Forgókínpad

Forgókínpad

A kamikaze-harckocsi és egyéb történetek

2023. június 19. - Szele Tamás

Hétfő van, itt az ideje egy újabb pillanatképnek Oroszország Ukrajna elleni inváziójáról, jóllehet világrengető híreket nem tudok közreadni, csak a harctéri (és némely hátországi) események bemutatására kell szorítkoznom. Nagy meglepetések nincsenek, sőt, kicsik sem, de ez nem jelenti azt, hogy bármelyik fél nyerésre állna, szóval az elkötelezett drukkerek menjenek inkább a focipályára, ne olvassanak tovább.

kamikaze-tank_junius_19.jpg

Akiket viszont a tények érdekelnek, maradjanak: a tegnapi eseményeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze, egy különös incidenst kivéve, melyről az Agentsztvo hasábjain szereztem tudomást, ezt majd jelezni is fogom a maga helyén. Akkor lássuk, szó szerint mi a harci helyzet?

Az ukrán hadsereg június 18-án a front legalább négy szektorában folytatta az ellentámadást, és korlátozott területi előnyöket ért el. A geolokációs felvételek szerint az ukrán erők Kreminnától délre, 30 kilométeres körzetben korlátozott előrenyomulást hajtottak végre. Az Avdiivka városi katonai közigazgatás vezetője, Vitalij Barabas jelentette, hogy az ukrán erők az elmúlt két hétben több mint egy kilométert haladtak előre Avdiivkától északra a donyecki frontvonalon. Orosz források azt állították, hogy az ukrán csapatok ellentámadást folytattak Velika Novoszilkától délre, délnyugatra és délkeletre és helyenként előrenyomulást hajtottak végre. Az ukrán erők folytatták az ellentámadó hadműveleteket a nyugati Zaporizzsjai Területen, és a geolokációs felvételek szerint behatoltak Pjatykhatszkij nyugati részébe (Zaporizzsja várostól 41 km-re délkeletre), Orikhivtól délnyugatra. Az ukrán Tavriszk haderőcsoport szóvivője, Valerij Sersen százados kijelentette, hogy az orosz egységek folytatják az ellentámadást a nyugati Donyecki és Zaporizzsjai Területeken, és hogy az ukrán alakulatoknak „sok dolguk van.” Ivan Fedorov, Melitopol ukrán polgármestere arról számolt be, hogy az orosz hadsereg továbbra is személyi állományt és nehéz haditechnikai eszközöket szállít a keleti Herszoni Területen lévő Nova Kakhovka és Kakhovka környékéről Melitopolon keresztül a zaporizzsjai frontvonalra.

Az ukrán haderő talán átmenetileg szünetelteti az ellentámadó hadműveleteket, hogy átértékeljék taktikájukat a jövőbeli hadműveletekhez. Az észt védelmi erők hírszerzési központjának vezetője, Margo Grosberg ezredes június 16-án kijelentette, hogy értékelése szerint „a következő hét napban nem fogunk offenzívát látni.” A Wall Street Journal június 17-én hasonlóképpen arról számolt be, hogy az ukrán hadsereg „az elmúlt napokban többnyire szüneteltette előrenyomulását”, mivel az ukrán hadvezetés újraértékeli a taktikát. Ezek a jelentések összhangban vannak az ISW közelmúltbeli megfigyeléseivel a dél- és kelet-ukrajnai lokális ukrán ellentámadások mértékéről és megközelítéséről. Az ISW korábban megjegyezte, hogy Ukrajna még nem kötelezte el rendelkezésre álló erőinek többségét az ellentámadó műveletekre, és még nem indította el fő offenzíváját. A műveleti szünetek a nagyobb offenzív vállalkozások általános jellemzői, ezért ez a szünet nem jelenti az ukrán ellentámadás végét.

A Wall Street Journal (WSJ) orosz hadifoglyokkal készített interjúja szerint továbbra is jelentős morális és parancsnoki problémák vannak a frontvonalban lévő orosz egységeknél, és az oroszok továbbra is „lezáró csapatokat” alkalmaznak a visszavonuló katonák lelövésére. A WSJ közzé tette három azonosítatlan orosz hadifogoly nyilatkozatát, akik önként adták meg magukat az ukránoknak az ukrán ellentámadó műveletek során Velika Novoszilka közelében, Donyeck és Zaporizzsja megye közigazgatási határán. A hadifoglyok arról számoltak be, hogy a frontvonalon lévő orosz csapatok körében széles körben elterjedt az ukrán ellentámadástól való félelem. A hadifoglyok jelezték, hogy az orosz katonai vezetés az orosz sorkatonákat és újoncokat feláldozhatónak tekinti, és azt állították, hogy az orosz tisztek a szolgálatra alkalmatlannak ítélt sebesülteket visszarendelik a frontvonalba, és „lezáró alakulatokat” alkalmaznak, hogy megakadályozzák a „Storm-Z” büntetőegységek újoncainak visszavonulását. A lezáró erők olyan speciális egységek, amelyek saját személyzetük lelövésével fenyegetnek, hogy megakadályozzák a visszavonulást vagy támadásra kényszerítsék őket, és nemrégiben a közösségi médiában olyan nem ellenőrzött felvételek kerültek forgalomba, amelyeken orosz lezáró csapatok láthatóak, amint a visszavonuló orosz egységekre lőnek Ukrajnában. A hadifoglyok azt is jelezték, hogy az oroszok nehezen tudják ellátni és személyzettel ellátni az egységeiket, beleértve a harckocsik és páncélozott járművek személyzetét. A hadifoglyok aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy a hadifogolycsere során visszatérhetnek Oroszországba, mivel az orosz törvények tiltják az ellenségnek való önkéntes megadást.

Theirry Breton, az EU belső piacért felelős biztosa június 18-án bejelentette, hogy az EU felgyorsítja az Ukrajnának szánt fegyverszállításokat. Breton utalt arra a vállalásra, hogy az EU a következő egy évben egymillió darab kiváló minőségű fegyvert szállít Ukrajnának, és kijelentette, hogy az EU „fokozni fogja a fegyver- és lőszerszállításokra irányuló erőfeszítéseinket”, mivel „ez egy nagy intenzitású háború, amelyben a kiváló minőségű fegyverek döntő szerepet játszanak”.

Vlagyimir Putyin orosz elnök állítólag támogatta válogatott orosz milbloggerek javaslatát egy elnöki adminisztrációs munkacsoport létrehozására, valószínűleg annak érdekében, hogy a prominens milbloggereket integrálják a Kreml-barát információs térbe. A munkacsoportban állítólag az orosz elnöki adminisztráció tagjai is részt vennének, és célja az ukrajnai háborúval kapcsolatos elképzelések összehangolása lenne. Nem világos azonban, hogy az orosz milbloggerek részt vesznek-e és ha igen, hogyan az elnöki adminisztrációs munkacsoportban. Az, hogy Putyin támogatja a háborús tudósításokkal foglalkozó munkacsoportot, arra utal, hogy Putyin továbbra is nyilvánosan kíván együttműködni a Kreml-barát milbloggerekkel, hogy ezzel próbálja meg növelni támogatottságát az ultranacionalista közösségben. A Kreml korábban már kooptálta a Kremlhez kötődő prominens milbloggereket azzal, hogy hivatalos szerepet ajánlott nekik az orosz Emberi Jogi Tanácsban és a Mobilizációs Munkacsoportban, valószínűleg cserébe a Kreml-barát retorika felerősítéséért.

A legfontosabb hírek röviden

– Az ukrán hadsereg június 18-án folytatta az ellentámadást a front legalább négy szektorában, és korlátozott területi nyereséget ért el.
– Az ukrán haderő valószínűleg átmenetileg szünetelteti az ellentámadó műveleteket, hogy átértékeljék taktikájukat a jövőbeli műveletekhez.
– A Wall Street Journal (WSJ) orosz hadifoglyokkal készített interjúja szerint továbbra is jelentős morális és parancsnoki problémák vannak a frontvonalban lévő orosz egységeknél, és az oroszok továbbra is használják az „lezáró csapatokat” a visszavonuló katonák lelövésére.
– Thierry Breton, az EU belső piacért felelős biztosa június 18-án bejelentette, hogy az EU felgyorsítja az Ukrajnának szánt fegyverszállításokat.
– Vlagyimir Putyin orosz elnök állítólag támogatta a kiválasztott orosz milbloggerek javaslatát egy elnöki adminisztrációs munkacsoport létrehozására, valószínűleg annak érdekében, hogy a prominens milbloggereket integrálják a Kreml-barát információs térbe.
– Az orosz hadsereg korlátozott szárazföldi támadásokat hajtott végre Szvatovétól északra és Kreminnától délre.
– Az orosz és ukrán csapatok korlátozott szárazföldi támadásokat hajtottak végre Bakhmut környékén és az Avdiivka-Donyeck város vonalán.
– Az ukrán egységek folytatták az ellentámadást a nyugati Donyeck és a keleti Zaporizzsjai Terület közötti közigazgatási határon.
– Orosz források azt állították, hogy az orosz alakulatok folytatták az ukrán ellentámadási műveletek visszaverését a nyugati Zaporizzsjai területen.
– Egyes orosz ultranacionalista figurák attól tartanak, hogy az orosz védelmi minisztériumnak az önkéntes alakulatok hivatalossá tételére irányuló erőfeszítései parancsnoki változásokat váltanak ki, és rontják a harci hatékonyságot.
– Az orosz megszálló tisztviselők továbbra is az orosz katonai személyzet orvosi ellátását helyezik előtérbe a megszállt Mariupolban, ami a jelentések szerint jelentősen növeli a civilek halálozási arányát a városban.

Orosz fő erőfeszítések – Kelet-Ukrajna

Orosz alárendelt főerő #1 – Luhanszki terület


Az orosz hadsereg június 18-án korlátozott szárazföldi támadásokat hajtott végre Szvatove északi és Kreminna déli részén. A június 17-én közzétett geolokációs felvételek azt mutatják, hogy az ukrán csapatok korlátozott előrenyomulást hajtottak végre Beresztove (Kreminnától 30 km-re délre) és Rozdolivka (Kreminnától 32 km-re délnyugatra) közelében. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz egységek korlátozott támadó műveleteket hajtottak végre Beresztove ( Szvatovétól 20 km-re északnyugatra), Novoszelivszke (Szvatovétól 19 km-re északnyugatra), Bilohorivka (Kreminnától 10 km-re délre) és Spirne (Kreminnától 25 km-re délre) közelében. A június 17-én és 18-án közzétett felvételeken állítólag a 24. Különleges Gárda Szpecnaz-dandár elemei a Szvatove-Kreminna vonal mentén, valamint a 85. Különleges Motorizált Lövészdandár (2. Luhanszki Népköztársasági Hadtest) elemei működnek Bilohorivka közelében.

Orosz alárendelt főerő #2 – Donyecki terület

Az orosz és ukrán csapatok június 18-án korlátozott szárazföldi támadásokat hajtottak végre Bahmut környékén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz alakulatok sikertelen támadó műveleteket hajtottak végre Orikhovo-Vasziljivka (11 km-re északnyugatra Bahmuttól) és Sztupocska (12 km-re délnyugatra Bahmuttól) közelében. Az orosz Déli Erők Csoportjának szóvivője, Vagyim Asztafjev azt állította, hogy az orosz egységek visszavertek egy ukrán támadást Majorszk (Bahmuttól 21 km-re délnyugatra) közelében. Az orosz Védelmi Minisztérium azt állította, hogy az oroszok visszavertek egy ukrán támadást Pivnyicsnye (Bahmuttól 20 km-re délnyugatra) közelében.

Az orosz és ukrán egységek június 18-án korlátozott szárazföldi támadásokat hajtottak végre az Avdiivka-Donyeck város vonal mentén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz csapatok sikertelen támadó hadműveleteket hajtottak végre Avdiivka, Mariinka (Donyeck város délnyugati peremén) és Novomikhailivka (10 km-re délre Mariinkától) közelében. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az orosz erők sikertelen szárazföldi támadásokat hajtottak végre Avdiivkától délnyugatra, Sztyepove (2 km-re északra Avdiivkától) közelében és Vodiane (7 km-re délnyugatra Avdiivkától) felől. Asztafjev azt állította, hogy az orosz alakulatok visszaverték az ukrán támadásokat Novokalinove (Avdiivkától 11 km-re északnyugatra) közelében. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz erők visszaverték az ukrán támadásokat Pjervomajszke (Avdiivkától 11 km-re délnyugatra), Nevelszke (Avdiivkától 13 km-re délnyugatra), Krasznohorivka (Mariinkától 5 km-re északra) és Mariinka közelében. Avdiivka város katonai közigazgatásának vezetője, Vitalij Barabas jelentette, hogy az ukrán erők az elmúlt két hétben több mint egy kilométert haladtak előre Avdiivkától északra.

Itt kerítünk sort a bevezetőben említett „különös incidens” taglalására. Az a helyzet, hogy az orosz fegyveres erők Mariinka térségében egy egészen új fegyvernem bevetésével kísérleteztek, bár nem túl nagy sikerrel, de annál nagyobb buzgalommal. Mint az Agentsztvo írja, az orosz csapatok régi szovjet tankokat használnak önjáró bombaként

Az orosz hadsereg önjáró bombává alakított át egy régi szovjet T–54/55-ös harckocsit, és ukrán állások felé küldte – állítják OSINT elemzők, akik egy orosz katonai blogon közzétett videót elemeztek.

A kamikaze-harckocsi ukrán állások elleni támadásáról készült videót Vlagyimir Romanov orosz katonai tudósító tette közzé. Információi szerint a harckocsit hat tonna TNT-vel töltötték meg, és „robotpilótával” küldték az ukrán fegyveres erők állásaira a Donyecki Területen lévő Mariinka közelében. Az önjáró bomba mintegy 100 méterrel az ukrán állások előtt aknára futott, majd egy ukrán RPG-találat után robbant fel – írja a haditudósító. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a harckocsi eredetileg az ukrán hadsereghez tartozott, és az orosz hadsereg hadizsákmánya lett.

A fegyverzetkutató Cᴀʟɪʙʀᴇ Oʙsᴄᴜʀᴀ pontosította, hogy a támadásban érintett tank egy T–54/55-ös volt. A GeoConfirmed OSINT-elemzői megerősítették a helyszínt – valóban Mariinka területéről van szó.

A Bellingcat alapítója, Eliot Higgins az ISIS taktikájához hasonlította a tankok ilyen jellegű használatát.

2023 márciusában a Conflict Intelligence Team beszámolt a T-54/55 családba tartozó régi szovjet tankok hatástalanításáról, amelyek első változatait az 1940-es években, illetve 1958-ban állították szolgálatba. A projekt közzétett egy fotót, amelyen a Primorszki Területen található Arszenyev városából, a 1295. központi harckocsitartalék- és raktárbázisnak otthont adó Arszenyev városából küldött harckocsik sorakoznak. Áprilisban látták először ezeket a harckocsikat Ukrajnában, állítólag tüzérségi lövegként használták őket közelharcban.

Nem ez az első eset, hogy az orosz hadsereg régi szovjet járműveket használ önjáró bombaként. Az orosz védelmi minisztérium június 17-én közölte, hogy sikerült felrobbantaniuk egy ukrán erődítményt egy robbanóanyaggal megrakott MT-LB páncélozott harckocsival. A minisztérium azt is közölte, hogy a jármű „hadizsákmány” volt. Az incidensről nem tettek közzé videofelvételt.

Mint láthatjuk, ez a fegyvernem még kísérleti stádiumban van, esetleg megpróbálkozhatnának az orosz innovátorok egy eszmecserével a japán hadsereg veteránjai körében, de legalább annyit megtehetnének, hogy a következő kamikaze-harckocsit harsány „Banzai!” kiáltással indítják el, hátha az használ.

Orosz támogató erőfeszítések – déli tengely

Az orosz hadsereg június 18-án folytatta a lokális támadásokat Vuhledar térségében. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán erők visszaverték az orosz támadásokat Vuhledar és Vodiane (Vuhledartól 6 km-re északkeletre) térségében.

Az ukrán haderő június 18-án folytatta az ellentámadást a nyugati Donyecki és a keleti Zaporizzsjai Terület közigazgatási határán. Az orosz védelmi minisztérium és más orosz források azt állították, hogy az orosz csapatok visszaverték az ukrán támadásokat: Velika Novoszilkától délkeletre Novodonyecke közelében, Velika Novoszilkától délnyugatra Rivnopil és Novodarivka közelében, valamint Velika Novoszilkától délre Urozsajnye közelében. Orosz milbloggerek azt állították, hogy az ukrán egységek Urozsajnye közelében előrenyomultak, de az oroszok továbbra is ellenőrzik a települést. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az orosz 60. Különleges Motorizált Lövészdandár (5. Összevont Fegyveres Hadsereg, Keleti Katonai Körzet) a nemrég felszabadított Makarivka közelében (Velika Novoszilkától 6 km-re délkeletre) tartózkodik.

Orosz források azt állították, hogy az orosz csapatok június 18-án folytatták az ukrán ellentámadó hadműveletek visszaverését Zaporizzsja terület nyugati részén. Számos orosz forrás azt állította, hogy az orosz és ukrán egységek június 18-án továbbra is harcoltak a Pjatykatszkij (Orikhivtól 26 km-re délkeletre) feletti ellenőrzésért, és sokan azt állították, hogy a település jelenleg egy vitatott „szürke zóna”. A június 18-án közzétett geolokációs felvételek szerint az ukrán alakulatok elérték Pjatykatszkij nyugati részét, és egy orosz milblogger azt állította, hogy állásokat foglaltak el a település nyugati oldalán. Egyes milbloggerek azt állították, hogy az ukránok felszabadították az egész települést, míg mások azt állították, hogy az orosz csapatok visszavonulásra kényszerítették az ukrán egységeket, miután TOS–1A termobarikus tüzérségi rendszerekkel csapást mértek a településre. Az orosz védelmi minisztérium és más orosz források azt állították, hogy az ukrán alakulatok folytatták a támadó hadműveleteket Orikhivtől délre, és egy Kremlhez közel álló milblogger azt állította, hogy az orosz csapatok visszaszereztek néhány állást az Orikhiv-Robotinye T0408-as országút közelében. A milblogger megjegyezte, hogy az ukrán támadások részben sikeresek voltak Robotinye (Orikhivtől 15 km-re délre) irányában, egy másik milblogger pedig megjegyezte, hogy az ukrán erők 300 métert haladtak előre a Robotinye-Pjatykhatky vonalon.

Ramzan Kadirov csecsen vezető elárulta, hogy a csecsen „Vosztok-Akhmat” önkéntes zászlóalj az Orikhiv-nyugat-zaporizzsjai terület frontvonalán tevékenykedik a 42. motorizált gárdalövészhadosztály (58. kombinált hadsereg, Déli katonai körzet) elemeivel együtt. Kadirov pontosította, hogy Vakhi Khambulatov őrnagy a „Vosztok-Akhmat” zászlóalj parancsnoka, Ivan Popov vezérőrnagy pedig az 58. Összevont Fegyveres Hadsereg parancsnoka. Ivan Fedorov, Melitopol ukrán polgármestere arról számolt be, hogy az orosz hadsereg további személyzetet és nehéz katonai felszerelést telepít a keleti Herszoni Területen lévő Nova Kakhovka és Kakhovka térségéből a Zaporizzsjai Terület frontvonalára Melitopolon keresztül.

Az ukrán erők és partizánok június 18-án folytatták az orosz hátországi állások aláaknázását Dél-Ukrajnában. Fedorov arról számolt be, hogy ukrán partizánok szabotálták a vasúti összeköttetés egy szakaszát Melitopol közelében. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság arról számolt be, hogy az ukrán tüzérség orosz embertömeg-koncentrációs pontokat támadott meg Szkadovszk és Herszon térségében, és az ukrán Herszon terület katonai közigazgatási tanácsadója, Szerhij Hlan arról számolt be, hogy az ukránok megsemmisítettek egy orosz lőszerraktárt a Henicseszk körzetbeli Rikovében. Vlagyimir Szaldo, a Herszoni Terület megszállási vezetője azt állította, hogy az ukrán erők rakétacsapásokat mértek Lazurne, Szkadovszk körzet és Rikove ellen. Orosz források azt állították, hogy az orosz 80. Sarkvidéki Motorizált Lövészdandár és a 61. Különleges Haditengerészeti Gyalogsági Brigád (mindkettő az Északi Flottához tartozik) elemei a Dnyeper folyó nyugati (jobb) partján található ukrán katonai felszereléseket támadták.

Az orosz mozgósítás hírei

Egyes orosz ultranacionalista figurák attól tartanak, hogy az orosz védelmi minisztérium önkéntes alakulatainak formalizálására irányuló erőfeszítései parancsnoki változásokat váltanak ki, és rontják a harci hatékonyságot. Orosz milbloggerek azt állították, hogy az orosz védelmi minisztérium korábban a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok (DNK és LNK) népi milíciáinak tapasztalt parancsnokait alkalmatlan és tapasztalatlan parancsnokokra cserélte le. A milbloggerek azt állították, hogy a védelmi minisztérium legutóbbi, az önkéntes alakulatok formalizálására vonatkozó parancsának időzítése az ukrán ellentámadás idején aggasztó, és hogy a védelmi minisztérium ugyanúgy leronthatja ezeket az önkéntes alakulatokat, ahogyan a védelmi minisztérium rontotta le a DNK és LNK milíciáit.

Egyes orosz parancsnokok a jelentések szerint visszatartják a nem kormányzati katonai támogatást a frontvonalbeli egységektől. Orosz milbloggerek június 18-án felerősítették azokat a felvételeket, amelyek golyó ütötte lyukakat mutattak olyan járműveken, amelyeket orosz katonák saját pénzükön vásároltak katonai célokra. A milbloggerek azt állították, hogy az orosz 103. motorizált lövészezred (150. motorizált lövészhadosztály, 8. kombinált hadsereg, déli katonai körzet) parancsnoka – állítólag „Kutajev ezredes” – szándékosan lőtte szét a járműveket, valószínűleg azért, mert nem akarta, hogy az orosz katonák a hivatalos hadügyminisztériumi ellátáson kívüli katonai ellátmányt vagy felszerelést fogadjanak el. A milbloggerek megjegyezték, hogy vannak olyan orosz parancsnokok, akik nem hajlandók kihasználni az orosz katonai egységek felszereléssel, drónokkal és járművekkel való ellátását segítő nem kormányzati szervezetek támogatását.

A Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin továbbra is versenyez az orosz védelmi minisztériummal, és a Wagnert fegyelmezettebbnek állítja be, mint a reguláris orosz erők. Prigozsin azt állította, hogy 32 000 orosz elítélt teljesített szolgálatot a Wagnernél és tért vissza Oroszországba. Prigozsin azt állította, hogy ezeknek az újoncoknak a visszaesési aránya 0,25 százalék, és hogy ez az arány 80 százalékkal alacsonyabb, mint a visszaesési arány az orosz foglyok körében összesen. Vlagyimir Putyin orosz elnök június 13-án hasonlóképpen azt állította, hogy az orosz elítélt újoncok – valószínűleg a Vlagyimir Putyin által beszervezettekre utalva – 0,4 százalékos visszaesési rátával rendelkeznek, szemben a 40 százalékos rendszeres visszaesési rátával, Prigozsin pedig valószínűleg módosítja és felnagyítja ezt az állítólagos statisztikát. Prigozsin június 17-én azt sugallta, hogy a védelmi minisztérium meg fogja akadályozni, hogy az önkéntesek valaha is kitöltsék katonai szerződésüket, miután az orosz katonai parancsnokság átveszi a hivatalos ellenőrzést az irreguláris alakulatok felett, és valószínűleg a formalizálási törekvések hátterében próbálja előmozdítani a Wagner-erőket.

A megszállt területek hírei

Az orosz megszálló tisztviselők továbbra is az orosz katonai személyzet orvosi ellátását helyezik előtérbe a megszállt Mariupolban, ami a jelentések szerint jelentősen növeli a város civil halálozási arányát. Az Ukrán Ellenállási Központ június 18-án arról számolt be, hogy Mariupolban a „természetes” okokból bekövetkezett polgári halálozási arány jelentősen felerősödött, és elérte a heti 400 halálesetet, ami 2, 6-szor magasabb, mint az ukrán nemzeti halálozási arány a Covid–19 járvány csúcspontján. Az Ukrán Ellenállási Központ arról számolt be, hogy Mariupolban nincs működő egészségügyi rendszer, mert az összes egészségügyi intézményben orosz katonai személyzetet kezelnek. Az orosz hadsereg következetesen a megszállt Ukrajnában lévő polgári egészségügyi infrastruktúrát használta saját szükségleteire, és nehezen tudják kompenzálni a rendelkezésre álló egészségügyi személyzet és ágyak ebből adódó hiányát.

Ennyi harctéri hír jutott mára és ezekből következtetést levonni a háború kimenetelére vonatkozóan több volna, mint hiba: ostobaság lenne. Mindenesetre a harcok jelenlegi állapotát jól jellemzi az aknamezőn elakadó majd hatástalanul felrobbanó kamikaze-harckocsi képe.

Egyelőre itt tartunk.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása