Forgókínpad

Forgókínpad

A rettentő buszjegy

2021. május 22. - Szele Tamás

Nem hagy nyugodni ez az ötlet. Már úgy értem, abból a szempontból nem hagy nyugodni, hogy attól tartok: másnak is eszébe jutott vagy jut, például pártunknak és kormányunknak. Bár mondjuk most már késő, az ország összlakosságának a fele maholnap be lesz oltva, lesz kártyája is, ez a vonat – vagy stílszerűbben: busz – már elment, ezt már lekésték, de akkor is.

automata.jpg

Szóval, olvasom a kissé félresikerülten klikkvadász hangzású címet az Indexen, miszerint:

Kötelezővé tehető-e a koronavírus elleni védőoltás?”

Nyilván nem, alkotmányos alapon sem, közjogi alapon mégannyira sem, ráadásul tegnap a miniszterelnök is kimondta a rádióban, hogy ez nem is szándéka, de nem is erről szól az írás. Hanem arról, hogy:

 „Azon országok – például az USA, Izrael és az Egyesült Királyság –, ahol jól áll az oltási program, a magyarhoz hasonló problémával szembesülnek: az oltási hajlandóság elér egy szintet, ahonnan már nem, vagy csak nagyon lassan növekszik tovább. Ezen a helyzeten csak a jelenleginél drasztikusabb eszközök bevetésével lehetne túllendülni. Például, hogy a tömegközlekedési eszközöket is csak a védettek vehessék igénybe, de bizonyos szakmák képviselői számára kötelezővé is válhat az oltás. Ezek jellemzően azok a foglalkozások, ahol a találkozásokból adódóan nagy a járványügyi kockázat, gondoljunk itt az egészségügyi dolgozókra, a pedagógusokra, a bolti eladókra, vagy épp a szolgáltatókra, fodrászokra, kozmetikusokra – mondta Boldogkői Zsolt, hangsúlyozva, hogy eddig még egyetlen ország sem mert ilyen kemény lépéseket tenni.”

És Boldogkői úrnak nagy tisztelője vagyok és most sem mondott szamárságot. Már régebben is elhangzott ez a lehetőség, igaz, akkor még nem az oltottsággal kapcsolatban, hanem arról szólt a vita, hogy lehetséges-e kötelezővé tenni a maszkviseletet a MÁV és a BKV-BKK járatain. Az eszmecsere valószínűleg még most is tartana, elhúzódó társadalmi vitában Hunnia mindig kiváló volt, de az említett cégek eldöntötték a kérdést saját hatáskörben: lehetett. Maszk nélkül nincs vonat, nincs metró, nincs busz de még villamos vagy troli sincs. Innen már csak egy lépés lenne az oltáskártya kötelezővé tétele a közlekedéshez, de böngésszük tovább a napi sajtót. Mit ír a 444?

Már csak a magyarok 15,5 százaléka utasítja el mereven a védőoltást”

Akkor megvan az antivaxxerek társadalmi aránya, legalábbis a KSH felmérései szerint.

A magyar népesség kétharmada már vagy megkapta legalább az első adag védőoltását, vagy tervezi beoltatni magát, derült ki a KSH legfrissebb felméréséből. A Statisztikai Hivatal 2020. november 30. óta heti rendszerességgel méri fel a magyar felnőtt népesség oltási hajlandóságát. Legfrissebb, május 10–16. között végzett felmérésük alapján a felnőtt népesség 80,5 százaléka legalább talán beoltatná magát, ha eddig még nem tette meg. A védőoltást elutasítók aránya immár csupán 15,5 százalék, a felmérésben megkérdezettek 4 százaléka nem tudott vagy nem kívánt válaszolni a kérdésre.”

Érdekes különben ez az arány, ugyanis minden társadalmi szélsőség, extremitás aránya ebbe a tartományba esik Magyarországon. Valahol 12,5 és 16 százalék közé, néha gyanakodnék is, ha nem tudnám, hogy nem lehet ugyanazokról az emberekről szó: lehet, hogy van a mi kis országunkban egy ekkora, nem túl széles népréteg, amelyik egyszerre vállaltan szélsőjobboldali, kisebbségellenes, összeesküvés-elméletekben hívő, homofób, nem hisz a globális felmelegedésben és hisz a nyúljás pacalban? Nyilván nem ez a helyzet, a különböző szélsőségek hívei nem ugyanazon személyek (bár gyakran van átfedés: egyszer egy írásomhoz át kellett néznem pár évekkel ezelőtti szélsőjobb szervezet tagnévsorát, már ami nyilvános volt, persze: kilencven százalékos volt közöttük az átfedés).

Nos, de akkor is: ha 15,5 százaléknyi azok aránya, akik semmilyen körülmények között nem oltatnak, akkor attól nem tartok, hogy az oltásellenesek politikai erőt képviselnének, még ha vannak is pártjaik.

Itt jön az ötlet, persze utólag, „a lépcsőházban”.

Ha a kormány annyira rá akarta volna venni az oltásra az ő népét, meg rá akarná, azt Magyarországon nem ilyen „korbács-kalács” módszerrel kellett volna csinálnia, hanem egyértelműen kiváltsággá kellett volna tennie azt a nyüves vakcinát. Amit ki kell érdemelni, ami nem jár mindenkinek.

Sőt, egyesektől meg is tagadható.

Persze, mivel világjárványról van szó, ez így kivihetetlen, de más kedvezménnyel – olyannal, ami van annyira általános, hogy mindenkinek kellhessen – még megteheti.

Hagyjuk az oltáskártyát, találjunk ki egy másikat, legyen ez „Jó polgár” kártya. Akinek van, az használhatja a tömegközlekedést, akinek nincs, az nem – ki kell majd hozzá találni valami indokot, veszélyt, fenyegetést, de abban nagyok a politikusaink. Nem is kell mást megtagadni, csak a tömegközlekedés lehetőségét.

Mindenki rohanna megszerezni.

Hamisítanák is.

Előbb hamisítanák, mint ahogy megjelenik a hivatalos változata.

Azt már egyszerű lenne megoldani, hogy a jegyautomatákon legyen egy QR-kód olvasó, a polgár bemutatja a kártyáját és már veheti is a jegyet, ráadásul egy kis nyilvántartó program azt is feljegyezné, honnan ment, hová, mikor és mi járatban. Bár mondjuk eleinte állandóan összeomlana a „terheléses támadások” alatt, mert sokan utaznak naponta, sokfelé, és az terhelés.

Gondoljunk bele: Kínának sok évbe és jüan-százmilliárdokba került, míg sikerült egyelőre csak a nagyobb városokban, de kiépítenie az „állampolgári pontrendszert”, és még így is nagyon komoly kedvezményes állami hiteleket kellett kínálnia hatalmas tömegeknek, hogy azok önként, dalolva belépjenek a rendszerbe. Ami aztán, ha rosszul viselkedik a kínai polgár, többek között előbb a hosszú távú, majd a rövidebb, végül már a helyi közlekedés lehetőségét is megvonhatja tőle (meg például letilthatja a bevásárlásait is). Amikor pár éve megjelent a digitális zsarnokságnak ez a formája, sokan riadtak meg, hogy nálunk is bevezetik, nem győztem nyugtatni az ismerőseimet: a magyar államnak ilyen célokra soha nem lesz ezredannyi pénze sem, mint amennyibe kerülne.

Hát, ha számítógépekkel és szerverekkel csinálnák, akkor nem is lenne.

De most jöttem rá, hogy lehet megcsinálni szimpla buszjeggyel, és ez azért kicsit ijesztő.

A védettségi igazolással egyszerűen csak azért nem megoldható ez a trükk, mert az oltást senkitől sem lehet megtagadni, így annak igazolását sem. Ki kell majd találni valami más ürügyet a dologhoz.

De mondom: amit a kínai állam csak hatalmas befektetéssel, kamerák millióival és szerverparkok tömegével volt képes megoldani, az nálunk buszjeggyel is menne.

Ez benne a hideglelős, kérem.

Ez az az ötlet, amit csak azért lenne érdemes szabadalmaztatni, hogy ne ingyen lopják el – mert hogy el fogják lopni, az biztos.

Túl jó ahhoz, hogy ne használja fel valaki.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása