Forgókínpad

Forgókínpad

A Lubjanka tér Budapesten

2021. október 11. - Szele Tamás

Sosem szerettem a mi sajátos „magyar szempontjaink” alapján (és csakis azok szerint) nézni világméretű eseményeket, folyamatokat, bármennyire is alapvető hagyománya ez a honi sajtónak, most mégis kénytelen leszek erre. Ugyanis mintha világméretű ügyek hatásait látnám ebben a kis drótoktól öleltben érvényesülni.

lubyanka_parlament.jpg

Még szabadságomat töltöttem, mikor ellepte a magyar sajtót a hír:

Kormány által támogatott hackertámadást jelez a Google hazánkban”

Nagyváradon voltam épp, vacsorázni készültünk a Kedvessel, némán megmutattam neki, ő csak bólintott, nem kell nekünk sok szó, értjük mi egymást anélkül is. Sőt, hallgattak is le minket ügyetlenül, úgy, hogy a felvett beszélgetés első felét visszajátszották a beszélgetés második részében a telefonba – nagy ügy, megtudták, hogy beviszek neki a szerkesztőségbe pár könyvet és két sósperecet. Szóval, sok újat nem tudtak nekünk mondani ezzel a hírrel sem, az újdonság később jött. De előbb lássuk, miről volt szó még múlt csütörtökön!

Államilag támogatott hackertámadásra figyelmeztet a Google – legalábbis erről számolt be Bodoky Tamás, az Átlátszó főszerkesztője és Lőke András, az Ittlakunk.hu felelős szerkesztője is.

A Google a kormány által támogatott támadókat észlelt, akik megpróbálják ellopni a jelszavát” – szólt a figyelmeztetés mindkét esetben, amikor a felhasználók beléptek Gmail-fiókjukba.

A szöveg folytatódik. Hozzáteszik, elképzelhető, hogy téves riasztásról van szó, egyébként pedig a Gmail-felhasználók kevesebb mint 0,1 százalékával fordul elő hasonló. A támadásról viszont nem adnak további információt, mivel azzal a támadóknak nyújtanak segítséget, akik változtathatnak a taktikájukon.”

Én azért még megnéztem a Gmail-fiókomat – kivételesen nem kaptam értesítést – aztán megvacsoráztunk, mert nincs a világnak az a hírszerzése, ami felérne egy finom babgulyással. Akkor még biztos voltam benne, hogy ennyire mazsolák, amatőrök csakis a mi fiaink lehettek, bárki más úgy hackelt volna, hogy ne vegye észre a Google. Meg hát magam is tudok pár korábbi ügyetlenkedésükről ezen a téren, valljuk meg, elég sok ilyen eset volt, szóval esküdni mertem volna, hogy most is a mieink balfácánkodtak.

Hamis eskü lett volna. Ugyanis tévedtem.

Tévedtem, és ez a másnapi Átlátszóból derült ki, ők ugyanis megtudták a Google-től miszerint:

Orosz hírszerzők állhatnak a magyar újságírók elleni hackertámadás mögött”

Hogy mire jó Szerjózsáéknak a mi két sósperecünk, azon lehet elmélkedni – fogok is – de lássuk a részleteket, ha már ez a meglepő helyzet alakult ki.

Csütörtökön bejárta a magyar sajtót, hogy magyar újságírók, köztük az Átlátszó főszerkesztője is értesítést kapott a Google-től, hogy „állami hátterű” támadásban próbáltak hozzáférni az emailezéséhez. A Google azt közölte, hogy az elmúlt napokban az APT28 vagy Fancy Bear nevű, az orosz titkosszolgálatokhoz kötődő hackercsoport indított masszív globális kampányt több ezer ember, köztük újságírók és civil aktivisták fiókjának feltörésére.

Ahogy csütörtökön írtuk, reggel az Átlátszó főszerkesztője a Gmail-fiókjába belépve „kormány által támogatott támadási riasztás” témájú figyelmeztetést kapott. Az üzenetet a Google e-mail-szolgáltatója küldte, mint írták, nagy az esélye, hogy a fiókba valamilyen állami szervnek dolgozó támadók próbáltak bejutni, és a támadást blokkolták. Hogy melyik államról van szó, és milyen eszközzel próbáltak kémkedni, azt a Google nem írta meg, a rendszerüzenet szerint ugyanis így a támadók is rájöhetnek, hogyan szúrta ki a Google rendszere a kísérletet, és megváltoztathatják a taktikájukat. (…) A csütörtök este megjelent információk alapján valószínű, hogy a jelszólopó támadás nem hazai, hanem külföldi, konkrétan orosz szerverekről indult. Shane Huntley, a Google kiberbiztonsági csapata, a Threat Analysis Group (TAG) vezetője a Twitteren azt írta, hogy magyar idő szerint szerdán-csütörtökön szokatlanul nagy mennyiségű hackertámadást érzékeltek, és mintegy 14 ezer felhasználót figyelmeztettek világszerte.” (Átlátszó)

Ó, hát ezek régi ismerősök, én a Fancy Bearrel először a riói olimpia idején találkoztam, mikor a doppingtesztek eredményeit hackelgették, de már akkor is patinás cég voltak ők ezen a mocskos piacon. Működnek még az említetteken kívül Strontium néven is, hívják őket Pawn Stormnak, Tsar Teamnek időnként, de tulajdonképpen az orosz hírszerzés 26165-ös egységéről van szó. A világon mindenbe belenyúltak már, az amerikai és francia elnökválasztásoktól a német parlament adatbázisáig, sőt, 2017-ben indítottak támadást a magyar Honvédelmi Minisztérium ellen is.

Akkor bizony nem a mieink gépészkedtek. És igaz, ami igaz, a Fancy Bear a legnagyobb, legkomolyabb eredményeit egy mára már elavult, ősi módszerrel érte el, az úgynevezett „phishinggel”, a „szigonyozással” – ez úgy működik, hogy a célszemély kap egy e-mailt valahonnan, valakitől, benne egy melléklettel, és ha a mellékletet megnyitja, azzal indítja útjára a kémprogramot. Persze, de ma már az elemisták is tudják (remélem legalábbis), hogy gyanús mellékleteket nem nyitogatunk, aki nem tudja, azt tanulja meg innen, tőlem. Nos, ezért alkalmazzák orosz barátaink a tömeges támadást, ami katonai téren sem idegen harcmodoruktól: ha szétküldenek tizennégyezer mailt, ennyi ember közül csak akad egy-két balek, aki megnyitja a mellékletecskét... mármint, mielőtt a Google észreveszi, mi zajlik a saját rendszerében.

Mindenesetre Magyarországnak is jutott a szigonyozásból tisztességgel: a Média1 már csak a személyes érintettség miatt is jóval több megtámadottról számol be, nem csak kettőről:

Hírünk megjelenése óta további személyekről derült ki, hogy kaptak a GMailbe történő belépésük után figyelmeztetést arról, hogy feltehetőleg állami hátterű hackerek próbálják a jelszavukat megszerezni.

Ilyen jelzést főleg újságíróktól kaptunk, de nem csak. Közöttük van az egyik nagy vezető hazai hírportál közismert és kiemelt munkatársa is, aki azonban azt kérte, ne írjuk le sem a saját nevét, sem pedig a médiumát ne nevezzük meg, mivel nem szeretné, ha informátorait megrémisztené a legújabb megfigyelési ügy híre, és esetleg nem mernék segíteni őt adatokkal, információkkal. Az újságíró egyébként számos alkalommal foglalkozik az Orbán-kormány visszaélésgyanús ügyleteivel, de nem tudni, van-e ehhez köze a támadási kísérletnek.

Rajta kívül egy ma már külföldön élő, egykoron az Orbán-kormányt támogató, mostanra azonban a pártból kiábrándult, és a pártot számos internetes fórumon, Facebook-csoportban bíráló civil is jelezte, hogy kapott figyelmeztetést a Google-től az ellene irányuló állítólagos kormányzati hátterű támadási kíséretről. Azt esetében sem tudhatjuk, hogy van-e ebbéli aktív, a Fidesz bíráló tevékenységéhez köze a számára eljuttatott figyelmeztető üzenetnek.

Jelen sorok szerzőjének (a Media1 főszerkesztőjének) édesanyja is kapott figyelmeztetést a GMailtől, hogy feltehetőleg kormányzati támogatással megpróbálják megszerezni a jelszavát, ezért fokozott biztonsági körültekintésre intik. Érdekesség, hogy esetében nem számítógépen, hanem Android operációs rendszert futtató okostelefonján találkozott először az ellene folyó állítólagos kormányzatilag támogatott hekkertámadásra figyelmeztető piros ablakkal. Természetesen róla sem állíthatjuk biztosan, hogy az ellene folyó állítólagos támadási kísérletnek köze lehet a rokoni kapcsolatnak.

Seres László, a Neokohn egykori főszerkesztője az előző hír megosztásakor jelezte nyilvános bejegyzésben, hogy ő is kapott figyelmeztetést. Ő egyébként nem is angol, hanem magyar nyelven.

A már említett Bodoky Tamással is beszéltünk, aki elmondta, hogy az ő ismerősi körében is már legalább 4-en jelezték az elmúlt órákban, hogy találkoztak a piros figyelmeztető ablakkal. Ebből is látszik, hogy sokakat érintő jelenségről van szó.” (Média1)

Nos, ha így van, akkor nagyon érdekli a Lubjanka teret valami. De mi az Isten csodája lehet az Magyarországon, amit ők még nem tudnak, időnként jobban is, mint mi? Meglehet, olyasmiről van szó, ami nem is Magyarországon található.

Itt jönnek a képbe a Pandora-iratok. És a Pegasus-ügy.

Mindenkinek felhívnám a figyelmét azonban, hogy a mostani támadás nem a Pegasus segítségével zajlott, hanem egy generációkkal korábbi technikával. Talán abban bíztak, hogy mostanra már el is felejtette a világ a jó öreg szigonyozást.

Mindenesetre tény, hogy Magyarországon létezik még – egyes körök legnagyobb sajnálatára – tényfeltáró újságírás, és ennek van kapcsolata a külföldi kollégákkal. Akár az Átlátszót vesszük, akár a Direkt36-ot, akár másokat, nemzetközi, határon átnyúló botrányokat csak közös munkával lehet felderíteni, így sikerült a Pegasus- és Pandora-ügyeket is felderíteni, melyeknek volt magyar vonatkozásuk is, de alapvetően világméretűek voltak. Ha tudjuk, hogy részei vagyunk az egésznek, de nem mi vagyunk az egész, sikeresek lehetünk, ha csak a saját szempontunkból tekintjük a világot, megáll az eszünk a magyar határon, bezárjuk magunkat Biharkeresztes és Nemesmedves közé.

Mármost bizonyítékom ugyan nincs, de az az érzésem vagy inkább véleményem – innentől spekuláció következik – hogy orosz barátaink azt tételezik fel, miszerint valamiféle állandó újságírói világösszeesküvés dolgozik a planétán, annak köszönhetőek ezek a nagy, globális botrányok és ennek a kapcsolati rendszerét, hálóját próbálták felderíteni, ha rusztikusan egyszerű eszközökkel is.

A hiba ott van, hogy ilyen nagy, átfogó sajtó-összeesküvés nincs, sosem volt és természetesen nem is lehet: a nemzetközi közreműködések mindig alkalmiak, a Pegasus esetében is, a Pandora esetében is ad hoc jöttek létre, a Forbidden Stories is, az International Consortium of Investigative Journalists (Tényfeltáró Újságírók Nemzetközi Konzorciuma) is esetekre, ügyekre vonatkozóan kérdezi meg a kollégákat arról, segítenének-e a tények feltárásában, ezek nem állandó tagságú, jól szervezett „titkos társaságok”.

Itt jön a kacagtató része az ügynek. A Pesti Srácok – esküszöm, unom már, hogy mindig őket kell idéznem, de ha egyszer ők írják a legnagyobb ostobaságokat mindenről – mai írásában megoldotta a Pandora-ügyet is, a Pegasus-ügyet is. Méghozzá sommásan.

Szerintük egyik sem igaz, mindkettő hazugság. Elég csak az elejét és a végét idézni.

Pandora-papírok néven újabb botránykeltéssel próbálkoznak a Pegazus-üggyel kudarcot valló erők. Mint ismert, több mint tizenhat, offshore-cégek létesítésével foglalkozó ügyvédi és könyvelőiroda több millió dokumentuma „szivárgott ki”. Ez az első hasonlóság a két botránynak szánt médiaművelet között: olyan információkhoz jutottak a sajtóorgánumok, melyeket az adatok kezelői és forrásai minimum hét pecsét alatt szeretnének tudni, és ennek megfelelő védelemben részesíteni. (…)

2022-ben hazánkban kerül sor országgyűlési választásra. Pontosan erre lehet számítani, amit most leírtam: törvénysértően megszerzett, bizalmas adatok felhasználására, a politika és a politikusok kriminalizálására, zsarolásra. A magyar választás befolyásolása érdekében is össze fognak játszani külföldi titkosszolgálatok, Soros szervezetei és a magyar sajtó egy része. Ezt a módszertant ezért hozták létre, nem másért: a hatalom megszerzéséért.”

A két bekezdés között paranoid sorosozást találunk, ami azért is pikáns, mert maga Soros György is rosszul járt a Panodra-üggyel, neki is akadt három offshore cége. Mondjuk egy offshore cég létrehozása önmagában nem is törvénysértő, csak ritkán használják az ilyent rendes dolgokra.

Tetszenek látni: erről beszéltem az elején, ez az a bizonyos magyar szempont, ami elhomályosítja a tisztánlátásunkat: a nagyvilágban újságírók tömege próbálja felfejteni a gazdasági-titkosszolgálati disznóságok hálóját, amelyekben kissé benne van Hunnia is – és ebből levezetjük, hogy kizárólag ellenünk történik minden is.

A hülyeség ellen az istenek is hiába hadakoznak.” – írta Schiller, a nevezetes brüsszelita költő (mármint a Pesti Srácok álláspontjából tekintve).

Mi meg, akik más szempontból nézzük a dolgokat, maradjunk annyiban, hogy semmi sem bizonyos, de elképzelhető, hogy a Lubjanka tér általános támadásra készülődik a valódi és tényfeltáró nemzetközi sajtó ellen. Ennek lehetett a része ez a kis kitüntető figyelem.

Kollégáimnak és olvasóinknak jelezném, hogy nem fogják abbahagyni.

Ezek nem olyanok.

Majd megint kikémlelik a két sósperecet.
 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása