Forgókínpad

Forgókínpad

Generátorok és boszorkányok

2022. július 09. - Szele Tamás

Azért van abban valami baljós, hogy erről a mostani történetről pont a nagy szegedi boszorkányper jut az ember eszébe. Meg a koleralázadás, ha már itt tartunk, csak az bő száz évvel később volt. Nem szoktam mottót használni az írásaimhoz, de most nem tudok ellenállni a helyzetnek, ideidézem Ráth-Végh István alapján a boszorkányper jegyzőkönyvét.

boszorkanyper1.jpg

Annak is azt a részét, amiben a 82 éves Rózsa Dánielt, Szeged város volt főbíráját kényszerítették kínvallatással hamis beismerésre:

Az esőnek megkötése egy zacskóban vagyon, hordók alatt vagyon, de nyilván társai elvitték onnan. Hét esztendőre adták el Törökországban egy akó pénzért, jutott egybül-másbul 200, aztat elköltötték.”

Tudniillik minden azzal kezdődött, hogy az 1720 években egyszerre tombolt Szegeden aszály, éhínség és járvány, szóval volt táptalaja a babonaságnak, és abban sokan megegyeztek, hogy ez a helyzet magától nem alakulhatott ki. Magától nem is: kellett hozzá a szerencsétlen véletlenek egybeesése, ami sokkal gyakoribb, mint a szerencséseké. Mindenesetre nagy volt az elégedetlenség, tehát örült a városi tanács, mikor elkezdett terjedni, hogy minden a boszorkányoknak köszönhető, mert végre már nem őket hibáztatták. Meg is indult a boszorkányper, letartóztattak hat férfit, hat asszonyt (igazából többet, de csak ez a tucatnyi ember élte meg az ítéletet is, a többiek vagy a kínzásba pusztultak bele, vagy öngyilkosok lettek a tömlöcben), ki is kényszerítették belőlük a vallomást, mégpedig tűzzel és vassal. Aztán hármasával négy cölöphöz kötötték őket a Boszorkány-szigeten és következett a máglyahalál, a feljelentők és a csőcselék nagy örömére. A tizenharmadik elítéltet lefejezték.

Az időjárás és a járványhelyzet ettől nem változott meg.

Ahogy látom, Magyarország nem sokat változott háromszáz év alatt. Járvány volt és ahogy nézem, van is még, aszály szintén, az étel is drágul kegyetlenül, elkélne már néhány boszorkány, akikre rá lehetne fogni az állapotokat, csak ügyesen kell elhinteni a mákonyt, mételyt, maszlagot, mert ha „boszorkánynak” hívjuk a célcsoportot, az már és még nem működik, ahhoz hiányzik egy pár éves konteóhadjárat Olginoból, hanem van olyan dolog, amitől legalább annyira tart a mai ember, mint a régi a mágiától, és ez a tudomány. Nosza, tegyük meg bűnbaknak!

Azt, hogy aszály van és kánikula, senki sem tagadja, azt viszont már kevesebben fogadják el, hogy mint a legtöbb bajunknak, ennek sem egy oka van: nagyon rossz a Kárpát-medence vízgazdálkodása, nem használ a globális felmelegedés sem, a világjárvány okozta válság miatt nem volt elég műtrágya, mikor szükség lett volna rá, aztán jött a háború, és Oroszország is, Ukrajna is a világ nagy műtrágyatermelői között van, de más országok sem tudtak termelni – ők az elszálló földgáz-árak miatt, márpedig azok jóval a háború kezdete előtt már az egekben jártak. Szóval: ha aszály nem volna, akkor is cudar lenne a termés.

De van.

Van, aki káromkodik, van, aki segíteni próbál, van, aki bűnbakot keres a vízhiány miatt. Konteós körökben automatikusan megjelent a legalább tíz éve (de inkább régebb óta) keringő legenda arról, hogy Magyarország kiváló minőségű és temérdek ivóvizét a kormány eladja Izraelnek, mostanság csak annyival bővült ez az aljas, feketeszázas-ohranás mese, hogy „a Barátság kőolajvezetéken keresztül viszik ki”, érdekelne, hova: Ukrajnába? És onnan hogy kerül Izraelbe? Senkit nem érdekel a logika, pont azok fújják ezt az antiszemita uszítást, akik mellé nagy qanonisták és Putyin-barátok, és korábban a koronavírus nemlétének voltak avatott szakértői, még korábban az 5G ellen harcoltak, azelőtt a chemtrail és a HAARP volt a rémük, szóval a hitükből és nem eszükből élők.

Szerencsére ez az antiszemita hazugság egyelőre nem vált közhiedelemmé, de van másik, ami viszont úgy elterjedt, mint a kolera a maga idejében. Ez a jégkár-mentesítő rendszert hibáztatja az aszályért.

Azt mondja ugyanis, aki ebben hisz, hogy ha a jégesőtől védő rendszert bekapcsolják, az a Dunántúlon csapja ki az esőt a felhőkből, hogy az Alföldre már ne érjen el. Mivel a rendszer – közkeletű rövidítéssel a JÉGER – elektrosztatikus elven működik és távolról sem olcsó a használata, csak éppen a termést menti meg, első látásra sok gazdának lehet rokonszenves, hogy „meg is lehet spórolni a költséget és eső is lesz”. Eső nem biztos, hogy lesz: de jég feltétlenül, ha nem használják. Nyár van, ilyenkor aszálymentes évben is szokott jönni jégeső, sőt, még ez a rendszer sem véd meg tőle száz százalékos biztonsággal – bár nagyon sokat segít. De idézem a JÉGER-ellenes mozgalom egyik prófétáját (a nevét egyelőre nem hozom nyilvánosságra, mert mintha szelídülni látszana). Azt írta nem is olyan régen, június 19én:

TEGYÜNK GYEREKEINK, ÉS SAJÁT ÉLETÜNKÉRT, ÉS PÉNZTÁRCÁNKÉRT!

MÁTÓL RENDELHETŐ, A JÉGKÁRMÉRSÉKLŐKRŐL SZÓLÓ TANULMÁNYOM!

Mint már említettem, több mint 4 éve mérgeznek minket ezzel az ezüst-jodid anyaggal, szándékosan túlpumpálják a légkört vele, így nem csoda, hogy Békés, és Csongrád megye szinte teljesen elsivatagosodott, és nem csoda, hogy az utóbbi 4 évben már a kerti gyümölcsök, és zöldségek sem teremnek meg úgy, mint azelőtt.

Még felháborítóbb, hogy Állami érdekekből még gyermekeinket sem kímélik, hiszen a vegyszerrel túlpumpált levegőt ők is beszívják, szóval igen aljas bandával van dolgunk, az ezüst jodid lassan ölő méreg, 6-8 év múlva rendkívüli módon el fog szaporodni a szív-és érrendszeri betegségben, valamint érszűkületi betegségben szenvedők száma.

EZ MOST MÉG ELKERÜLHETŐ, ÉS CSAK NEKEM VANNAK OLYAN BIZONYÍTÉKAIM, AMIKKEL MEGBUKTATHATJUK AZ ILLETÉKESEKET, ÉS VISSZAKAPHATJUK TERMÉSZETES, EGÉSZSÉGES LÉGKÖRÜNKET, ÍGY NAGYBAN FÉKEZHETŐK LESZNEK A BOLTI DRÁGULÁSOK IS, ÉS ÍGY ÚJRA ÉRTELMÉT NYERHETI A MEZŐGAZDÁLKODÁS, ÉS KERTÉSZKEDÉS IS, VALAMINT NEM MÉRGEZNEK MÁR JÖVŐRE MINKET EZZEL AZ EZÜST JODIDDAL, AMIVEL EGYENESEN AZ EGÉSZSÉGÜNKRE UTAZNAK!

A HÁROM OLDALAS, LEGFRISSEBB TANULMÁNYOMBAN NAGYON KÉRDÉSRE VÁLASZT KAPHATTOK.

Ára: 2500 forint, de a benne lévő információk ennek a tízszeresét érik, aki megrendeli a jégkármérséklőkről szóló friss tanulmányomat, tesz a saját maga, és családja egészségéért, és azért is tesz, hogy visszakaphassuk az egészséges, mérgező anyagoktól mentes légkörünket, valamint tesz azért is, hogy fékezzük ezt a már követhetetlen áremeléseket, és minél többen megrendelitek ezt a tájékoztatót, annál biztosabb, hogy legyőzzük ezt az aljas bandát, akik 4 éve az egészségünkre, és pénztárcánkra utaznak.”

Aha. Az gondolom világos, hogy a teljes szövegből csak annyinak van értelme, miszerint: „2500 forint”. Az összes többi: halandzsa. Utalások a levegő megmérgezésére, utalások állami és pénzügyi körök összeesküvésére, a „bolti drágulásokra”, épp csak azt nem mondja, hogy kincses az ő kalendáriuma, és potom pénzért adja. Ez bizony nem egyéb, minta chemtrail-legendakör kicsit leporolva, átszabva, kivasalva, tulipántos magyar hímzéssel kínálva. Eladja az illető a zakót is, de a kényszerzubbonyt is cifraszűrnek, ha kell.

Hanem az igaz, hogy csak az vesz tőle kalendáriumot, aki hisz neki. Aki nem, annak egyelőre nem kötelező. De azért elég sok híve van már, idéznék néhány napi hírt.

Nekimentek a gazdák az agrárkamarának egy összeesküvés-elmélet miatt

A jégkármérséklő rendszert hibáztatják az aszályért a gazdák, hiába bizonygatja a kamara meteorológusokra, szakértőkre hivatkozva, hogy a berendezésnek semmi köze a keleti országrészben kialakult áldatlan állapotokhoz. Egyre több helyen a Jéger leállítását követelik.” (HVG)

vagy:

A jégkármérséklő rendszer több kezelője halálos fenyegetést kapott, a gazdák őket okolják az aszályért

A közlemény szerint egyre szélesebb körben terjed az a tévhit, amely szerint az országos jégkármérséklő rendszer tehető felelőssé a Kelet-Magyarországon kialakult súlyos aszályért. A NAK jelezte, hogy feljelentést tesz a fenyegetőzők ellen. Hangsúlyozták: tudományosan bizonyított, hogy a jégkármérséklő rendszernek semmilyen hatása sincs a csapadékmennyiségre, az kizárólag a kialakuló jégszemcsék méretét képes befolyásolni. Megjegyezték, hogy az idén januárban és februárban is rendkívül kevés csapadék hullott, holott a jégkármérséklő rendszer csak április 15-től működik. (Szegeder.hu)

sőt:

A generátorkezelőket ért halálos fenyegetések miatt egyes területeken leáll a jégkármérséklő rendszer

Egyre szélesebb körben terjed az a – nyilvánvalóan minden tudományos alapot nélkülöző – tévhit, mely szerint az országos jégkármérséklő rendszer tehető felelőssé a Kelet-Magyarországon kialakult súlyos aszályért. A helyzet mára odáig fajult, hogy több generátorkezelő is halálos fenyegetést kapott. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának a legfontosabb munkavállalói biztonsága, ezért a megfenyegetett generátorkezelők körzeteiben leállítja a jégkármérséklő rendszert. Ebből adódóan sajnálatos módon számos területen csak részlegesen lesz biztosított a jégkár elleni védekezés, ami nemcsak a gazdálkodókat, hanem a lakosságot és az ipari létesítményeket is veszélyezteti.

Az elmúlt időszakban – jellemzően a kelet-magyarországi megyékben – felerősödtek azok a hangok, amelyek a jégkármérséklő rendszert teszik felelőssé a szárazságért. A „boszorkányüldözés” a napokban egyre súlyosabbá vált, egyesek attól sem riadtak vissza, hogy halálosan megfenyegessék a jégkármérséklő rendszer részeként működő manuális generátorok kezelőit.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megteszi a szükséges jogi lépéseket, feljelentést tesz a fenyegetőzők ellen. Ezzel egyidejűleg – munkavállalói testi épségét mindenek elé helyezve – egyes alföldi megyékben, a fenyegetést kapott generátorkezelők körzeteiben ideiglenesen leállította a jégkármérséklő rendszert. Ez azt jelenti, hogy a NAK több területen nem tudja teljeskörűen biztosítani a jégkár elleni védekezést, ami nemcsak a gazdálkodókat, hanem a lakossági ingatlanokat és ingóságokat is veszélyezteti.” (NAK sajtóközlemény)

Nos, a helyzet komoly, itt már emberéletről van szó: ki tudja, mikor ütnek agyon egy ártatlan generátorkezelőt, aki ráadásul csak bekapcsolni és kikapcsolni tudja a készüléket, amikor mondják neki. Egyszerűen csak azért, mert a próféta évkönyve sem drága, de agyonütni még annál is olcsóbb a vélt gonoszt, boszorkányt, fekete mágust, garabonciást.

Azt én elhiszem, hogy a mi korábban idézett prófétánk ezt nem akarta, ő csak pénzt akart keresni, az uszítás mintegy mellékterméke, szükséges velejárója az ő szélhámos üzletének, de már dugná is vissza a palackba, csak nem megy. Épp az előbb próbálta békíteni a népét.

KEDVES MEZŐGAZDÁSZOK!

Erőszak erőszakot szül, és komoly jogi következményekkel jár.

Arra szeretnélek megkérni titeket, és egyébként ettől telefonon keresztül is beszéltem, hogy ne kövessetek el erőszakos cselekményeket, ne fenyegessétek meg, főleg halálosan a jégkármérséklő generátorok vezetőit, és telefonban azt is mondtam, hogy békésen, úgymond politikusan is rendezni tudjuk a kialakult helyzetet.

Ezért egy kis türelmet kérnék, és addig ha kérhetem, ne rongáljátok meg a generátorokat, és ne fenyegessétek meg, főleg halálosan a generátorok kezelőit, de az erőszak ebben az esetben nagyon visszacsaphat.

Köszönöm szépen megértéseteket, türelmeteket, továbbra is értetek dolgozunk, valamint minden időjósdás tagért.

Este már várható friss előrejelzés is, és az új weboldal is 1 héten belül elkészül.

Szép napot kívánok mindenkinek.”

Ezt korábban kellett volna. Régebben nem így beszélt, megijedhetett a következményektől, és most próbál satufékezni. Reméljük, sikerül.

A történetnek azonban van egy biztosítási vonzata is. Ugyanis Magyarországon sok a jégkár, aki gazdálkodik és esze van, köt ellene biztosítást. A generátorok sok jégkárt elhárítanak, tehát a biztosító kevesebbet kell fizessen, épp ezért bizony van olyan, amelyik csak már meglévő és működő JÉGER-rendszer esetén köt szerződést ilyesmi ellen, ami igazából a gazdának is jó, mert csak így teljesen védett. Mármost azonban ha kikapcsolják a rendszert az olyan, mintha nyitva hagyott ajtóval parkolna egy Bentley a nyóckerben: nehezen hinném, hogy fizetne a biztosító, ha mégis jön egy jégverés.

De hát mindegy, ugyanis ezek észérvek. Erre bármikor mondhatja bárki, hogy nem hisz bennük, de hisz a tudomány felette káros voltában. Hittel pedig nem lehet és nem is érdemes vitatkozni. Lám csak: a szegedi boszorkányok bűnösségében is hittek, és az már nem is érdekelt senkit, hogy a haláluk után még jó ideig nem javult a város helyzete.

Mondjuk a boszorkányokkal egyszerű volt a hiszékenyek dolga, mert azok emberek, nem látni beléjük. A generátorokkal is egyszerű, mert azok meg gépek, nem értik a működésüket, még ha beléjük is néznek, akkor sem.

De arra egyik változat sem ad használható választ, hogy hová lett az eső.

Se a régi, se az új, csak annyit bírnak állítani, hogy „eladták idegen boszorkányoknak”.

És azért kicsit túl gyorsan terjed ez a veszedelmes közhiedelem, ez a babonaság. Mintha segítenének is neki. De ez már csak az én véleményem.

Amit biztosan állíthatunk az annyi, hogy ahol nem hárítják el a jégesőt, ott ilyentájban, nyár közepén jég fog esni.

És a maradék termést is elveri.

Ráadásul a biztosító sem valószínű, hogy fizet majd.

Szóval: a babonaság a legdrágább formája a butaságnak.

Ha még valami elbutult, indulatos fickó embert is öl: ebből nagy baj lesz.

Tessék abbahagyni. Most.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása