Forgókínpad

Forgókínpad

Bug, nem feature

2022. október 12. - Szele Tamás

Olyan jólesik ezekben a vérzivataros időkben egy kis vihar, ami nem a harctéren zajlik, hanem látszólag egy kis, porcelán éjjeliedényben. Bár ennek is lesznek következményei, meglehet, komolyak is. És mi sem jellemzőbb a helyzetre, mint az, hogy erre a hírre is először az orosz sajtóban bukkantam.

zuckerbeg_oktober_12.jpg

Illetve volt előzménye, de azt nem lehet érteni az „utózmány” nélkül. Szóval, lássuk előbb a Meduza reggeli hírét:

A Facebook orosz nyelvű szegmensében sok blogger követőinek száma meredeken csökkent. A népszerű bloggerek oldalain több tízezer követő nem jelent meg többé, mondja Alexander Amzin, újságíró és a Signal kiadója.

Az előfizetők számának csökkenéséről többek között Anna Narinszkaja újságíró, Marat Gelman galéria-tulajdonos és Vlagyimir Osecskin, a Gulagu.net alapítója számoltak be. A „We & Jo” projekt Borisz Akunin író oldalát idézte példaként. Az összes fenti felhasználó követőinek száma körülbelül 9,9 ezerre csökkent.

A „We & Jo” észrevette, hogy Mark Zuckerberg, a Facebook anyavállalatának, a Meta alapítójának követői száma szintén 9 994-re zuhant.

Nem ismert, hogy a változás mihez kapcsolódik. A közösségi hálózat nem kommentálta a helyzetet. Szergej Medvegyev politológus, akinek szintén 40 ezer feliratkozója hiányzik, azt sugallta, hogy a közösségi hálózaton valami hiba történt. „Úgy néz ki, mint egy hiba. Ha az előfizetők számára kattintasz, ugyanezt a számot mutatja” – írta.

Október 6-án a Newsweek arról számolt be, hogy a nagy amerikai kiadványok Facebook-oldalainak előfizetői száma drámaian visszaesett. A The New York Times, a The Washington Post, a The Huffington Post, a The Hill, a USA Today, a New York Post és maga a Newsweek is áldozata a jelenségnek.

Mint a kiadvány megjegyzi, az előfizetők számában október 3-án és 4-én történtek változások. A USA Today például a legnagyobb visszaesést szenvedte el: a kiadvány hétfőn 13 723, kedden pedig 11 392 előfizetőt veszített. A Newsweek felvetette, hogy a közösségi hálózat törölhette a botfiókokat.”

Hát ez elég érdekes, csak tudni kell hozzá, hogy az orosz károsultak egytől egyig közismert ellenzékiek. Meg azt is, hogy az orosz propaganda egyik fő eszköze továbbra is a Facebook, annak ellenére, hogy elvileg tiltja az ilyesmit: én magam is megszenvedem, ugyanis ha egy írásomban például cáfolom a TASZSZ vagy a RIA Novosztyi valamelyik hírét (bőven akad náluk cáfolni való, régi sajtóközmondás, hogy „ne higgy el semmit, míg a TASZSZ nem tagadta”), akkor a kedves Meta bizonyos fajta megosztások esetén az én írásomra is rárakja a pecsétet, miszerint „az írásban orosz propaganda található”. Ez azért kellemes, mert a magyar felhasználó a legritkább esetben hajlandó elolvasni az írást, véleménye viszont azonnal van róla. Az olvasást a szerző számára tett extra szívességnek tekinti a többség, néha hajlandóak rá, de nem várhatjuk el tőlük minden hozzászólás előtt, mégis, hogy képzeljük?

Az orosz propaganda ellen a Facebook ennél az automatikus címkézésnél sokkal többet nem is tesz, tehát a terjesztését sem akadályozza különösebben, illetve egyes orosz hírcsatornákat letiltott, de ha valaki készít egy ingyenes felületen egy híroldalt, abba belemásolja a közösségi oldalról letiltott Russia Today vagy Sputnik News híreit akár szó szerint is, és elnevezi akármilyen más néven, legyen mondjuk „Mustáros tejeskávé” vagy „Medvecsemege”, azt akadálytalanul osztogathatja boldog és boldogtalan, az algoritmus már nem veszi észre, hogy patakokban folyik a métely, a kevés, túlterhelt tényellenőr meg szintén csak címkézhet, máshoz nincs joga. Egyszóval, kellene ez a felület a Kremlnek, mint egy falat kenyér, használják is.

Tegnap mégis terrorista szervezetnek bélyegezték. Lássuk az idevágó MTI-hírt:

Felvette a szélsőséges és terrorista szervezetek lajstromába a Meta Platforms amerikai IT-óriásvállalatot kedden az orosz pénzügyi felügyelet (Roszfinmonitoring).

A moszkvai városi bíróság júniusban elutasította a Meta Platforms fellebbezését az amerikai vállalat szélsőségesnek nyilvánításáról szóló határozat ellen, ami a Facebook és az Instagram oroszországi betiltását eredményezte. Egy orosz fővárosi bíróság március 21-én minősítette szélsőségesnek az anyavállalatot, és tiltotta be a két közösségimédia-szolgáltatót. Az ugyancsak a Meta tulajdonában lévő WhatsApp messengert a verdikt nem érintette.
A TASZSZ hírügynökség szerint az ügyben a főügyészség nyújtott be keresetet, miután a két közösségi médium több országban visszavonta az erőszakra buzdító üzenetekre vonatkozó tilalmát Vlagyimir Putyin orosz elnök és az általa február 24-én Ukrajnába háborúba küldött orosz hadsereg katonái esetében.
A Meta, valamint az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) által már korábban blokkolt Instagram és a Facebook számára márciusban megtiltották, hogy üzleti tevékenységet folytassanak, valamint hogy irodákat működtessenek Oroszországban. Az Instragramot erőszakra való felbujtás, a Facebookot orosz médiumok letiltása címén szankcionálták.
Az orosz főügyészség szerint a Meta közösségi oldalai nagymértékben befolyásolják a közvéleményt, maga a vállalat pedig „alternatív valóságot” hozott létre, amelyben gyűlöletet szított az oroszok ellen.”

Ennek is vannak finom nüanszai, például az, miszerint Oroszországban a pénzügyi felügyelet állapítja meg, ki a terrorista, ki nem az, a bíróság legfeljebb jóváhagyja, vagy a másik érdekes kérdés, hogy az orosz hadsereg Ukrajnába küldött katonái egészen véletlenül nem erőszakos cselekmények végrehajtása céljából vannak ott? Mert ha igen, akkor védekezni tán csak szabad ellenük. Ha másként nem megy: verbálisan.

Jelenleg viszont a „tyúk vagy tojás” problémával állunk szemben. Mármint azzal, melyik jelenség volt előbb: a követők számának látványos csökkenése vagy az ítélet? Szerintem az első, csak senki sem vette észre. Nem lehet mindenki Varga Judit, hogy naponta kétszer ellenőrizze az eléréseit, és ha azok száma meredeken csökken, haragjában létrehozza a Digitális Szabadság Bizottságot, amely azonban utoljára 2021. január 26-án ült össze.

Kis kitérő: az orosz kormányon kívül a magyar kormány a második a világon, amelyiknek égető szüksége van a Facebookra, azon nyerte meg a legutolsó választást is, persze, hogy nem hadakozik ellene annyira, mint korábban. Éspedig nem is az olvashatatlan kormánysajtó volt a csodafegyver, hanem a Megafonon kitenyésztett influencer-gárda, akiket aztán lezsíroztak és elraktak az M zárolt készletbe, majd ha megint mozgósítás lesz, előveszik őket, addig tessék támogatáscsökkentett kormánymédiát fogyasztani, hülyít az is. Kitérő vége.

Rendben van, de mi történhetett? Valószerűen hangzik a Newsweek verziója, melyet azzal támaszt alá, hogy:

2022 áprilisa és júniusa között a Facebook 1,4 milliárd feltételezett botfiók ellen intézkedett a közösségi szabványok betartatásáról szóló jelentés szerint. Az azt megelőző három hónapban 1,6 milliárd „hamis fiókot” szüntettek meg.”

A Newsweek úgy gondolja, ez az eljárás folytatódik, de sajnos nem helytálló az elmélet. Éspedig pont Mark Zuckerberg fiókjának esete bizonyítja, hogy nem a botok és hamis profilok lekapcsolása miatt zuhant a követők száma, hiszen ha valaki, hát ő igazán nincs arra rászorulva, hogy botokkal próbálja átverni a rendszert. Ami különben gyakori módszer: évekkel ezelőtt egy ideig másodállásban egy sportlapnak dolgoztam, és nem értettük, hogy a legnagyobb konkurensünk miképpen képes naponta milliós elérést produkálni, mert annyival azért nem voltak jobbak nálunk. Míg bizonyos „szakemberek” meg nem környékeztek minket is azzal a bottal, ami ezt elintézi. Potom egymilliót kértek volna érte, nem vettük meg, aztán meg is szűntünk, de nem emiatt. Szóval, Zuckerberg esete bizonyítja, hogy nem a botokat kapcsolták le.

Ellenben Szergej Medvegyevnek (aki nagyon nem azonos Dmitrij Medvegyevvel, kéretik különbséget tenni), igaza lehet: pár hete abnormálisan működik a közösségi oldal, mindenféle érdekességek történnek, nekem például naponta olyan harmincan írnak üzenetet, amiből huszonöt felesleges, a huszonötből húsz olyan, hogy csak a feladójának fontos, a húszból tízet az sem érdekli, mit válaszolok (most a sértegetéseket, fenyegetéseket nem is számolom). Igen ám, de öt fontos! És azt a jelenséget figyeltem meg, hogy az egyik felhasználó ír nekem, ellenben a Messenger a másik ablakát nyitja meg. Oda kell figyelni, ha pittyen a gép. Olyankor szoktak ilyen jelek mutatkozni, mikor veres az ég alja, és állítgatják az algoritmust. Mivel pedig azt folyamatosan állítgatják, a Facebook folyamatosan fejlesztés alatt áll, jól sosem működik, hanem mindig hibásan, csak a hibák változnak. Mikor ez a baja, mikor az, most például a követők tűnnek el és az üzenetek érkeznek furcsán.

Arra is egyszerű a válasz, miért pont a bloggerek, sajtómunkások, írók vették észre ezt az anomáliát. A Facebook-elérések és követők száma csak néhány embercsoportnak fontos: elsősorban a reklámszakembereknek, kampánymenedzsereknek, influencereknek, újságíróknak és szociológusoknak, ugyanis ők élnek ezekből az adatokból, másoknál azért inkább hiúsági kérdés, hányan látják, hányan követik az oldalukat.

Már csak egy dolgot nem tisztáztunk: miért pont most lett terrorista a Meta Oroszországban és nem máskor? Csak sejtem a választ: az FSZB és a bíróság nem tudta, hogy ez egy hiba, és azt hitték, tényleg visszavágták a botjaikat. Valóban úgy nézhetett ki, és lusták voltak megnézni Mark Zuckerberg oldalát, amiből kiderül, hogy ez bug volt, nem feature.

Nos, itt tart ez a szalmaszálnyi kérdés, ma ennél csak véresebb és veszélyesebb ügyekkel folytathatom a munkámat.

Jó volt kicsit kijönni a mészárszékről.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása