Forgókínpad

Forgókínpad

Jótékonysági neonácik

2023. április 03. - Szele Tamás

Van abban valami megkapó, ahogy az orosz propaganda egyszerűen fittyet hány a valóságnak és feketének nevezi a fehéret, ötnek a kétszer kettőt, fasisztának az antifasisztát és fordítva – bár ez nálunk is megesik, érdekes módon szintén az állami propagandában. Az azonban már mégis nagyon jellemző, mikor az elvileg antifasiszta jótékonysági szervezetek „segélyeit” aktív neonácik szállítják a Donbásszba.

hamis_jotekonysag_aprilis_3.jpg

A The Insider terjedelmes és nagyon pontos tényfeltáró riportban számol be arról, hogyan látják el német „jótékonysági szervezetek” felszereléssel, fegyverrel és utánpótlással az orosz hadsereget neonácik segítségével, ezt az írást próbálom most kivonatolni.

Kezdjük azzal, hogy a „Béke Hídja – Segítség a háború áldozatainak” nevű német jótékonysági szervezet, amely azt állítja, hogy antifasiszta, humanitárius segélynek álcázva ellátmányt szállít az orosz hadseregnek. Ez a törekvés magában foglalja az együttműködést a SERB-vel, az orosz belügyminisztériummal kapcsolatban álló csoporttal, amely arról ismert, hogy orosz ellenzéki aktivistákat és politikusokat támad meg. És nem csak a „Béke Hídja” ilyen: más német szervezetekről is kiderült, hogy támogatják az ukrajnai megszállást.

Stasi-sirató

Nemrég találkoztunk egy német csoporttal, akik az elmúlt nyolc évben humanitárius segélyt vittek a régióba. Olyan városokba utaztak, mint Gorlovka, és 800 projektet valósítottak meg a konfliktus által érintettek megsegítésére. Annak ellenére, hogy szankciókkal kell szembenézniük, ezek az emberek továbbra is elkötelezettek abban, hogy segélyt nyújtsanak az itt élőknek, békés embereknek, akiket az ukrán fasiszták bombáznak”

mondta zokogva Elena Kolbasznyikova Kreml-barát aktivista a Cárgrád TV riportjában. Ukrajna lerohanását követően Kolbasznyikova azzal vált ismertté, hogy férjével, Maxim Schlunddal (akiről később kiderült, hogy a korábban köztörvényes bűnökért elítélt orosz Rosztiszlav Teszljukkal azonos) együtt a Kreml támogatására szerveztek rendezvényeket Kölnben. Az Insider korábban beszámolt Kolbasznyikova kapcsolatairól a német szélsőjobboldallal, az orosz főkonzulátussal és a berlini Orosz Házzal, amely valóságos kémfészeknek bizonyult.

A Cárgrád-jelentés szerint Kolbasznyikova említette Liane Kilincet, a Friedensbrücke-Kriegsopferhilfe e.V. (Béke Hídja – Segítség a háború áldozatainak) nevű német alapítvány elnökét. Kilinc az NDK Állambiztonsági Minisztériumának (Stasi) egykori alkalmazottja családjába született, amely ügynökség hírhedt volt a másként gondolkodókkal szembeni elnyomó intézkedéseiről. „Apámat élete végéig eltiltották a munkavállalástól, annak ellenére, hogy a hazáját szolgálta” – mondja Kilinc az Anna Chapman volt orosz hírszerző által készített propagandafilmben. Kilinc különböző kezdeményezésekben vesz részt, például humanitárius ellátást nyújt az érintett területeken élő civileknek, és az úgynevezett DNK hatóságaival közösen rendezvényeket szervez Oroszországban a donbásszi gyerekek részvételével. 2022. május 9-én a rendőrség őrizetbe vette, mert egy „DNK” zászlót bontott ki egy szovjet katona emlékműve előtt.

Annak ellenére, hogy a média „antifasisztaként” tünteti fel Liane Kilincet, nyílt forrásokból kiderült, hogy együttműködik az orosz szélsőjobboldallal. Ez magában foglalja a jobboldali radikális csoporttal, a SERB-vel való együttműködést, amelyet az orosz különleges szolgálatok felügyelnek. Kilinc Béke Hídja Alapítványáról az is kiderült, hogy humanitárius segélynek álcázva harci műveletekhez szükséges árukat szállít az orosz hadseregnek, például motorolajat a BMP-khez, drónokat és drónblokkolókat, hőkamerákat stb.

Nácik Donbásszban

Idén január 31-én a „Moszkvából Donbásszba”, egy nemzetközi önkéntes csoport, amely azt állítja, hogy segítséget nyújt a DNK és az LNK nehéz helyzetben lévő lakosságának, képeket osztott meg a Telegramon a közelmúltbeli humanitárius segélyszállítmányaik útjáról. Liane Kilinc és a Béke Hídja alapítvány az utazás résztvevői között volt. Említésre méltó, hogy több ismert személyiség is megjelent a csoportképen, miközben a szervezet zászlaját tartották. Köztük volt Alekszandr Petrunko, a SERB provokátora, aki arról ismert, hogy 2017-ben maró folyadékkal támadta meg Alekszej Navalnijt, amely megsebesítette a szemét. Ismereteink szerint az orosz belügyminisztérium E Központjának tagjai felügyelik a provokátorokból és rendőrségi informátorokból álló SERB csoportot.

neonacis_kep_aprilis_3.jpg

A Moszkvából Donbásszba tartó önkéntes csoport útja során készült csoportképen néhány más ismert személyiség is látható, köztük Szergej Mojszejev, a harkivi székhelyű Rusz Trijedinaja (Három Oroszország) szeparatista szervezet elnöke, aki a szélsőjobboldali aktivista Georgij Borovikovval és Jobboldali Oroszország pártjával közösen szervezett rendezvényeket. Egy másik résztvevő Gennagyij Sibanov, egy neonáci, aki az Orosz Moszkva mozgalom koordinátora, és aktív résztvevője volt az Orosz Meneteknek. 2013-ban Sibanov részt vett a moszkvai Birjulevo Zapadnoje kerületben tartott zavargásokban, ahol a 25 éves Jegor Scserbakov meggyilkolása miatt felháborodott helyiek felgyújtottak egy bevásárlóközpontot, megrongáltak egy zöldségtárolót, és az illegális migránsok kitoloncolását követelték. Sibanovot a nyomozás részeként őrizetbe vették, de a LiveJournal szerint hamarosan szabadon engedték egy Alekszej Okopny nevű belügyminisztériumi tiszt utasítására, aki állítólag azt állította, hogy Sibanov nekik dolgozik, és az ő utasításukra tartózkodott Birjulevóban.

A képen látható Elena Romanyenko alapította a „Moszkvából Donbásszba” nemzetközi önkéntes csoportot. Emellett 2016-ban létrehozta a Ruszpomos (orosz segély) alapot, amelyet az Elnöki Támogatási Alap finanszíroz, és amely donbásszi gyerekeket küld a „Predtecsenszkij Gorodok” kozák táborba, ahol „szellemi, erkölcsi és katonai-hazafias nevelést” kapnak, ahogy ők nevezik. „A táborban a gyerekek katonai alapkiképzésben részesülnek, erősítik önbizalmukat, lelkiségüket, új és hasznos készségeket tanulnak, és jó barátokra találnak” – olvasható a projekt honlapján.

A néhai Alekszandr Mirosnyicsenko nacionalista, a Kísértet Zászlóalj tagja, aki 2014 óta harcolt a Donbásszban és tavaly ősszel halt meg, szintén ugyanebben a táborban nevelte a gyerekeket. Mirosnyicsenko temetésén többek között Kilinc, Petrunko, Mojszejev, Sibanov és Romanenko is részt vett. A temetésen készült fotón látható Olga Belceva, az Egységes Oroszország párt képviselője a moszkvai Otradnoje városi körzetben. Fia Ukrajnában harcol, és egyike volt azoknak a katonák édesanyáinak, akikkel Vlagyimir Putyin novemberben találkozott novo-ogarjevói rezidenciáján. Belceva a „Moszkvából Donbásszba” nemzetközi önkéntes csoport tagja is.

Mirosnyicsenko virrasztásán Ljudmila Csubakova, a SERB másik provokátora és az Orosz Menetek tagja Kilinc és Romanenko társaságában fényképezkedett. Egy másik fotón, amely egy januári humanitárius segélyszállítmányról készült, Kilinc Igor Grunszkij fitneszedzővel pózol.

Úgy tűnik, Grunszkij is tagja Mojszejev Rusz Trijedinaja szervezetének, és gyakran szerepel a mozgalom fotóin. A fitneszedző emellett részt vesz az Orosz Ortodox Gonfalonhordozók Szövetségének, az orosz ortodox egyházhoz közel álló szervezetnek a tevékenységében is. (A gonfalon egy templomi zászló). Ez a szervezet az ortodox nemzeti-fundamentalista mozgalom része, amely a moszkvai LMBT-felvonulások szétveréséről és J. K. Rowling, Vlagyimir Szorokin és Edward Radzinski könyveinek nyilvános elégetéséről ismert. Tagjai az Orosz Föderációban szélsőségesnek elismert „Ortodoxia vagy halál!” jelszót használják. Az Ortodox Gonfalonhordozók Szövetségének egyik vezetője, Igor Mirosnyicsenko neonáci és holokauszttagadó. Valószínű, hogy Grunszkij is tagja ennek a szervezetnek – még modellként is felhasználták Miroshnichenko tervezőstúdiójának, a Russian Symbolnak a pólóin.

Az „antifasiszta” Liane Kilinc nem habozik együttműködni egy olyan mozgalommal, amelynek tagja etnikai ellenségeskedésből követtek el egy gyilkosságot. Alapítványa a Nemzeti Konzervatív Mozgalom tagjainak, Andrej Jerinnek és Andrej Szerbiannak a segítségével 2019 júniusában humanitárius szállítmányt szállított. Oroszországba. Az NKM aktivistái hírhedtek arról, hogy a SERB-vel együtt az LMBT személyeket is célba veszik. Alekszandr Petrunko, a SERB provokátora elkísérte az NKM tagjait a donbásszi útjukra, valamint számos későbbi látogatásukra a régióba.

Yerin és Szerbian szinte mindig együtt jelenik meg az NKM rendezvényein harcostársukkal, Andrej „Bjelij” Skvorcovval. „Bjelij” (Fehér) szintén részt vett a SERB erőszakos akcióiban Petrunkóval, Csubakovával és a csoport vezetőjével, Igor Beketovval (Gosha Taraszevics) együtt. Például 2019 májusában megpróbálták megzavarni a Side by Side LMBT fesztivált.

Két héttel azután, hogy humanitárius segélyt szállítottak Donbasszba, Andrej „Bjelijt” őrizetbe vették egy kirgiz állampolgár meggyilkolásának vádjával Moszkva központjában.

„Este 10 óra körül három barát - Konsztantyin (19), egy sportáruházi tanácsadó, Grigorij (18) és Anton (17) - a parkban sétálva meggysört fogyasztottak. Útközben találkoztak két kirgiz férfival, Uuallal (25) és Altinnal (32), akik építési munkálatok után tértek vissza a szállójukba. Konstantin úgy vélte, hogy a vendégmunkások barátságtalanok, mivel vagy megjegyzést tettek, vagy kellemetlen pillantást vetettek rá. Ennek következtében paprikaspray-vel támadt rájuk, aminek következtében fizikai összetűzés tört ki. Ezután mindhárom barát kést rántott, de nem tisztázott, hogy ki kezdeményezte a késelést. A barátok közül ketten azonban a csoportjuk legfiatalabb tagja ellen vallottak.”

– írja a Moszkovszkij Komszomolec.A „legfiatalabb tagról” kiderült, hogy Bjelij volt, akit a lap úgy jellemez, mint „az ultrajobboldali nézetek leglelkesebb követőjét és a szűk körökben jól ismert nacionalistát”. Barátjával, Gleb Nazarkinnal (aki szintén gyanúsított a büntetőügyben) együtt alapította meg saját, fehér felsőbbrendűséget hirdető csoportját. A házkutatás során „Bjelijtől és társaitól különböző hideg fegyvereket, késeket, machetéket, szimbólumokkal ellátott overallokat és egyéb kellékeket, valamint nacionalista irodalmat foglaltak le”. Most a nacionalista blogok információi alapján 9 és fél évet tölt büntetőtelepen etnikai gyűlölet miatt elkövetett gyilkosságért.

Az NKM egyik tagjának részvétele a gyilkosságban azonban nem befolyásolta a Béke Hídja Alapítvány döntését, hogy együttműködik a mozgalom tagjaival. Az év őszén a Nemzeti Konzervatívok Kilinc szervezetével együtt ismét részt vettek a humanitárius segélyek Donbasszba történő eljuttatásában.

Gyilkos segély

2022. november 13-án Saule Ivanova, a „Moszkvából Donbásszba” nemzetközi önkéntes csoport koordinátora a VKontakte oldalán segélykérést tett közzé. A kérelem olyan katonák nevében hangzott el, akiknek sürgősen szükségük lenne kenőolajra a katonai felszerelésükhöz. Már másnap sikerült beszerezni a szükséges gépolajat, és Ivanova az oldalán megerősítette, hogy november 16-án szállítják „a donbásszi védők motorizált lövészegységeinek”.

November 16-án a „Moszkvából Donbásszba” csoport Telegram-csatornáján jelent meg egy köszönő bejegyzés: „A mérleg azt mutatja, hogy a ma induló, segélyt szállító, megrakott 20 tonnás teherautó nem egy hordót (180 liter) szállít, ahogy eredetileg kértük, hanem kettőt. Plusz még négy hordót. Ez az olaj elengedhetetlen a gyalogsági harcjárművek karbantartásához és javításához” – áll a bejegyzésben. A hordókról készült fotókat is közzétették: a kék színű a DNK-hoz, a zöld színű pedig az LNK-hoz kerül.

Másnap Saule Ivanova és Olga Belceva az Egységes Oroszország Párttól azt írják, hogy a „humanitárius segélyt szállító húsz tonnás teherautót” megrakodták és elküldték a Donbásszba. Köszönetet mondanak Liane Kilincnek és a „Béke Hídja – Segítség a háború áldozatainak” alapítványnak. A rakodás közben készült képeken Kilinc szinte teljes régi csapatával – Jelena Romanyenkóval (Moszkvából Donbasszba IVG), Gennagyij Sibanovval (Orosz Moszkva) és Ljudmila Csubakovával (SERB) – együtt szerepel.

November 22-én a „Moszkvából a Donbásszba” közzétette, hogy a „húsz tonnás teherautó” megérkezett a célállomásra, és a Béke Hídja Alapítvány „anyagi támogatásával” egy donyecki raktárban kirakták. Személyes köszönet illeti nemcsak Liane Kilincet, hanem az alapítvány teljes vezetőségét, a „normális németeket”. A „háborús áldozatoknak szánt humanitárius segély” kirakodásáról készült videón a korábban gyalogsági harcjárművek számára vásárolt gépolajos hordók láthatók. Maga Kilinc a VKontakte-on azt írta, hogy egy „humanitárius segélyt” tartalmazó szállítmányt vittek.

A korábban említett Szergej Mojszejev a Rusz Trijedinajától január 9-10-én adománygyűjtő akciót szervezett, hogy támogatásokat gyűjtsön üzemanyagra, amellyel különböző készleteket, például hővédő alsóneműt, lőszert, hőkamerát és orvosi felszerelést szállítanak a fronton állomásozó katonáknak. A szállítmányok berakodására január 10-én került sor a Rus Trijedinaja raktárában, másnap pedig a „Moszkvából Donbásszba” alapítvány megerősítette, hogy a teherautót megrakták és Moszkvából elindították. Mojszejev részt vett ebben az eseményben, és valószínűleg ugyanarra a teherautóra rakodta fel a humanitárius segélyt. A fényképeken olajos hordók láthatók, és a szövegben is elismerik „a személyes köszönetet a három olajos hordóért a harci gyalogsági járművek számára”. Hasonlóképpen a Híd a Békéért is közzétett egy videót a honlapján, amely a humanitárius konvoj január 14-i donyecki érkezését mutatja be.

Január végén Kilinc alapítványa segített abban, hogy az internet vételére szolgáló parabolaantennákat, valamint meteorológiai állomásokat és tüzérségi anemométereket szállítsanak Donbasszba. Februárban a Béke Hídja egy drónelhárító puska és egy drón szállítását is fizette, amelyek az LNK egyik kozák ezredéhez kerültek.

2022 szeptemberében Kilinc jogi problémákba keveredett: A brandenburgi rendőrség gyűlöletkeltés és népirtás tagadásának gyanújával nyomozott az alapítványa ellen. Az ok egy, a Béke Hídja hivatalos honlapján közzétett fénykép volt, amelyen férfiak és nők láthatóak a novorossziai zászlóval és a tiltott Z jelképpel. Mostanra a szervezet fiókját bezárták, és a nonprofit státuszát (amely mentesítette a német adók alól) megszüntették. Az alapítvány honlapján található üzenetből ítélve a Németországból érkező humanitárius segélyszállítmányokat felfüggesztették, és most Moszkvából szállítják a segélyeket. Maga az aktivista is elhagyta az országot, állítólag azért, mert házát „ukrán rendszámú autókkal közlekedő kétes alakok ostromolták”, és most szintén Moszkvában tartózkodik. A szervezetnek szánt adományokat a személyes német bankszámlájára utalják. „Alapvetően azzal vádolnak minket, hogy gonosz embereknek szállítunk élelmiszert és vizet. Ennek az okai tisztán politikaiak. Akaratlanul is tanúi vagyunk a valós helyzetnek a DNK-ban és az LNK-ban, amelyek a népszavazás óta Oroszországhoz tartoznak” – panaszkodott Kilinc a RIA Novosztyinak adott interjújában.

Ennek ellenére a Béke Hídja – Segítség a háború áldozatainak alapítvány továbbra is Németországban van bejegyezve. Még zenei fesztiválokat is támogat, amelyek közül az egyiket júliusban a németországi Friesach városában tervezik.

„Nem akarunk semmilyen választási kampányt vagy politikai pártok reklámját a fesztivál területén. Szívélyesen meghívunk minden olyan embert, aki a békés együttélés mellett áll ki, és aki tetteivel a bolygónk és az egész emberiség családjának javára alakítja a jövőt. Egyenrangúként kezeljük egymást, ami nem jelent sem kapkodást, sem megkülönböztetést. Nem toleráljuk a rasszista, soviniszta, nacionalista, erőszakos, homofób, szexista, militáns vagy egyéb diszkriminatív hozzáállást”


– írják a Pax Terra Musica szervezői a honlapjukon. Nem világos, hogy egy olyan alapítvány támogatása, amely neonácikkal együtt szállít árut az orosz megszálló csapatok BMP-ihez és tüzérségéhez, hogyan egyeztethető össze ezekkel az értékekkel.

Katonai-agro-ipari komplexum

A Béke Hídja – Segítség a háború áldozatainak alapítvány nem az egyetlen állítólag jótékonysági szervezet, amely ellátja az orosz hadsereget Donbásszban. Tavaly szeptemberben az MDR német műsorszolgáltató társaság riporterei felfigyeltek a „Donbássz jövője” egyesületre (Aktionsbündnis Zukunft Donbass e.V.). Egy vizsgálat után kiderült, hogy az egyesület nemcsak együttműködik egy hasonló nevű luhanszki egyesülettel és az önjelölt „Luhanszki Népköztársaság” vezetőivel, hanem walkie-talkie-kkal is ellátja a szakadárokat. Az erfurti vámügyi főigazgatóság vizsgálja az egyesületet az uniós szankciók megsértése miatt. A türingiai alkotmányvédelmi hivatal újságíróknak elismerte, hogy tud a helyzetről, de nem kívánt bővebben nyilatkozni, „mivel az ügyben tett nyilvános nyilatkozatok a külföldi titkosszolgálatok érdeklődésére tarthatnak számot”. Ennek ellenére a Zukunft Donbass honlapja szerint a „humanitárius szállítmánnyal” megrakott teherautók továbbra is közlekednek Németországból Ukrajna megszállt területeire, néha Z betűs katonai rendszámmal.

A Zukunft Donbass közismerten nyíltan támogatja Oroszországot a folyamatban lévő konfliktusban. Mindössze négy nappal Ukrajna lerohanása előtt a szervezet Facebook-csoportjában megjelent egy bejegyzés, amelyben ez állt: „Nem mindenki tud vagy akar elmenekülni. Adományaink azoknak szólnak, akik nem tudnak vagy nem akarnak. Most, amikor a nyugati politikus-klikk cselt sző és a donbásszi eseményeket figyelmen kívül hagyja, nekünk kell cselekedni és fogunk is”. Júliusban, nem sokkal azután, hogy az orosz csapatok elfoglalták az ukrajnai Liszicsanszk városát, a csoport így nyilatkozott: „A tegnapi nap fontos volt a Luhanszki Népköztársaság népe számára. Liszicsanszk városának felszabadításával és elfoglalásával az LNK területe az LNK népi milíciája és az orosz fegyveres erők teljes ellenőrzése alá került”. A bécsi orosz nagykövetség és a lipcsei főkonzulátus a Zukunft Donbass úgynevezett „humanitárius misszióiról” írt.

A szervezetnek van egy adományszámlája a Wartburg-Sparkasse-ban, az egyik türingiai kerületben található takarékpénztárnál. A közelmúltban az egyesület olyan neves németországi egészségügyi intézményekkel működött együtt, mint a Helios Klinikum Meiningen (a jénai egyetemi kórház) és az erfurti Ambiente idősek otthona. A Zukunft Donbass azonban az ukrajnai háború előtt olyan jótékonysági szervezetekkel működött együtt, amelyek most Ukrajnát támogatják és elítélik az orosz inváziót. A Human Plus e.V. 2016 és 2018 között együttműködött a Zukunft Donbass-szal, hogy humanitárius segélyt nyújtson Luhanszknak és más donbászi városoknak. Anestis Ioannidis, a Human Plus e.V. elnöke szerint a Zukunft Donbass alapítója, Rajsza Steinigk „szabadúszó” volt a szervezetében. Steinigk azonban, aki rendszeresen szerepel a Kreml-barát tévécsatornákon, például az RT-n, gyakran hivatkozott magára „a Human Plus kelet-európai koordinátoraként”.

Eközben olyan nagy német és svájci vállalatok, mint a Leisure Cargo és a Jet Aviation támogatják a Human Plus-t, amely jelenleg Ukrajnát segíti. A szervezet azonban már nem említi a Zukunft Donbass-szal való partnerségét. Anestis Ioannidis szerint kapcsolatban áll Kijev polgármesterével, Vitalij Klicskóval, aki egy listát adott át neki az ukrán főváros lakóinak megsegítéséhez szükséges alapvető cikkekről. Az ismert német színész, Til Schweiger alapítványa jelenleg a Human Plus partnere.

A Deutsch-Ukrainisches Zentrum e.V. támogatta a Donbássz régióban két egészségügyi létesítmény építését célzó adománygyűjtést. Bár a projekt állítólag a Human Plus része volt, az adományozási kapcsolat valójában a Zukunft Donbasshoz vezetett. A Deutsch-Ukrainisches Zentrum e.V. jelenleg a Németországban élő ukrán menekülteket segíti, és humanitárius segélyt nyújt a Kijev ellenőrzése alatt álló városoknak, például a tavaly áprilisban felszabadított Kijev környéki Lvivnek és Ivankivnak.

A Deutsche Welle szerint a Zukunft Donbass alapítója, Raisza Steinigk az ukrajnai Zsitomír régióban született, de 1974 óta a németországi Türingiában él. „Ukrajna függetlenségének évei alatt többször járt az országban, és folyamatosan figyelemmel kísérte a helyzetet hazájában. A kelet-ukrajnai harcok 2014-es kezdete sokkolta őt” – írta 2017-ben a DW. Az újságíróknak adott nyilatkozatai szerint az asszonyt mélyen megérintette a lebombázott donbásszi házak látványa, ami miatt szinte depresszióba esett. Ennek következtében „úgy döntött, hogy segítséget nyújt a luhanszki régió kórházainak”. A sajtó azonban

megvizsgálta Steinigk életrajzát, és kiderítette, hogy a Donbássznak nyújtott támogatása oroszországi üzleti érdekeltségekhez köthető.

A nő LinkedIn-profilja szerint a német CasusBioOil Trading cég vezérigazgató-helyetteseként dolgozik. A cég honlapja szerint a céget azért hozták létre, hogy német szezámot importáljon Oroszországból Németországba repülőgépek bioüzemanyagaként. A 2014-es szankciók miatt azonban a projektet gyakorlatilag befagyasztották. Ennek ellenére a német cég egészen a közelmúltig részt vett oroszországi üzleti konferenciákon. Steinigk maga is aktívan népszerűsítette a német szezám exportra történő termesztését az orosz agrárgazdasági kiadványoknak adott interjúkban.

Hamis megfigyelők

Az Insider leleplezett egy másik német jótékonysági szervezetet, a Friedenshilfe Großostheim e.V.-t, amely nyíltan együttműködik az orosz megszállókkal. A szervezet humanitárius segélyt szállít a Luhanszki Területen található Alcsevszk városába. A Friedenshilfe a háborús veteránok különböző szervezeteivel, a Combat Brotherhooddal, az Egységes Oroszországgal, Igor Sztrelkov Jótékonysági Alapítványával és az orosz belügyminisztérium alkalmazottainak szakszervezetével működött együtt az „Észak Melege” projekt megvalósítása érdekében. A kezdeményezés célja, hogy elősegítse az Oroszországi Föderáció egységei és Ukrajna megszállt területei közötti együttműködést, például orosz sportolók részvételének megszervezésével a donbászi versenyeken és fordítva.

A Friedenshilfe Großostheim honlapja azt állítja, hogy a szervezet politikailag semleges, de az egyik elnökségi tag, Tatiana Raab (Alifanova) megfigyelőként tevékenykedett az úgynevezett LNK-ban 2018-ban tartott „általános választásokon”. „Három szavazóhelyiséget látogattunk meg. Kellemesen meglepett a részvételi arány, nagyon sokan voltak ott, és mindenki mosolygott. Általánosságban elmondható, hogy népünnepély volt, az emberek örömmel jöttek el szavazni” – mondta egy tájékoztatón, hangsúlyozva, hogy az emberek azért szavaztak, hogy „a fiatal köztársaságuk nemzetközi elismerését” elérjék.

Nos, így tessenek hinni az orosz propagandának: még a jótékonysági szervezetek sem azok, amiknek látszanak.

Nem is tudom, mi a rosszabb: mikor nem érti az ember Oroszországot, mint Tyutcsev, vagy az, amikor megérti.

Talán az utóbbi.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása