Forgókínpad

Forgókínpad

Szekszárdi Odüsszeia – második rész

Jaj, úgy élvezem én a strandot!

2023. július 17. - Szele Tamás

Tegnap a karaktergyilkosság-kísérletnél hagytuk abba a beszélgetést, lássuk, mi történt azután? Fordulatokban gazdag történet következik, jellegzetes, kisvárosi magyar thriller.

szekszard_impresszionista_varoshaza_julius_16.jpg

2021. áprilisának első két hetében kaptunk olyan információkat, hogy a fürdő akkori gépészeti vezetője, Szőke Gergő (akiből később igazgató lett), és a két beosztottja, Kozma Zsolt fürdőkarbantartó és Fritz Zoltán fürdőgépész a szekszárdi sportközpont finanszírozásával, közvetett módon a szekszárdi önkormányzat pénzéből a vállalkozásukon keresztül újítják fel a bonyhádi strand komplett fürdőgépházát. Ez egy több millió forintos tételű beruházás lehetett, ha ugyan nem tízmilliós tételekről beszélünk. Csak mivel az akkori igazgató, Malomsoki Krisztián hozott egy szabályozást, miszerint százezer forint alatti megrendelési tételekhez nem kell az ő hozzájárulása, így ők apránként, lépésről lépésre szereztek be mindent, tehát lassan jöttünk rá, hogy mi a helyzet. Viszont létszámstop volt, és mivel mi demokraták, szabad polgárok vagyunk, nem élünk ilyen módszerekkel, hogy puszta gyanú alapján rögtön kirúgunk valakit valami gagyi indoklással. Megbíztuk a főnöküket, a fürdő akkori vezetőjét, Sz. T. Máriát, hogy nyomozza már ki ezt az egész esetet, és ha megtud valamit, azonnal jelentse, mert ezt meg kell beszélni, hiszen lényegében fusiznak, mutyiznak, és ráadásul mindezt munkaidőben. Az egész helyzet legszebb pikantériája az, hogy Sz. T. Mária, akkori fürdővezető konkrétan falazott nekik. Ő védte a hátukat. Aztán a hatalomváltást követően két hónappal később végeztek vele. Kirúgták. Annyi volt a fő bűne, hogy az újdonsült fürdővezetőnek, Fritz Zoltánnak ellent mert mondani.

Azért volt izgalmas ez az időszak, a 2021-es év áprilisának első két hete, mert ekkor érkezett hozzánk a helyi MSZP egyik vezetője, és hozott magával egy különleges eszközt. Mondta, hogy annak idején a központi Tolna megyei MSZP-irodát is ilyennel nézték át, és csak négy poloskát találtak, de ezt a négyet el is tudták távolítani. Nálunk szisztematikusan nekiállt ezzel a bemérő szerkezettel átvizsgálni az irodákat. Első körben az én irodámat nézte meg, és legnagyobb megdöbbenésünkre az ablak felől folyamatos jelzést észlelt. Annyit kérdezett, hogy milyen épület van az én irodámmal szemben. Tudomásom szerint a BHG autóalkatrész-megmunkáló cég. Konkrétan kinézett, látta mi a helyzet, ez egy helyi viszonylatban magas épület, lapos tetővel, elég sok ablak nézett a sportcsarnok azon oldalára – ekkor hallottam életemben először azt a kifejezést, hogy puskamikrofon. Tőle. Kérdeztem is, hogy mi ez, amire nyugodtan csak annyit mondott, hogy puskamikrofonnal vették célba az ablakomat. Mire jó ez? Ez egy szonártechnológia, ami az ablak rezgéseit folyamatosan érzékeli és visszafejti. Vajon az MSZP irodákban miért van minden lefüggönyözve, vagy magyar zászlókkal kirakva? Mert ha le vannak függönyözve, vagy valami vastagabb szövet borítja az ablakokat, akkor hiába veszik célba szonártechnikával, egyszerűen nem tudják fogni a rezgéseket. Nem képesek értelmezhetően rögzíteni. Ellenkező esetben, a helyiségben kiejtett minden szó keltette rezgést akadálytalanul felveszik és visszakódolják.

Ismertem ezt a technológiát különben, csak azt nem tudtam, hogy Magyarországon bárhol bárki alkalmazta. Különben semmi akadálya a használatának, tovább megyek, ráadásul még olcsóbb is, mint a legtöbb egyéb módszer.

Utána átvilágítottuk az igazgatói irodát, ott két poloskának a helyét találtuk meg, csak ezek be voltak építve a betonfalba. És most jön az egészben a legnagyobb csavar. Malomsoki Krisztián 2020. március elsején vette át a sportközpont vezetését, és azt 2021. április 23-ig tudta megtartani. Mi 2021 áprilisának első felében találtuk, észleltük ezeket lehallgatási-megfigyelési eszközöket. Innen már könnyen vissza lehet vezetni, hogy a szekszárdi Fidesz, Ács Rezső vezetésével nagy valószínűség szerint már a korábbi igazgatót, Csillag Balázst is megfigyelhette technikai módszerekkel.

Ideiglenes vészmegoldásként annyit tudtunk tenni, hogy Malomsoki Krisztián igazgató irodájában a televízión folyamatosan a Muzsika TV meg a Dankó csatorna szólt maximális hangerőn, így legalább érezték a törődést, de ahhoz, hogy mi egy ilyen lehallgatási mutatványt sikeresen el tudjunk hárítani, legalább félmillió kellett volna, viszont akkor egy olyan vagyonvédelmi céget hívunk, akik regisztráltak, és dokumentáltan igazolják, hogy ezt és ezt találták. Csak pont ebben az időszakban volt egy hatalmas harc az Ács Rezső vezette önkormányzat, illetve a sportközpont közt. Egy kosárlabda-bajnokságot nem akartak engedélyezni, és ezért rendszeresen azzal fenyegettek, hogy lekapcsolják az áramot. Speciális szituációról volt szó, a cég számláján az előző vezetés által felhalmozott elektromos áramszámlából adódóan volt még egy jóvátételi összeg, viszont a 2020. november 11-ével bevezetett rendkívüli polgármesteri egyeduralomnak köszönhetően a polgármester hozzájárulása kellett még a rezsiköltség rendezéséhez is. Ez azért volt roppant érdekes, mert ha akkor az igazgató Malomsoki úr a sportközpont számlájáról átutalja a megfelelő összeget az E.ON-nak, elektromos áram díjának rendezése céljából, azzal a lendülettel ki tudta volna rúgni őt Ács Rezső, polgármester úr, mondván, hogy az ő engedélye nélkül, az ő utasítása ellenére cselekedett. Ha nem utalja át, akkor sanszos, hogy le fogják kapcsolni az áramot. Magyarán nem volt hirtelenjében félmillió forintunk egy ilyen fedett művelet végrehajtására. Közben az ellenünk irányuló puccs a fürdősök részéről (Szőke Gergő, Kozma Zsolt, Fritz Zoltán, illetve Sz. T. Mária) folyamatban volt. Hiába próbáltuk az egészet megoldani humánus módszerekkel, az eredmény annyi lett, hogy elsőként vágták át a torkunkat, illetve mivel itt csak végső soron egy komoly lehallgatásról beszélünk, tisztában voltak vele, hogy hirtelen miért változott meg a tévéadás hangja. Tudniuk kellett, hogy rájöttünk a turpisságra, hiszen hirtelenjében nem hírműsorok, hanem éjjel-nappal mondjuk Nótár Mari, meg ilyenek szóltak.

A villanyszámla 4 milliós volt, és félmillió lett volna egy komplett feltárás magánnyomozói-vagyonvédelmi cég által végezve ebben az egész lehallgatási ügyben, mert az MSZP megyei elnöke mondta, hogy ezt így hasraütésszerűen nem lehet csinálni. Hatalmas pert tudnának indítani, hogyha mi egyszerűen bemondanánk azt, hogy lehallgatnak minket és nem tudjuk bizonyítani, csak hát ennek anyagi akadályai voltak, szóval ezen a ponton már tisztában voltak azzal, hogy mi tudjuk, hogy figyelnek minket. Ezután fel is pörögtek az események, ugyanis Bomba Gábor, (az Éljen Szekszárd! frakcióvezetője) a szekszárdi uszodával kapcsolatban feljelentést tett. Ebben az esetben durván egy 800 millió forintos összegről volt szó, és egy rendőr alezredesként leszerelt, azóta jogásznak állt ügyvéddel íratta meg ezt a feljelentést, az illető nevét nem tudom, de olyan jól sikerült, hogy nem tudtak vele mit kezdeni. Egyetlen megoldás volt, és ezt sajnálatos módon megerősített forrásból tudom, hogy az akkori esetben a Belügyminisztérium legfelsőbb vezetése állíttatta le a nyomozást, amit újra lehetett volna indítani egy pót-magánvádas eljárás során egy két mondatos hiánypótlással. Ennek a két mondatos hiánypótlásnak a határideje 2021. április 26-a, hétfő, déli 12 óra volt.

Ezzel szemben 2021. április 23-án, péntek dél körül érkeztek meg a verőemberek.

Első körben az akkori jegyző, Gábor Ferenc próbálta meg felhívni Malomsoki Krisztiánt az önkormányzati hivatalból valami ürüggyel, ahol úgy kalkuláltak, hogy ő azonnal fel fog menni, ott kezébe nyomják a felmondását, miszerint innentől kezdve nem ő az igazgató, mert az egyszemélyes polgármesteri egyeduralom és a COVID-járványügyi intézkedések miatt ezt megteheti Ács Rezső polgármester.

Csak elszámították magukat, nem jött ki a matek, mert túl korán érkeztek ki a verőemberek.

Az igazgatói pozícióra Scherer Tamás tanárt, atlétikaedzőt kérték volna fel Ács Rezsőék részéről. Ő ezt az ügyet nem vállalta. Csakhogy erről tudomást szerzett Szőke Gergő, akivel kapcsolatban ekkor már folyamatban volt a bonyhádi strandgépház felújításával kapcsolatos mutyijából adódó belső nyomozás. Szóval állítólag egyszerűen odasétált Ács Rezsőhöz és mondta, hogy ő szívesen elvállalná ezt a posztot, mert hát gépészmérnökként diplomázott, és így jobb ember híján őt bízták meg ezzel az egésszel. Azt az infót utólagosan kaptam évekkel később, megerősített forrásból, hogy mivel tisztában volt azzal Szőke Gergő, hogy én milyen kaliberű ember vagyok, meg hozzáteszem, én a Systema Specnaz (orosz katonai közelharc-művészet) edzéseimet akkor már a sportcsarnokban végeztem, nyilvánosan, piszkosul tartottak tőlem, meg attól, hogy egy ilyen hatalomváltás esetén mennyire borulna el az agyam. Felkereste Sz. Balázst, aki ekkor már Ács Rezsőnek volt az embere, attól függetlenül, hogy két évvel korábban még ő szolgáltatott nekem információkat arról, hogy az Ács Rezső vezette önkormányzat megfigyeltet engem, felkereste tehát Sz. Balázst, aki megmozgatta a pécsi ismeretségeit, a Pro Spárta Security Kft. biztonsági embereit, akik normál körülmények közt a KSC szekszárdi női kosárlabdacsapat sportrendezvényeit szokták biztosítani. Ők meg is jelentek azzal a felkiáltással, hogy zárcserét fognak végrehajtani. Minősíthetetlen hangnemben kommunikáltak az igazgatóval. Mikor én felértem a munkálataimból, találkoztam velük. Amint szembesültem a szituációval, természetesen rögtön beálltam eléjük, várva az utasítást, hogy akkor most harc a végsőkig? Vagy mi lesz ennek a vége? Legnagyobb sajnálatomra támadási utasítást nem kaptam, viszont Malomsoki Krisztián folyamatosan hívta Gábor Ferenc jegyzőt, hogy mi történik itt. Nem vette fel neki a telefont.

Kialakult egy olyan lehetetlen szituáció, hogy bent voltak a verőemberek, viszont mi szemtől szembe álltunk velük, ketten az öt ellen. Jó arány.

Végül kijött a rendőrség, azok kitessékelték a verőembereket. Erről rendőrségi jegyzőkönyv is készült, amit első körben a rendőrség a későbbi munkaügyi perem során nem volt hajlandó kiadni, második bírósági felkérésre adták ki, ebben fel volt tüntetve a megnevezett személyeknek a lakhelye, a neve, születési ideje, anyja neve, et caetera, et caetera, de a rendőrség is csak annyit mondott, hogy ha nem történik atrocitás, akkor nem tudnak mit tenni. Annyit még hozzáteszek, hogy „Magyar harcos” feliratú egyenpulóverben voltak, meg rovásírásos jelvényeket viseltek, szóval konkrétan egy szélsőjobboldali szervezethez köthető verőembereket küldtek ki megfélemlítő hatással, de a rendőrség elmondása szerint, ha nincsen erőszak, ők nem lépnek közbe. Hozzáteszem, minden egybeesés azzal a tényezővel, hogy nem sokkal korábban a belügyminisztérium legfelsőbb vezetése állíttatta le az uszodai nyomozást, valószínűleg a véletlen műve. Csak, hogy ne gyártsunk véletlenül se konteókat arról, hogy egy ilyen kiélezett helyzetben a rendőrség miért nem hajlandó fellépni.

Ezt követően kapcsolt a fideszes vezetés, ugrasztották rögtön Ács Rezső két emberét, B. Adriennt és Cz. Richárdot, ők a szekszárdi önkormányzatnál valamilyen osztályvezetők, sok közük nem volt egészhez, és konkrétan kihozatták velük Malomsoki Krisztiánnak az azonnali hatályú felmondását, amit a polgármester úr ellenjegyzett, aláírt. Ő természetesen nem volt ezt hajlandó aláírni, így jogilag egy nagyon érdekes, faramuci helyzet állt elő. Nem tudtunk vele mit csinálni.

Aznap este én visszamentem, mivel ezzel az zárcserés dologgal maximálisan tisztában voltam, sejtettem, mire megy ki a játék, mert ha megoldják ezt a zárcserét, és nem tudok mondjuk hétfő reggel fél nyolckor jelentkezni a munkahelyemen, mert nem tudok bejutni, nyugodtan adhatják azt az indoklást az én felmondásomhoz, ami a magyar munkatörvénykönyvben elfogadott, hogy aki nem jelenik meg időben a munkahelyén ellenőrizhető módon, azt azonnali hatállyal el lehet bocsátani.

Az volt a helyzet egyik pikantériája, hogy miután lezajlott ez a verőemberes történet, meg a dokumentáció átadása Malomsoki úrnak, rögtön átmentünk a fürdőbe megkérdezni, hogy mi a franc van, mert Cz. Richárd elszólta magát arról, hogy Szőke Gergő lesz az új igazgató, meg hogy Ács Rezső már posztolta a Facebookján, hogy megvan a szekszárdi sportközpont új igazgatója. Akkor hangzott el egy nagyon vicces beszélgetés. Meglehetősen érdekes volt, ugyanis konkrétan megkérdezték Szőke Gergőtől: „Most ki fogod baszni a Danit?” Ezt így, ebben a formában. Annyit mondott, hogy „hát, ha ezt kérik tőlem, ha politikailag ezt kérik tőlem.”?

Megkérdeztem tőle négyszemközt, hogy nézd Gergő, most mégis miről van szó? Arról, hogy „a neved felmerült már többször az önkormányzatnál.” Kinek a részéről? Ács Rezső említett meg? Nem. A jegyző irodájában merült fel többször, a Hadházys ügyeidből kifolyólag. Két év telt el azóta, hogy én kiálltam az igazság mellett, és továbbra is ez volt a fő ellenérv ellenem. A Hadházys ügyeim.

Ez végtelenül abszurd, persze tudom, hogy igaz, de annyira abszurd, hogy egy teljesen törvényesen megválasztott országgyűlési képviselővel fenntartott kapcsolat politikai problémát jelentsen?

Isten hozott a vidéki Magyarországon.

Verőemberek, össze- és szétlopott beruházások... megannyi színfoltja a csendes, kissé álmos, vidéki Magyarországnak. Életkép a nyugalmas Szekszárdról. Holnap folytatjuk, újabb fordulatok várhatóak!

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása