Forgókínpad

Forgókínpad

Három bölcs tanítás

2023. február 10. - Szele Tamás

Én mondom, az az emberiség egyetlen szerencséje, hogy van néhány géniuszunk, aki eligazít a világ dolgaiban, mert ha nem volnának, még a végén boldogan élnénk, míg hülyén meg nem halunk. De szerencsére akadnak ilyen bölcsek, akik a szükség óráján megszólalnak, és okosakat mondanak – nem is tudom, mihez kezdenénk nélkülük.

ballon_februar_10.jpg

Ma három ilyen tisztán látó, okos és szavahihető emberrel fogok foglalkozni, rögtön a tudós Földi Lászlóval kezdeném, hogy először a saját portánk előtt seperjünk. Ő, kérem, mint tapasztalt „biztonságpolitikai szakértő”, megfejtette a Magyar Nemzetben a kínai kémléggömb esetét. A megfejtés nehezen értelmezhető, de mivel mélyen szántó gondolkodóval van dolgunk, ez nem csoda. Nem azért írta okfejtését, hogy megértsük. Azért írta, mert szeret írni, ráadásul fizetnek is érte, ha nem is sokat. De lássuk, mit mond. Már a cím is jó:

Léggömbbel az atomháború ellen”

Értem, tehát hogyha Kína egy léggömbbel (mint kiderült, inkább léggömb-flottával, Földi úr, tessék olvasni legalább a BBC-t, ha már szakértő) kémkedik az Egyesült Államok kommunikációja ellen, az megelőzi az atomháborút. Ez frappáns. Esetleg megelőzhették volna tavaszi tekercs fogyasztásával is, de ez a módszer látszott a leginkább preventívnek. Mire gondol a költő?

Egy kínai meteorológiai léggömb elszabadult vagy Peking akaratából „elszabadították”. Az eseményt követő képtelenséget látva teljesen mindegy, mi az igazi előzmény. Mert egyszer csak megjelent az Egyesült Államok fölött, pánikot és tanácstalanságot okozva a világot felügyelni akaró nagyhatalom politikai központjában, a Fehér Ház elnöki – ovális – szobájában.”

Hát, sok mindennek nevezném azt a hangulatot, éppen pániknak nem. Értem én az első két bekezdésből, hogy vicceskedni méltóztatik az úr, de nem megy neki. Pedig nagyon igyekszik:

A válságstáb tárgyalásba kezdett arról, hogy mi a teendő ilyen helyzetben. Sokcsillagos Pentagon-tábornokok és Amerika elnökének tanácsadói felhős tekintettel elemezték a lehetséges megoldásokat. Persze sok alternatíva nem kínálkozott, csupán kettő: lelőjék vagy bízzák a szél kényére-kedvére, mely nyilván egyszer csak továbbröpíti, mondjuk Európa irányába. Az a megoldás vélelmezhetően még Rejtő Jenő regényében is meglepő fordulatot vett volna, ha a borús tekintetű tanácsadók agyában az az alternatíva fogalmazódik meg, hogy a léggömböt fújják vissza Kína légterébe.”

Azt azért megnéztem volna. Földi mester – aki korábban egyébként az internet általános betiltását is javasolta volt Magyarországon – nincs teljesen tisztában azzal, mekkora energiája van egy uralkodó széljárásnak. A Cár-bomba is másfél voltos ceruzaelem ahhoz képest. De még mindig nem világos, mit kellett volna tennie az Egyesült Államoknak azon kívül, hogy szépen megvárják, míg a készülék alkalmas helyre ér, lelövik és begyűjtik?

A költő szerint azért lőtték le, hogy folytatni lehessen a háborút Ukrajnában. Egyébként azt is megállapítja, hogy ha Kína lerohanja Tajvant, azért épp úgy az Egyesült Államok lesz a felelős, mint azért, hogy az Oroszországi Föderáció megtámadta Ukrajnát. Merész meglátás, bár tudjuk: arról is Amerika tehet, ha a Duna Gönyűtől Mohácsig árad, máshol apad, az nem számít, hogy köze nincs hozzá. A (hír)szerző (az is sokat mond a III./I-ről, hogy ott emberünk MSZMP alapszervezeti titkár lehetett, bár mondjuk erre a feladatra valóban alkalmas, másra nemigen – most is valami olyasmi) homályos eszmefuttatásában felmondta a moszkvai és pekingi leckét, mehet a kasszába, feladat letudva. Azt továbbra sem tudjuk, hogy mi egyebet kellett volna kezdeni a távolról sem meteorológiai léggömbbel, azon kívül, ami történt, de sebaj.

Élénk érdeklődéssel várom, mikor magyarázza el, hogyan lehet földrengést megelőzni birkavesével.

Azt ugyanis már tudjuk, hogyan kell földrengést előidézni. Diana Șoșoacă szélsőjobboldali román képviselő elmondta, éspedig a bukaresti szenátusban, ország-világ előtt. A Transtelex szerint:

Három éve egy valóságos tömeggyilkossági kampányt élünk meg világszerte, vagy állítólagos világjárványok képében, amikor nem tesztelt vakcinákat kell bevenni, vagy háborúk révén, amelyek csökkentik a népességet, és átrendezik a nemzetközi politikát, átrendezik a hatalmi pólusokat és megváltoztatják a határokat. A földrengés valójában egy támadás Törökország ellen a világ hatalmasai részéről, akiknek nem tetszett, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök helyretette őket. Ráadásul az ukrán–orosz háborúban tanúsított semlegessége és közvetítői pozíciója is mélyen zavarja őket. Nagyon világos, hogy Erdogan elnököt a bátorságáért, méltóságáért és becsületéért, valamint az Orosz Föderációhoz való közeledéséért, valójában a semlegességéért és a békeközvetítő álláspontjáért büntették meg” – mondta a szenátus pulpitusáról Șoșoacă keddi beszédében. Hozzátette: a törökországi földrengést mesterségesen idézték elő, mert geológiai fegyverek nagyon régóta léteznek.

Azt is elmondta, a törökországi földrengést arra használják fel, hogy eltereljék a figyelmet az ukrajnai háborúról: „El akarják terelni a figyelmet Ukrajnáról, mert számos ország képviselői háborodtak fel az önkényuralom és a Zelenszkij elnök által adott parancsok ellen, aki úgy viselkedik, mintha ő uralná a világot. Mintha bárkinek is kötelessége lenne fegyvereket küldeni és részt venni a háborújában, egy olyan háborúban, amelyben feláldozta a saját népét és tönkretette az egész országát. Aki a békéről beszél, azt minden oldalról ostorozzák és támadják.”

Értem, hogy egy párhuzamos világból érkezett, de hogyan jött át egy darabban az Einstein-Rosen hídon? Földi szerint a kínai léggömb lelövése volt figyelemelterelés Ukrajnáról, Șoșoacă szerint a földrengés. Sőt, azzal kezdte a beszédét, hogy:

Fel kell lázadnia, akárcsak 1848-ban, a világ összes népének, ha az Isten és nem a Sátán világában akarunk élni, hogy véget vessünk az őrültek és a pszichopaták uralmának, akik a világjárványt, a háborút és a törökországi földrengést is okozták.”

Tudni kell a hölgyről, hogy még eredeti pártja, az AUR is vállalhatatlannak találta a radikalizmusát és gondolkodásának vad bakugrásait, pedig az a politikai formáció is vadul nacionalista, és nem egészen akadémikusok visszafogottan társalkodó klubja. Tehát Amerika előbb maga fölé fújt egy kínai meteorológiai léggömböt, aztán okozott egy földrengés-sorozatot a Közel-Keleten, mindezt pedig Ukrajna miatt tette.

Sokat tud ez az Amerika, kérem. Lehet még ennél is nagyobbat mondani?

Hogyne lehetne, de ahhoz már orosz ember kell. Sőt, a legoroszabbak egyike, Jevgenyij Prigozsin. Ő ugyan vagyont keresett az elmúlt év folyamán az állami megrendeléseken, de a Wagner-csoportnak Bakhmut alatt minden börtönbéli toborzás dacára is minimum hatvan százalékos embervesztesége volt. Épp tegnap jelentette be, hogy abba is hagyják a toborzást a büntetőtelepeken.

Még az orosz büntetés-végrehajtás sem annyira zárt világ, mint azt sokan képzelik, hírek oda is bejutnak, napok óta olvasható, hogy az elítéltek a hatalmas kockázat miatt már nem nagyon jelentkeznek önként a Wagnerbe, ami érthető: a börtön pokol, az orosz börtön még inkább az, de sok szerencsével túlélhető – Bakhmut vagy Avdiivka viszont maga a biztos halál. Prigozsin viszont mással magyarázza a toborzás leállítását. Tessék kapaszkodni, rázni fog.

Jevgenyij Prigozsin orosz oligarcha azt állította, hogy több mint 10 millió amerikai állampolgár jelentkezett a Wagner-csoportba. Állítólag ez volt az oka annak, hogy leállították az orosz foglyok toborzását.

Elmondása szerint a Wagner-csoport korábban egy amerikai közönséget megcélzó reklámot tett közzé. A csoport azóta állítólag több mint 10 millió jelentkezést kapott amerikai állampolgároktól, akik „harcolni kívánnak a NATO ellen”.

Jelenleg körülbelül egymillió amerikai állampolgár felvételét fontolgatjuk. Ezért ideiglenesen felfüggesztettük az orosz börtönökből származó önkéntesek toborzását, de ha az amerikai külügyminisztériumtól érkezik megfelelő kérés, akkor amerikai börtönökből is toborzunk” – mondta Prigozsin.”

Az szép lesz. Nagyon szép. Még ha tényleg csak egymillió amerikai újoncot is szándékozik felvenni az úr, azoknak is mind kell egyenruha (igaz, Oroszországban másfél millió eltűnt egyenruhát keresnek hónapok óta és sehol sem találják, szóval az még juthat), egymillió fegyver, egymillió hely a laktanyákban, a vezényleti nyelv angol kell legyen, és ezt az egy millió újoncot naponta háromszor etetni is kell. Tegyük hozzá: a Wagner-csoport jelenlegi létszáma kérdéses ugyan, de soha nem lehettek többen ötven-hatvanezernél.

Nem kell mondanom, hogy ez a mese is szemenszedett hazugság, mindenestől, jelentkezhetett ugyan néhány amerikai állampolgár zsoldosnak, de nem milliók, hanem még ezrek sem. Prigozsin viszont szentül állítja, amit mond, minek következtében úgy kell tennie a világnak, mintha hinne neki. Ha kételkedni mer, Prigozsin megsértődik, és neki szegezi a kérdést: „Kinek hiszel, nekem, vagy a szemednek?” És az kellemetlen.

Összegezve: az Amerikai Egyesült Államok az ukrajnai háború miatt átfújt a Csendes-óceánon egy kínai ballont, földrengést okozott Törökországban és most saját polgárai segítségével készül megverni saját magát Ukrajnában.

Mármint, ha hiszünk ezeknek a derék, becsületes és főképpen bölcs embereknek, akiknek minden szava igaz.

Ja, nem. Hazudnak, mint a vízfolyás, ráadásul képtelenségeket. Hülyének néznek mindenkit. Az első kettő még a saját szamárságait is elhiszi, a harmadik, Prigozsin inkább gazember, mint bolond, ő valószínűleg legalább saját magát nem áltatja.

Csak mindenki mást.

Hívja már valaki az ápolókat!

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása