Forgókínpad

Forgókínpad

Járvány és elhülyülés

2021. március 21. - Szele Tamás

Vasárnap van, többször ellenőriztem, és három mérés után elmondhatom, hogy a fű sem nő, ebből következően szenzációs hírek sincsenek. Lapul a világ a járvány árnyékában, próbál minél csendesebben belesimulni a környezetébe, esetleg terepszínűvé válni. Persze vannak, akiknek kifejezetten jól jön a pandémia, mert anélkül a kutya sem foglalkozna velük.

tunti_andrassy_ut_blikk.jpg

(Budapest, Andrássy út. Fotó: Blikk)

Itt vannak például a... mik is?

Hiszen könnyű a kormánylapok munkatársainak, ők egyszerűen leírják, hogy „vírustagadók” vagy „járványtagadók” és kész, de nehéz nekünk, függetleneknek, ugyanis nálunk minden szót alá kell támasztani, minden védhető kell legyen, akár bíróság előtt is. Szóval, ezt a mozgalmat, melynek csak Magyarországon három különböző és időnként egymással is harcoló politikai szárnya van (lassan olyan lesz, mint az IRA), azért nehéz meghatározni, mert egyrészt saját maga sem definiálja önmagát, másrészt annyira szerteágazó, inkoherens, hogy nincs is olyan alapvető vezérelve, amire azt mondhatnánk: ez a közös nevezője ennek az embercsoportnak. Az elvi alapok ugyanis állandóan és rugalmasan változnak, eleinte nem is létezett náluk a koronavírus, azután már igen, de annyira ártalmatlan volt, hogy beleülhetett az ember egy kádnyiba (a Bath-i egyetem kutatói kiszámolták, hogy ha minden koronavírust összegyűjtenénk a bolygón, elférne az összes egy kólásdobozban), akkor sem lehetett volna tőle baja, még később már létezett is, betegített is, de nem nagyon, és aki belehalt, azt hazugsággal vádolták, biztos megfizették, hogy haljon meg, aztán... szóval, ha az ember vírustagadónak, járványtagadónak nevezi őket, megsértődnek, tán perelnek is, mondván, hogy ők nem tagadják a dolgot, ők csak szkeptikusok. Ideológiai alapon is elég nehéz lenne elhelyezni ezt az irányzatot a palettán: valahol a szélsőjobbtól a szélsőbalig terül el, ugyanis minden követő kicsit másképpen zakkant, akad, aki csak a járványügyekben gondolkodik másként, akad, aki szerint Magyarország nem létezik, ami ezen a néven működik, csak egy, a New York-i tőzsdén bejegyzett részvénytársaság, akad, aki sámándobbal megy tüntetni és akad, aki bőszen uszít minden kisebbség ellen, akad, aki nanorobotokat keresgél a vakcinában és akad, aki harmadik világháborút emleget. Abban megegyeznek – és itt válik nemzetközivé – hogy minden kormány összeesküdött az emberiség ellen (az egymással ellentétes érdekű kormányok is, sőt, azok főleg!) és ki fognak minket irtani, hogy rabszolgasorba hajtsanak. Hogy aztán mihez kezdenek pár milliárd tökéletesen halott rabszolgával, meg nem tudnám mondani, de biztos így van, mert beszélik.

No, szóval ott tartunk, hogy ezt a gezemicét még meghatározni is bajos, annyira inkoherens. Ezt mindenki másképp csinálja, de akkor is el kéne valahogy nevezni. Legyenek mondjuk járványszkeptikusok, ezt a kifejezést tőlük szedtem – nem pontos, de egyetlen másik sem lenne az.

No, ezek a járványszkeptikusok tüntettek tegnap Pesten Gődény doktor vezetésével. Magára a megmozdulásra sok szót nem érdemes pazarolni, a Kossuth tértől – és valamiért a Lövölde tértől – vonult a két csoport a Hősök terére, csak közben az Andrássy úton megállította őket a rendőrsorfal (megint sikeresen oldották meg a készenlétisek a tömeg békés felosztását, amit március 15-én alkalmaztak először a Mi Hazánk járványszkeptikus demonstrációján), igazoltattak mindenkit, szétosztottak a megfejtők között pár száz büntetést és bírságot, aztán lassan elballagott mindenki, mert ennyivel meg is volt a forradalom. A hivatalos rendőrségi közlemény lapidárisan fogalmaz:

A hatályos jogszabályok alapján tilos a közterületen, illetve a nyilvános helyeken a csoportosulás, illetve a gyülekezés.

Ennek értelmében a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai 2021. március 20-án a jogsértések elkövetőit igazoltatták.

Jogellenes gyűlésen való részvétel miatt 98, tiltott csoportosulás miatt 216, a maszkhasználat szabályainak megsértése miatt 22, igazolás megtagadása miatt 6, több szabálysértés egyidejű elkövetése miatt pedig 19 emberrel szemben tettek szabálysértési feljelentést a rendőrök.

Jogellenes gyűlés szervezése, illetve tartása miatt 3 fővel szemben indult közigazgatási eljárás.” (Police.hu)


Nem hallgathatom el a helyzet komikumát, ugyanis az esemény meghívója, a tüntetés toborzó kiáltozványa így kezdődik, pontosan ezekkel a szavakkal

Rendőrök, tűzoltók, közalkalmazottak és tisztviselők, pedagógusok, orvosok, mentősök és egészségügyisek, várlak titeket!”

Ebből a rendőrök meg is jöttek. Csak valószínűleg nem egészen így gondolták a szervezők a dolgot, mikor invitálták őket.

Most tessék elképzelni, ha még a tűzoltók is megjönnek a vízágyúval!

Azonban ez a pesti megmozdulás nem egymagában álló magánakció volt, nem kizárólag magyar kezdeményezés, hanem a jelek szerint egy nagy, nemzetközi szerencsétlenkedés része. Ugyan Magyar Ellenállásnak nevezték, de olyan utalást is olvasni az oldalaikon, miszerint „A nemzetközi felkérésnek eleget téve, sikerült nem csak Budapesten, hanem országos szinten megszervezni a tavasz első napján, a vírusdiktatúrával szembeni magyar ellenállást!”, tehát volt nemzetközi felkérés.

Mivel viszont a világ még mindig a helyén van. Washingtonban Biden az elnök és nem Trump, vagyis Q, az Európai Unió sem dőlt össze és Moszkva meg Peking is a helyükön maradtak, a világforradalom még várat magára. Azt tudni, hogy Németországban, Svájcban, Hollandiában, Svédországban és Ausztriában is tüntettek a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások ellen szombaton, de azt is, hogy nem nagy eredménnyel. Jelenleg Európában a járványszkeptikusoknak Németországban van a legnagyobb tömegbázisa: a kasseli megmozduláson tízezren lehettek, a svájci Liestalban három-ötezren, Stockholmban két-háromszázan, Malmöben körülbelül kétszázan, Göteborgban pedig ötvenen-hetvenen demonstráltak.

tunti_kasselben.jpg

Tüntetés Kasselben

De mi most vegyük Bukarestet, már csak azért is, mert a magyar járványszkeptikusok közül sokan követendő példaként említették a Facebookon az ottani rendezvényt, mondván, mennyivel többen voltak és milyen jó vezetőjük akadt, mennyire meggyőző „az a hölgy”.

sosoaca3_tancol.jpg

"Az a hölgy" Bukarestben

Ezen a ponton kezdtem nagyon röhögni, ugyanis világossá vált, hogy egy vak hangot nem értenek románul, de lelkesedni nem restek. Hát, hiszen ha tudnák... Tekintsük a Maszol.ro tudósítását.

Több százan tüntettek Bukarestben a korlátozások és a maszkviselés ellen

A bukaresti Egyetem és a Győzelem téren is több százan gyűltek össze szombat délután, hogy részt vegyenek a koronavírus-járvány terjedése miatt hozott korlátozások, többek között a kötelező maszkviselés ellen szervezett tiltakozásokon. FRISSÍTÉS: A fővárosi tüntetésen résztvevők száma sajtóhírek szerint több ezresre duzzadt, közben más nagyvárosokban is tüntetések szerveződtek.

A megmozdulásokat a Harcolunk Romániáért mozgalom és a Román Hazafiak Mozgalma szervezte. A Digi24 hírtelevízió szerint mintegy ötszázan jelentek meg a tüntetéseken, holott a veszélyhelyzetről szóló kormányhatározat értelmében maximum százan lehetnek a tiltakozó megmozdulásokon.

A csendőrség szerint a megengedett létszám túllépéséért a főszervezőt akár 10 ezer, a résztvevőket pedig 2500 lejre büntethetik. A tüntetések szervezőjére már kiszabták a bírságot – tették hozzá.

A tüntetők zászlókat, transzparenseket és feliratozotott lufikat lobogtattak, amelyeken többek között olyanok voltak olvashatók, hogy „Le az egészségügyi diktatúrával”, „Nem a kötelező oltásra!”.

A Győzelem (Victoriei) téri tiltakozók hangadója a köztudottan vírustagadó és a járványügyi intézkedéseknek ellenszegülő Diana Șoșoacă, aki a tavaly decemberi parlamenti választásokon a szélsőségesen nacionalista és rendszerellenes Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) jelöltjeként jutott be a szenátusba, de utóbb a pártja számára is vállalhatatlan lett, és kizárták az AUR-ból.” (Maszol)

Ajjaj, kérem, „az a hölgy” ezek szerint Diana Șoșoacă lenne? Ő bizony nem hétköznapi futóbolond, komoly, országos bajnoka az őrületnek otthon, de az európai élmezőnyben is esélyekkel indulhatna. Ő volt az tudniillik, aki a magyarellenes, kisebbségellenes, ultraortodox és ultraklerikális AUR pártnak is túl botrányos és túl jobboldali volt, emiatt ki is kellett zárják. Pedig abban a pártban, mint egy hónapja írtam volt, akad szervezett bűnöző (Mihai Lasca), embercsemész (Francisc Toba) és Spanyolhonban lányokat futtató madám is (Ancuța Cârcu). Képzelhető, miket művelt Șoșoacă asszony, ami még ezeknek a figuráknak is sok volt.

Képzelhető, de azért mutatok is párat a hőstetteiből. A kizárása előtti felszólalásában közölte és fenn is tartotta azt az állítást, hogy „a Pfizer/BioNTech vakcina elpusztítja a román nép nemzeti mátrixát”, legyen akármi is az a nemzeti mátrix, de akkor már kifele állt a szekere rúdja a pártból egy február hónap eleji mulatozás miatt, melyen maszk nélkül vett részt, erősen „hazafias” nótákat énekelt, közepesen becsípve, sértegette Raed Arafat belügyi államtitkárt (aki a járvány elleni védekezés egyik főszereplője és irányítója Romániában), ámde mindezt saját maga közvetítette telefonján a Facebook segítségével. Aztán kizárták, mire fel tweetet hamisított magáról Donald Trump nevében, csak azt felejtette el, hogy akkor már néhány órája letiltotta a volt amerikai elnököt a Twitter. Hát ez a grácia a romániai járványszkeptikus mozgalom egyik vezetője. Nem mellesleg ultranacionalista, esküdt ellensége minden kisebbségnek, így a magyarnak is, a valamikori pártjának az volt az első parlamenti megmozdulása, amint bejutottak, hogy javasolták az összes kisebbség politikai képviseletének betiltását az országban.

sosoaca2_megafonnal_agerpress_1.jpeg

Pénzbírság előtt

Viszont most mártír is lehet belőle, ugyanis a csendőrök tegnap – lám, ezt is tőlem kell megtudják azok, akiket érdekel – komoly pénzbírsággal honorálták szervezői és néptribüni munkásságát.

Șoșoacă asszonyért rajongani, ráadásul úgy, hogy nem tudják kicsoda és nem értik egy szavát sem – bátor dolog, nem mondom, de feneketlenül ostoba is. Hozzá képest még a mi járványlovagló gurugárdánk is européer gyülekezet.

Kérem, ennyi az esze a honi járványszkeptikus közönségnek. Ennyi és nem több: pajzsra emelné a tulajdon legnagyobb ellenségét is, annyira nem néz utána, kiről van szó és mit beszél az illető.

Azért egyet még megvárok: azt, amikor a Normális Élet Pártja meghívja budapesti demonstrációjára Șoșoacă asszonyt.

Díszvendégnek és szónoknak.

Akkor tényleg elmondhatjuk majd, hogy összenőtt, ami összetartozik.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása