Forgókínpad

Forgókínpad

Vanden Bossche és Peking

2021. április 04. - Szele Tamás

Ha elkezdünk követni és elemezni egy koronavírus-álhírt, mindig az érdekek mentén próbálkozzunk, amennyiben nem vagyunk virológusok. Ugyanis amennyiben virológusok vagyunk, első pillantásra látjuk, hogy ostobaságról van szó vagy üzleti jellegű hazugságról, és meg kell cáfolnunk, fáradságos munkával, érvelésünket azonban csak a többi virológus fogja elfogadni.

geert_vanden_bosche1.jpg

Hiszen csak ők fogják érteni, esetleg még más orvosok is, de nem őket kéne meggyőzni. Bezárul az ördögi kör és az lesz a vége, ami általában: mindenki tesz, amit akar, érzelmeire és nem értelmére hallgatva. Ma a Geert Vanden Bossche-esetet járom körül, nem lévén virológus, a sajtó eszközeivel, és bemutatom, a különböző érdekek milyen messzire vezetnek el, miért olyan nehezen legyőzhető egy különben annyira egyszerű és átlátszó hazugság, hogy nagyszüleink is nevettek volna rajta a hetivásárban.

Mielőtt nekilátok, engedjenek meg pár keserű szót a szakértelem problémájáról. Mikor Burmában megkezdődött a szisztematikus népirtás a rohingyák ellen, én ugyanúgy megdöbbentem és felháborodtam, mint mindenki más. Csakhogy nekem az átlagnál valamivel több fogalmam van Kelet-Ázsiá világáról, és mikor felvetődött a második kérdés – az első ugyanis az volt, hogy miért ölik ezeket a többnyire földművelőket, és erre nagyjából az volt a hivatalos válasz, hogy „mert nem őslakosai Arakan tartománynak, ahol élnek, Bangladesből szivárogtak be” – utánanéztem a logikusan következő felvetésnek: őslakosai a rohingyák Arakannak? Őslakosai, de keresgélés közben kiderült még sok minden: az bizonyíthatatlan, hogy a középkorban, a Mrauk U királyság idején ott éltek-e, de legalábbis vitatható, azonban a döntő érv az, hogy a „rohingya” népnevet „rooinga” formában először 1799-ben jegyezte fel Francis Buchanan-Hamilton a Brit Kelet-Indiai Társaság számára írt cikkében. Innét tudjuk azt is, hogy a szó jelentése „Rohang lakója” – ugyanis a muzulmán népesség Arakant Rohangnak hívta akkoriban. Ha egy nép legalább 222 éve lakik ugyanazon a helyen, nyugodtan nevezhető őslakosnak. Az is kiderült, hogy a második világháború óta folyik a jogfosztásuk, még akkori politikai okok miatt, amiket most nem részleteznék, de hogy nem derült égből érkezett a népirtás, hanem alaposan elő volt készítve, az faktum. Írtam én erről egy alaposan dokumentált elemzést és azt hittem, legalább magyar nyelvterületen eldől a kérdés, elfogadják forrásnak a Brit Kelet-Indiai Társaság archívumát.

Ördögöt dőlt. A népirtásra szekunder módon rászállt a magyar külpolitika körülbelül akkor, amikor az írásom megjelent, és megpróbálta „migránshullámnak” beállítani a rohingyák menekülését, holott szegények többnyire nem is jutottak messzebb a bangladesi Cox's Bazar pokoli menekülttáborainál. Nem volt azoknak pénzük európai utakra. Mindegy: ahogy a magyar kormány állást foglalt, már magyar politika lett a dologból. Támadott engem mindenki, aki csak szükségét érezte, hogy kinyilvánítsa hűségét a honi kormányzat iránt. Azért nem rokkantam bele, de nem is ez esett rosszul. Hanem az, hogy a rengeteg támadó közül – szó szerint házmestertől politikusig – senki sem vette a fáradságot, hogy utánanézzen legalább tizedannyira a kérdésnek, mint én tettem. Pedig nyilvános forrásokból dolgoztam, amiket meg is jelöltem. Senkit sem érdekeltek a bizonyítékok, ugyanis azokat el kellett volna olvasni. Még tudományos képzettség sem kellett volna hozzájuk, csak maximum egy kis angol nyelvtudás, de az sem mindegyikhez.

Ezek után nem mondhatok egyebet: teljesen megértem a virológusok hősies erőfeszítéseit, akik egy igen bonyolult tudományt próbálnak megmagyarázni olyan közönségnek, amelyet kicsit sem érdekel a tudományos érvelés, a bizonyítási módszer vagy a tények: ellenben nagyon sokrétű, nagyon komoly és szerteágazó kérdésben vágyik nagyon egyszerű válaszra, amivel érzelmi alapon azonosulhat. Márpedig ha egy bonyolult kérdésre egyszerű válasz születik, az szükségképpen hazug lesz. Hazugság lesz, szép, színes hazugság, amit öröm lenne hallgatni, ha nem emberéletek kerülnének miatta veszélybe – de a hazugság gyilkolhat és gyilkol is, legyen szó akár Burmáról, akár világjárványról.

Most, hogy tisztáztuk, milyen esélytelen harcot vív a tudomány az nagyközönség érzelmi alapú megközelítésével, a politikával, az üzlettel, térjünk rá a mai esetünkre. Kering az utóbbi időben egy levél – szokás szerint főleg a közösségi oldalakon – amiben egy bizonyos Geert Vanden Bossche kínál saját és tökéletes megoldást a világjárványra.

Hogy mennyire terjed? Nagyon. Most lett hasznos a tényellenőrzés mumusa, ugyanis az AFP tényellenőrei kimutatták, hogy csak magyar nyelven több, mint tizenhatezer felhasználó osztotta meg. Ami rémületes mennyiség, sajtó ilyen eredmény elérésére nem volna képes. Mármint – valódi sajtó. Technikailag érdekes elem, hogy egy feliratozott, eredetileg német nyelvű videóról van szó. Azért fontos, hogy videó, mert azt az algoritmusok sokkal nehezebben szűrik, detektálják, mint a viszonylag könnyen kezelhető írott szöveget.

Vanden Bossche honlapján hihetetlen szakmai karriert mutat be nekünk, virológiai doktorátustól Ebola-kutatásokig, a Bill és Melinda Gates Alapítványig (ezt valahol bele kellett csempészni, ez adja el a sztorit a konteó-hívőknek), manapság saját állítása szerint

csatlakozott a kölni német fertőzéskutató központhoz az oltásfejlesztési iroda vezetőjeként. Jelenleg elsősorban biotechnológiai / oltási tanácsadóként dolgozik.”

Ebben csak az az érdekes, hogy a Snopes kutatásai kiderítették, miszerint a tanácsadó úr állatorvosi praxisából él, ami kicsit sem szégyen, gyönyörű foglalkozás az, csak nem egészen azonos a honlap állításaival. No, mindegy.

Geert Vanden Bossche állításaira létezik magyar nyelvű, érthető és világos orvosi, virológiai cáfolat. Már tíz napja létezik, de mintha nem olvasná senki, ezt ugyan nem osztják tizenhatezer alkalommal. Talán, mert tényleg el kéne olvasni, pedig a laikusok számára van benne egyszerűsített, öt perc alatt is felfogható magyarázat.

Azt sem olvassák.

Akkor most – a Mi Érted segítségével – én megpróbálom még annál is egyszerűbben megfogalmazni, mit állít és mit javasol ez az ember.

Azt mondja, kellő szakzsargont használva:

Állítás: „Ez nem agysebészet, tulajdonképpen egy hallgató első vakcinológia óráján megtanulja, hogy nem szabad profilaktikus vakcinát alkalmazni magas fertőzési nyomásnak kitett populáció esetén.” Magyarul azt mondja itt barokkosan, hogy ha járvány van, nem szabad oltani, csak így nem hangzana már laikus számára sem túl okosnak, pedig ez a mondat ezt jelenti, ha lecsúszik róla a feltét.” (Mi Érted)

Tessék? Miért nem szabad oltani? Azért, mondja az úr, mert így a vírus megszokja a vakcinát, megerősödik, vakcinára immunis mutációi jelennek meg, addig kezeljük mindenfélével, hogy a végén már semmi sem használ majd ellene, lesz egy kezelhetetlen, szuperfertőző, halálos vírusunk, ami ki fogja irtani az emberiséget. De közben az emberi immunrendszer is gyengül, nem erősödik meg, pedig le tudná küzdeni a ragályt, de inkább az oltásokra támaszkodik, és így hullunk majd el mind egy szálig.

Ekkora sült bolondságot rég olvastam. Azt, hogy járvány idején ne oltsunk, Európa már kipróbálta a középkori pestisjárványok, a Fekete Halál idején, igaz, azért, mert akkoriban nem is létezett oltás. Egész országrészek néptelenedtek el, nem alakult ki sem egyéni- sem nyájimmunitás, a betegség véletlenszerű hullámokban pusztított sok száz éven keresztül. Mongóliában még mostanság is fel- felbukkan – és nem egy mutálódott változatban, ugyanaz a jó öreg Yersinia pestis baktérium, akivel már annyi bajunk volt. (Baktérium, nem vírus). Csak ma már a bubópestist tudjuk kezelni, a tüdőpestis viszont sok esetben gyógyíthatatlan.

Szóval, azt látjuk mi lesz abból, ha nem oltunk. De mivel oltsunk? Arra is van Geert mesternek válasza. Az Urbanlegends be is mutatja:

Bossche ugyanis a helyzetre a megoldást saját fejlesztésű, „univerzális vakcinájában” látja, amely állítólag a test veleszületett immunrendszerét használja.

A Snopes megjegyzi, hogy a terméket – egyelőre sikertelenül – előállítani kívánó cég azon a címen van regisztrálva, ahol Bossche állatorvosi rendelését tartja.” (Urbanlegends)

Ja, vagy úgy! Szóval van neki mindenre jó, univerzális vakcinája! És tessék mondani, csörgőkígyó-olajat nem árul? Mert a 19. század második felében az volt még ilyen univerzális csodaszer a Vadnyugaton, azt ajánlották és árulták a sarlatánok mindenre (aztán nagyon gyorsan tovább utaztak, mielőtt kiderül, hogy semmire sem jó a méregdrága kotyvalék). Ez, kérem, egyszerű önreklám, vásári trükk, nem egyéb – mármint Geert Vanden Bossche részéről. Nyugalmasabb időkben, mikor nem retteg mindenki, ezt nem osztanák, hanem felismernék és kinevetnék. És itt lép be a történetbe a politika.

Azt, hogy Magyarországon ez a járványtagadó csoportok csapatépítésének, legendakörének részévé vált, nem is kérdés, ezek tulajdonképpen a jövő évi választások menetében játszanak majd szerepet, nem is sokat zargatnám őket. Zargatom majd akkor. De szerepe van az ügyben a világpolitikának is. A Telex szerint:

A videó eredeti készítője a zentralPlus nevű online műsor, amely a saját bevallása szerint az Epoch Times német kiadásával készül koprodukcióban.”

Hajjaj, Epoch Times... akkor benne vagyunk a kínai politika legsötétebb sűrűjében. Az Epoch Times sajtóbirodalma mögött ugyanis a Falun Kung áll, ennek része még a New Tang Dynasty Television videócsatorna is! De hogy kerülnek ebbe a történetbe?

Úgy, hogy a Falun Gongnak semmi oka szeretni a népi Kínát. Manapság a Falun Kung vagy más néven Falun Dafa titokban működik, amennyire csak lehetséges, de ennek az az oka, hogy a kínai politikai rendszer klerikális ellenségnek kiáltotta ki a vallási közösség tagjait – bár, ha kicsit megvizsgáljuk a vallási téziseiket, láthatjuk, hogy azokban bizony semmi államellenes nincs. Viszont Pekingnek kell a belső ellenség, és ha nem kerülközik magától, kineveznek valakiket. Nem kell mondanom, hiszen köztudomású tény, miszerint a Falun Dafa üldözése temérdek áldozattal és szenvedéssel jár, a közösség elfogott tagjait gyakran végzik ki, kínozzák halálra vagy sújtják sok éves börtönbüntetéssel, átnevelő táborral. Állítólag az elfogott tagok belső szerveivel is kereskednek, bár ezzel az állítással szemben vannak némi fenntartásaim. Mindenesetre: ha utálják a pekingi kormányzatot, arra megvan a nagyon alapos okuk, és kicsit sem csoda, hogy „az ellenségem ellensége a barátom” elv mentén a qanonos-trumpista táborba sodródtak.

Ha benézünk az Epoch Times aktuális főoldalára bizony az első anyag, a vezércikk is a Sinovac vakcinát támadja. Mármost, ha valaki – jó okkal – utálja a pekingi kormányt, azt én megértem. De itt már elfajult a harc: a vakcinaellenes, qanonista-trumpista propaganda – aminek a jegyében bejárta a világot Vanden Bossche üzenete is – maximum bosszanthatja Pekinget, ellenben emberéleteket veszélyeztet.

Valahogy semmi kedve az embernek járulékos veszteséggé válni tőle igen távol álló célok miatt. Elesni egy propagandaháborúban.

Szóval, így jut el a tizenhatezer magyar megosztó oda, hogy valójában – tudtukon kívül ugyan – de egyes amerikai körök Peking elleni harcát támogatják. Én vagyok az utolsó, aki azt mondaná, hogy a pekingi kormányzat igazságos. Borzalmas és embertelen. Népirtást folytat. Majdnem minden rossz elmondható róla.

De ez a módszer Pekingnek nem árt igazán.

Árt viszont mindenkinek, aki elhiszi Vanden Bossche üzenetét.

Így tessenek hinni a kósza álhíreknek.

Ez már nem játék. Nem ártatlan pletyka és nem médiakampány.

Ez a bőrünkre megy.

Hagyjuk abba.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása