Forgókínpad

Forgókínpad

„Jobbára ártalmatlan”

2023. február 15. - Szele Tamás

Az azonosítatlan repülő tárgyak észlelése továbbra is egyre gyakoribb, most már váratlan helyekről is jelentik a megjelenésüket, mint Románia, Moldova, Japán vagy Uruguay, igaz, ezeket már nem lőtte le senki. A hivatalos politika is kezdi felfedezni és kihasználni a jelenséget, tehát érdemes odafigyelni arra, melyik politikus mit nyilatkozik.

ufo_februar_15.jpg

Ugyanis az már most világosan látható, hogy vannak ismeretlen eredetű azonosítatlan repülő tárgyak, és vannak nagyon is ismert eredetűek. Ilyen volt a kínai kémléggömb, amiről még Peking is elismerte, hogy ők készítették, azzal a megszorítással, hogy nem kémkedés, hanem meteorológiai megfigyelés céljából. Ezt persze hiszi a piszi, de megvannak a készülék maradványai, például a szenzorok, azok alapján egész jól sikerül majd azonosítani még a gyártó cégeket is, a ballon esete tiszta.

Hanem a másik három tárgyról maga John Kirby, a Fehér Ház szóvivője is azt mondta: semmi sem bizonyítja, hogy közük lenne a kínai hírszerzéshez, vagy egyáltalán, Kínához. Annyira mások, mint a léggömb. Ezzel kifogta a szelet a két napja üldözött ártatlanságot játszó kínai diplomácia vitorlájából, akik egyelőre nem reagáltak a barátságos gesztusra, sem a Global Times (ami pedig a Kínai Kommunista Párt külpolitikai vonalát képviseli), sem a Xinhua állami hírügynökség nem reagált, ők még ott tartanak, hogy „megrágalmazták Kínát”. Mondjuk egyfelől nekem is az a véleményem, hogy a ballont kivéve nincs közük a másik három kütyühöz, másfelől meg Hszi Csin-ping a nemrég tartott pártkongresszuson kifejezetten arról beszélt, hogy Kína érdekelt az Egyesült Államokkal fenntartott feszült viszony enyhítésében (erre mutatnak egyes jelek Raisi iráni elnök pekingi tárgyalásaival kapcsolatban is: Kína vissza akarja kényszeríteni Iránt az atomalkuba), tehát a ballon-incidens most nagyon rosszkor jött ebből a szempontból, a másik három izé meg egy darabig még súlyosbította is a helyzetet.

Ha már ennél a másik három tárgynál tartunk, a CNN talált néhány részletet velük kapcsolatban, ami eddig nem volt ismert. Eszerint:

A kanadai légtérben szombaton lelőtt azonosítatlan repülő tárgy egy „kisméretű, fémből készült léggömbnek tűnt, amely alatt egy kikötözött hasznos teher volt” – áll a források szerint a Pentagon hétfőn törvényhozóknak küldött és a CNN által megszerzett feljegyzésében.

Az emlékeztető az első hivatalos részleteket kínálja az elmúlt napokban lelőtt három objektum egyikéről, amelyet korábban „henger alakú tárgyként” írtak le. A dokumentum szerint az objektum „érzékeny amerikai helyszínek” közelében haladt át, mielőtt lelőtték.

A védelmi tisztviselők azt is elmondták a törvényhozóknak, hogy a vasárnap a Michigan állambeli Huron-tó felett lelőtt tárgy a becsapódás után „később lassan lesüllyedt” a vízbe.”

Akkor döntsék már el, hogy gömb vagy henger, mert nem mindegy, az viszont jó hír, hogy a Huron-tavi valami lassan süllyedt el (ez lenne a nyolcszögletű tárgy), mert ezek szerint nagyjából egy darabban maradt, elő lehet majd keríteni, elemezni lehet majd. De akkor mégis lehet szó ballonokról is. Igaz, elég furcsa ballonok ezek, időnként szél ellen mozognak, egyik-másik képes a manőverezésre is... Az a lényeg, hogy John Kirby tegnapi tájékoztatóján azt is mondta, hogy „Ezek szerinte kereskedelmi vagy kutatási célúak, létrehozóiknak nem voltak ellenséges szándékaik.”

Ezt Douglas Adams úgy mondta volna, hogy „Jobbára ártalmatlan”, csak nála fordított volt a helyzet, az idegenek jellemezték így a Földet, nem mi őket. De lássuk az újabb észleléseket!

Például Japán jelentette be, miszerint legalább három kínai kémballon sértette meg a légterét – de nem most, hanem 2019 és 2021 között. Ami persze elég valószínű, és kiváltotta Peking tiltakozását is, de nem nevezhetjük friss észlelésnek.

Uruguayban a légierő vizsgálja a Paysandú megyében (tartományban) található Terma del Almirónban észlelt furcsa vörös fényeket az égen – közölte az azonosítatlan repülő tárgyakról szóló bejelentéseket fogadó és vizsgáló bizottság (Comisión Receptora e Investigadora de Denuncias de Objetos Voladores No Identificados – Cridovni) a közösségi médiában közzétett közleményében.

Egy szakértői csoportot küldtek a térségbe, hogy információkat és tanúvallomásokat gyűjtsenek. A montevideói El País szerint a fényeket mintegy 20 ember, köztük José Manuel Galván, Terma de Almirón turisztikai igazgatója is látta szombaton kora este az Almirón Hot Springs fesztiválon.

Ennek is vagy van köze az Észak-Amerika fölött lelőtt tárgyakhoz, vagy nincs, és vörös fényjelenségeket elég sok minden idézhet elő. Ennél komolyabbnak tűnnek a romániai és moldovai észlelések.

Moldovában lezárták a légteret tegnap egy „azonosítatlan repülő tárgy” berepülése miatt, amelyet a kicsiny köztársaság jelenlegi külpolitikai helyzete miatt orosz drónnak tekintettek, és lehetséges, hogy az is volt: Zelenszkij elnök néhány napja figyelmeztette Maia Sandu köztársasági elnököt, hogy Moszkva hatalomátvételre készül Chișinăuban, másnap lemondott a moldovai miniszterelnök, minek következtében egyes kevéssé tájékozott magyar kollégák kész ténynek vették a hatalomátvételt, bár szerencsére távolról sem ez a helyzet. Az új miniszterelnök vaskezű ember hírében áll, és elkötelezett atlantista, Európa-párti, szóval Moszkvának most tényleg egy puccshoz kéne folyamodnia, ha bábkormányt ara látni Moldova élén. Mivel a hírszerzési információk szerint külföldi ügynökök útján akarnák ezt megvalósítani, a Sheriff Tiraspol–Partizan Beograd Európa Konferencia-liga-mérkőzésre érkező szerb szurkolókat sem engedték be az országba. Ilyen helyzetben a Soroca város közelében észlelt tárgy bármi lehetett, valódi meteorológiai léggömbtől drónig vagy földönkívüli szondáig.

Eközben a moszkvai propaganda a Cárgárd TV nevű médiakonglomerátum útján már azt terjeszti, hogy „a légtér lezárása Transznisztria annexiójának kezdetét jelenti”, ami azért érdekes katonai vállalkozás volna, lévén, hogy az állam hadereje a moldovai hadseregből (körülbelül 6000 fő), a moldovai légierőből (1300 fő), a Dunán járőröző embrionális moldovai haditengerészetből (150 fő) és legfőképpen magából a Dnyeszterből áll. Transznisztria haderejéről meg annyit tudunk, hogy szolgál benne 7500 hivatásos katona és behívható 80 000 tartalékos. Kissé egyenlőtlenek az erőviszonyok, ezt mindenki látja, a Cárgrád mégis azt írja:

A bennfentes Telegram-csatornák újra sugározzák a moldovai ellenzék véleményét, miszerint valójában Maia Sandu a Dnyeszteren túli területek elleni különleges műveletre készül, és az egész bohózat Zelenszkivel és a papírjaival kizárólag provokációra szolgált. De ha van egy másik oldala is a problémának. Talán ezen a módon döntöttek úgy a NATO-országok, hogy éppen azokat a repülőgépeket szállítják Ukrajnának, amelyeket Zelenszkij annyira kért. Tény, hogy a legtöbb katonai szakértő szerint a NATO-országok nem a Kijev által ellenőrzött területen fogják telepíteni ezt a felszerelést, hanem távoli repülőterekről fogják használni. Ha azonban a NATO-országokba helyezik őket, az orosz rakéták célpontjává válhat Bulgária, Románia vagy Lengyelország, ami az ukrajnai konfliktus további eszkalációjával fenyeget. Moldova viszont nem is lehetne alkalmasabb erre a célra.”

Tehát Moszkva casus bellit keres, és elég neki annyi is, hogy Chișinău védekezni próbál a medveölelés ellen. Nem tisztázott, hogy Románia légterében a Moldova fölött megfigyelt tárgy tűnt fel tegnap, vagy egy másik. Mint az MTI írja:

A légtérfigyelő rendszer helyi idő szerint 12 óra 30 perckor észlelte a célpontot Románia dél-keleti részén. Tíz percen belül a légierő NATO-parancsnokság alatt álló járőrszolgálatának két MiG–21 Lancer típusú vadászgépe indult felkutatására a fetesti-i légitámaszpontról. A pilóták nem találták meg a célpontot, így sem vizuálisan, sem a fedélzeti radarok segítségével nem észlelték az ismeretlen repülő eszközt, fél óra elteltével pedig visszatértek a bázisra – írta a MAPN.”

Kár, hogy nem találtak rá, de az észlelés azért megvolt. Ha már az előbb szóba került Moszkva, meg kell jegyeznünk, hogy a leginkább a Kreml lovagolja meg az „ufó-lázat”. Mint a TASZSZ jelenti:

MOSZKVA, február 15. /TASZSZ/. Az Egyesült Államokban a közelmúltban észlelt azonosítatlan repülő tárgyak (ufók) körüli felhajtás a közelgő amerikai választásokkal hozható összefüggésbe, tekintettel arra, hogy az oroszországi kérdésre nem lehet visszatérni, mert „teljesen kimerült” – jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő a Sputnik rádiónak nyilatkozva szerdán.

Tudják, hogy az Egyesült Államokban választások vannak a láthatáron. Nem csoda, hogy lesznek pokémonok, lesznek ufók, mert nekem úgy tűnik, hogy egyszerűen lehetetlen tovább népszerűsíteni az orosz témát, mert ők (az USA - TASZSZ) teljesen kimerítették és abszurditássá silányították, mindenkit kifárasztanak az orosz témával az információs és politikai területükön belül. Tehát egyszerűen nem látok más módot arra, hogy hogyan folytathatják a téma népszerűsítését még hosszú évekig. Valahogyan azonban meg kell lepniük a nyilvánosságot” – mondta.”

Azért nehezen hinném, hogy a Biden-kormányzat maga ellen fordítaná a szavazók jelentős részét csak azért, hogy „felkeltse a figyelmüket”, pedig ez a Kreml hivatalos véleménye. Ezt onnan tudjuk, hogy a RIA Novosztyi is vezércikket közölt ilyen értelemben, a jó ismert Viktoria Nyikiforova tollából. Sőt, tovább is fejleszti az elméletet:

A külvilág számára ez az ügyesen megrendezett hisztéria az UFO-kkal és a kínai intrikákkal tökéletes álcája lett az Északi Áramlat elleni támadásnak.”

A hölgy fordítva nézte a naptárat: Seymour Hersh írása az Északi Áramlat állítólag amerikai erők által elkövetett felrobbantásáról február nyolcadikán jelent meg, ellenben a kínai kémballont február negyedikén lőtték le. Esetleg előre akarták volna elterelni a figyelmet arról az írásról az incidenssel, ami még meg sem jelent, tehát nem is tudhattak róla? Mindig tudtam, hogy a Fehér Házban kell legyen legalább egy működő kristálygömb, abból olvasták ki a négy nappal későbbi cikket...

Összegezve: azt, hogy mi zajlik a fejünk fölött, most sem tudjuk. Az Egyesült Államok békülékenyebb hangnemet üt meg, Kína még mindig játssza a „haragszom rád”-ot (holott rá lehetne haragudni), Moszkva minden módon megpróbálja meglovagolni a helyzetet, bár valószínűleg ők sem tudják, mivel van dolgunk, Moldova joggal tart egy orosz inváziótól, a román légierő szintén készenlétben áll, Uruguayban lehet, hogy nem történt semmi, Japán csendben mosolyog és csak néha szól, de akkor fontosat, a tárgyak meg tovább röpködnek mindenfelé.

Jobbára ártalmatlanul.

Vagy ki tudja.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása