Forgókínpad

Forgókínpad

Szele Tamás: A megkerült tankhajó

2023. november 27. - Szele Tamás

A Közel-Keleten átmenetileg – és látszólagosan – enyhülni látszik a helyzet, a harcok ki nem hunytak ugyan, de alább hagytak, köszönhetően a humanitárius tűzszünetnek és a fogolycseréknek. De lássuk a tényeket, ma is a CTP-ISW napi jelentése alapján.

tankhajo_november_27.jpg

(Képünk illusztráció)

A legfontosabb hírek röviden:

– Sem Izrael, sem a Hamász nem állította, hogy megsértették volna a humanitárius szünetet a Gázai Övezetben, amikor befejezték a harmadik fogoly- illetve túszcserét. A CTP-ISW nem rögzített ellenőrizhető jelentéseket a Gázai Övezeten belüli katonai tevékenységről vagy a Gázai Övezetből Izraelbe irányuló támadásokról.
– Izrael szerint a Hamász ellenőrzőpontot állított fel a Szalah al-Dín úton, hogy megakadályozza, hogy a segélyek eljussanak a Gázai Övezet északi lakosaihoz.
– Az izraeli erők 21 személyt tartóztattak le több razzia során Ciszjordániában. A palesztin milicisták kilenc órán keresztül harcoltak az izraeli erőkkel a dzsenini menekülttáborban.
– A libanoni Hezbollah és más, Irán által támogatott milíciák nem intéztek támadást Észak-Izrael ellen.
– Izraeli repülőgépek légicsapást mértek a damaszkuszi nemzetközi repülőtérre és valószínűleg egy második légicsapást a Damaszkusz melletti Mezzeh katonai repülőtérre, mindkét létesítményt megrongálva.
– Ismeretlen harcosok megkísérelték elfoglalni az izraeli tulajdonban lévő, libériai zászló alatt közlekedő Central Park olajszállító tartályhajót az Ádeni-öbölben, és valószínűleg sikerrel hatalmukba is kerítették egy rövid ideig.
– Az IDF egyik vadászgépe megsemmisített egy Izrael felé repülő drónt a Vörös-tenger felett.
– Az Iraki Iszlám Ellenállás – az Irán által támogatott iraki milíciák koalíciója – nem állította, hogy támadást intézett volna az amerikai erők ellen Irakban vagy Szíriában.
– Az Irán által támogatott iraki Kataib Hezbollah milícia bejelentette, hogy csökkenti az amerikai erők elleni támadások arányát Irakban és Szíriában, és leállítja az Izrael elleni támadásokat az Izrael és a Hamász közötti humanitárius tűzszünet végéig.
– Hoszein Amir Abdollahian iráni külügyminiszter török kollégájával, Hakan Fidannal folytatott telefonbeszélgetése során megvitatta az Izrael-Hamász tűzszünet meghosszabbítására irányuló erőfeszítéseket.
Abdol Rahim Mousavi iráni Artesh-parancsnok, vezérőrnagy kijelentette: az Artesh készen áll arra, hogy a Gázai Övezet "közelébe" települjön, hogy orvosi segítséget nyújtson a palesztinoknak.

Gázai Övezet

Az Ellenállás Tengelyének hadműveleti célkitűzései:

– Az izraeli politikai vezetés és közvélemény akaratának meggyengítése egy nagyobb szárazföldi művelet elindítása és fenntartása kapcsán a Gázai Övezetben.
– Az IDF anyagi és morális helyzetének rombolása a Gázai Övezet körzetében.

Sem Izrael, sem a Hamász nem állította, hogy megsértették volna a humanitárius szünetet a Gázai Övezetben, amikor november 26-án befejezték a Hamász által fogva tartott túszok harmadik cseréjét izraeli foglyokra. Izrael és a Hamász megerősítette, hogy a Hamász szabadon engedett 17, a Gázai övezetben fogva tartott túszt, cserébe azért, hogy Izrael szabadon engedjen 39 palesztin foglyot. A túszok között volt az első amerikai állampolgár, akit a Hamász a háború kezdete óta szabadon engedett. A Hamász egy orosz állampolgárt is szabadon engedett, akit állításuk szerint azért bocsátottak el, mert Vlagyimir Putyin orosz elnök támogatja a palesztin ügyet. Október 26-án Oroszország elnöke Moszkvában fogadta a Hamász vezetését. A Hamász november 26-án külön közölte, hogy a négynapos időszak november 27-i lejárta után annak meghosszabbítására törekszik. Az izraeli katonai rádió arról számolt be, hogy vannak törekvések a fegyvernyugvás további négy nappal történő meghosszabbítására, cserébe azért, hogy a Hamász 40 túszt engedjen szabadon. Ez a jelentés összhangban van korábbi beszámolókkal, amelyek szerint Izrael és a Hamász megállapodott abban, hogy a Hamász által elengedett minden 10 túsz után 24 órával meghosszabbítják a szünetet.

Egy izraeli tisztviselő szerint Izrael nem sértette meg a november 25-i humanitárius szünet feltételeit, miután a Hamász azzal vádolta meg Izraelt, hogy a palesztin foglyokat szabálytalanul engedte szabadon. A Wall Street Journal november 26-án arról számolt be, hogy egy azonosítatlan izraeli tisztviselő tagadta, hogy Izrael megszegte volna a túszcsere bármely feltételét, és hogy Izrael nem tudott semmilyen kikötésről a foglyok sorrendjére vonatkozóan. A Hamász november 22-én nyilvánosan közzétette az Izraellel kötött megállapodásának állítólagos részleteit. A megállapodás nem tartalmazott olyan kikötéseket, amelyek arra vonatkoztak volna, hogy Izraelnek milyen sorrendben kell szabadon engednie a palesztin foglyokat.

Izrael november 26-án azt állította, hogy a Hamász ellenőrzőpontot létesített a Szalah al-Dín úton, hogy megakadályozza a segélyek eljutását a Gázai Övezet északi lakosaihoz. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) arab médiaszóvivője egy geolokalizált képet tett közzé állításának alátámasztására. Az ellenőrzőpont helye – a geolokalizált kép alapján – 1.3 kilométerre van egy Hamász-alagút bejáratától, a Wall Street Journal által közzétett 2014-es térkép szerint. Taher al Nunu, a Hamász médiatanácsadója november 25-én azt állította, hogy Izrael megsérti a tűzszüneti megállapodást azzal, hogy nem szállít elegendő segélyt a Gázai Övezet északi részére, de a Hamász által vezetett gázai egészségügyi minisztérium főigazgatója azt mondta, hogy Izrael engedélyezte némi üzemanyag és orvosi segély bejutását a zónába. Katar november 26-án hasonlóképpen megerősítette, hogy a humanitárius segélyek elérik a Gázai Övezet északi részét. Izrael szintén igazolta, hogy a humanitárius segélyek elérik a Gázai Övezet északi részét. Ezzel szemben Gáza város polgármestere november 26-án azt mondta, hogy nem érkezett üzemanyag Gáza városába. Izrael szerint az ENSZ irányítja a segélyek egy részét. A Hamász és Izrael nyilatkozatai a Gázai Övezet északi részébe irányuló humanitárius segélyek áramlásáról összhangban vannak azzal a feltételezéssel, hogy a Hamász átirányítja a segélyeket, mielőtt azok eljutnának a Gázai Övezet északi részébe.

Izrael közölte, hogy erői öt Hamász-parancsnokot öltek meg a Gázai övezetben a humanitárius tűzszünet november 24-i kezdete előtt végrehajtott légicsapásokban. Az al-Kasszem Brigádok – a Hamász militáns szárnya – is közölte, hogy a Gázai Övezet északi részén több, a Hamász katonai műveleteiért felelős parancsnok meghalt. A parancsnokok között volt Ahmed Ghandour, a Gázai Övezet északi részén működő brigád parancsnoka, aki a Hamász összes tevékenységét irányította a térségben. Ghandour koordinálta a ciszjordániai milícia tevékenységét is. A légicsapásokban meghalt a Hamász tulkarmi bizottságának vezetője, Farsan Khalifa is. Khalifa harcosokból álló sejteket alakított ki a ciszjordániai Tulkarm közelében lévő Nur al Shams menekülttáborban. A Reuters 2023-as jelentése szerint a Hamász újjáépítette kapcsolatait a ciszjordániai milíciacsoportokkal, és igyekezett támogatást szerezni. Az IDF október 7-e óta azon dolgozik, hogy a Hamász ügynökeit és parancsnokait a terepen és vezetői szinten is likvidálja.

Ciszjordánia

Az Ellenállás Tengelyének hadműveleti célkitűzései:

– Az IDF eszközeinek és erőforrásainak Ciszjordánia felé vonzása és ott történő rögzítése.

Az izraeli erők november 26-án 21 személyt tartóztattak le több razzia során Ciszjordániában, köztük egy Hamász-tagot, aki az IDF szerint 2023 augusztusában Huwarában egy terrortámadásban megölt két izraelit, valamint az al-Kasszem Brigádok ciszjordániai ágának társalapítóját, Abdel Hakim Haninit.

A palesztin milicisták november 26-án kilenc órán át harcoltak az izraeli erőkkel a dzsenini menekülttáborban. Az al-Kudsz Brigádok dzsenini zászlóalja azt állította, hogy harcosai egy izraeli rajtaütés során Dzsenin al-Damj városrészében rajtaütöttek az izraeli erőkön és tüzet nyitottak rájuk, valamint izraeli katonai járműveket robbantottak fel pokolgépekkel. Azt is bejelentették, hogy öt harcosuk meghalt az izraeli erőkkel való összecsapásokban. Az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjainak tagjai, amelyek az al-Kudsz Brigádok dzsenini zászlóaljában álltak hasonlóképpen kézifegyvereket és pokolgépeket hasznéltak izraeli katonai járművek ellen. Az IDF közölte, hogy megsemmisített egy robbanószerkezetek készítésére használt létesítményt, valamint dróncsapást hajtott végre Dzseninben. Az al-Kasszem Brigádok ciszjordániai ágának társalapítója, Abdel Hakim Hanini azzal fenyegetőzött, hogy a palesztin milíciák „megfelelő mértékű” választ fognak végrehajtani a dzsenini táborban elkövetett „bűncselekményre”. A palesztin milíciák általános támadást hirdettek válaszul a dzsenini rajtaütésben meghalt harcosaik miatt. November 26-án palesztin fegyveresek csaptak össze az izraeli erőkkel Ciszjordánia három másik területén.

A CTP-ISW egy tüntetést jegyzett fel Ciszjordániában november 26-án. Palesztinok tüntettek a bebörtönzött és nemrég szabadult palesztinok támogatása érdekében Rámalláhban.

Dél-Libanon és a Golán-fennsík

Az Ellenállás Tengelyének hadműveleti célkitűzései:

– Az IDF eszközeinek és erőforrásainak Észak-Izrael felé vonzása és ott rögzítése.
– Az Észak-Izraelbe irányuló egymást követő hadjáratok feltételeinek megteremtése

A libanoni Hezbollah (LH) és más, Irán által támogatott milíciák november 26-án nem intéztek támadást Észak-Izrael ellen.

Izraeli repülőgépek november 26-án légicsapást mértek a damaszkuszi nemzetközi repülőtérre és valószínűleg egy második légicsapást a Damaszkusz melletti Mezzeh katonai repülőtérre, mindkét létesítményt megrongálva. A szíriai védelmi minisztérium arról számolt be, hogy egy izraeli légicsapás célba vette a damaszkuszi nemzetközi repülőteret, és megrongálta annak kifutópályáját. Az iráni állami média a légicsapás után olyan felvételeket tett közzé, amelyeken füstfelhők láthatók a kifutópálya felett. Izrael korábban november 22-én is légicsapást mért a damaszkuszi nemzetközi repülőtérre. Az Egyesült Királyságban működő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (SOHR) jelentése szerint izraeli repülőgépek támadták meg a Mezzeh katonai repülőtéren található légvédelmi rendszert november 26-án. A CTP-ISW nem tudja függetlenül ellenőrizni

a SOHR ezen állítását. A damaszkuszi nemzetközi repülőtér elleni légicsapás megszakítja azt a közlekedési csomópontot, amelyen keresztül az IRGC hagyományosan katonai anyagokat és személyzetet próbált Szíriába és Libanonba szállítani. Izrael korábban hasonló csapásokat hajtott végre a damaszkuszi nemzetközi repülőtér ellen, hogy megakadályozza az iráni fegyverszállításokat.

Irán és az Ellenállás Tengelye

Az Ellenállás Tengelyének hadműveleti célkitűzései:

– Irán és az Ellenállás Tengelye azon képességének és hajlandóságának bemutatása, hogy több fronton is eszkalálódjon az Egyesült Államok és Izrael ellen.
– A regionális háború több fronton történő megvívásához szükséges feltételek megteremtése.

Meg nem nevezett harcosok megpróbálták elfoglalni az izraeli tulajdonú, libériai zászló alatt közlekedő Central Park olajszállító tartályhajót az Ádeni-öbölben, és november 26-án rövid időre sikeresen hatalmukban tarthatták a tankert. Az Egyesült Királyság Tengeri Kereskedelmi Műveleti Szolgálatának jelentése szerint november 26-án „illetéktelen személyek” szálltak fel a jemeni Ádentől délnyugatra a hajóra. Egy azonosítatlan amerikai tisztviselő megerősítette a támadás tényét a nyugati médiának. A Central Park vészjelzésére az amerikai haditengerészet egyik hadihajója válaszolt, és meg nem nevezett amerikai tisztviselők a Reuters szerint kijelentették, hogy a hajó most „biztonságban és szabadon” folytatja útját.

Egyetlen csoport sem vállalta magára a felelősséget a hajófoglalási kísérletért, bár a legvalószínűbb elkövetőnek vagy a Houthik vagy a szomáliai kalózok számítanak.

Egy jemeni újságíró november 26-án arról számolt be, hogy a hajót megszálló fegyveresek valószínűleg a Houthi mozgalom tagjai. Az IRGC-hez kötődő Tasnim hírügynökség külön arról számolt be, hogy az akció az Ellenállás Tengelye részéről október 7. óta a negyedik izraeli hajók elleni támadás lenne. A Houthi harcosok korábban november 19-én eltérítettek egy izraeli tulajdonú, a Vörös-tengeren áthaladó teherhajót. A CTP-ISW továbbá úgy értékelte, hogy az IRGC november 24-én öngyilkos dróntámadást hajthatott végre egy izraeli tulajdonú teherhajó ellen a Perzsa-öbölben, és hogy a Houthik november 25-én valószínűleg elfoglaltak egy izraeli tulajdonú, a Vörös-tengeren áthaladó teherhajót.
A nyugati média november 26-án megjegyezte, hogy a szomáliai kalózok jellemzően nem tevékenykednek az északnyugat-szomáliai partoknál lévő területen, ahol a tartályhajót elfoglalták. A szomáliai kalózok legutóbb november 22-én foglaltak el kereskedelmi hajót, amikor Szomália autonóm Puntland régiójának partjainál eltérítettek egy iráni halászhajót. A szomáliai kalózok legutóbbi eltérítési kísérlete a november 22-i eset előtt 2018-ban történt.

November 25-én az IDF egyik vadászgépe megsemmisített egy Izrael felé repülő drónt a Vörös-tenger felett. Az IDF jelentése szerint a drón nem lépett be az izraeli légtérbe. A Houthi mozgalom október 19-e óta többször is megkísérelt drón- és rakétatámadásokat végrehajtani Izrael ellen. Az Iraki Iszlám Ellenállás szintén intézett támadásokat izraeli terület ellen november 3-a óta.

Az Iraki Iszlám Ellenállás – az Irán által támogatott iraki milíciák koalíciója – november 26-án nem állította, hogy támadásokat hajtott volna végre amerikai erők ellen Irakban vagy Szíriában. Az Iraki Iszlám Ellenállás az Izrael és a Hamász közötti harcok szüneteltetése óta nem jelentett be támadást. Az Iraki Iszlám Ellenállás és a hozzá kapcsolódó csoportok október 18. és november 23. között 74 támadást jelentettek be amerikai erők ellen a Közel-Keleten.

Az Irán által támogatott iraki Kataib Hezbollah (KH) milícia november 25-én bejelentette, hogy csökkenti az amerikai erők elleni támadások arányát Irakban és Szíriában, és leállítja az Izrael elleni támadásokat az Izrael-Hamász humanitárius tűzszünet végéig. A nyilatkozatban hozzátették, hogy a KH a szünet után folytatja az amerikai erők elleni támadásokat, amíg azok el nem hagyják Irakot. A KH tagja az Iraki Iszlám Ellenállásnak, amely október 18. és november 23. között szinte naponta hajtott végre támadásokat az amerikai haderő ellen Irakban és Szíriában. Az Emirátusok médiája november 23-án arról számolt be, hogy Teherán utasította iraki, libanoni, szíriai és jemeni megbízottjait, hogy tartsák be az Izrael és a Hamász közötti harcokban beállt átmeneti tűzszünetet.

Hoszein Amir Abdollahian iráni külügyminiszter november 25-én török kollégájával, Hakan Fidannal folytatott telefonbeszélgetése során megvitatta az izraeli-Hamász feygvernyugvás meghosszabbítására irányuló erőfeszítéseket. Abdollahian hangsúlyozta, hogy „teljesen le kell állítani az izraeli bűncselekményeket” a palesztinok ellen a Gázai Övezetben és Ciszjordániában. Fidan hangsúlyozta Törökország eltökéltségét a jelenlegi humanitárius tűzszünet meghosszabbítására. Abdollahian felszólította Törökországot, hogy más muszlim országokkal együtt „erőteljesebb lépéseket” tegyen a palesztinok támogatására. Ez a felhívás összhangban van a CTP-ISW korábbi értékelésével, miszerint Irán megpróbálja kihasználni az Izrael-Hamász háborút, hogy akadályozza a török-izraeli közeledést. Abdollahian november 1-jén Ankarában találkozott Recep Tayyip Erdogan török elnökkel és Fidannal az október 7. óta tett második regionális diplomáciai körútja részeként.

Parnpree Bahiddha-Nukara thai miniszterelnök-helyettes november 23-án Bangkokban az iráni külügyminiszter-helyettessel, Ali Bagheri Kanival folytatott találkozója során megköszönte Iránnak a Hamász thaiföldi túszainak szabadon bocsátását elősegítő erőfeszítéseit. A Hamász november 24–25. között 14 thaiföldi állampolgárt engedett szabadon. Bagheri Kani bangkoki látogatása során találkozott a thaiföldi külügyminiszter-helyettessel, a nemzetbiztonsági tanács vezetőjével és a parlament elnökével is. E tisztviselőkkel folytatott megbeszélései során megvitatta Irán gazdasági és biztonságpolitikai kapcsolatainak fokozását Thaifölddel.

Az iráni Artesh (az állami hadsereg) parancsnoka, Abdol Rahim Mousavi vezérőrnagy kijelentette: az Artesh kész a Gázai Övezet „közelébe” települni, hogy orvosi segítséget nyújtson a palesztinoknak. Az Artesh Irán hagyományos hadserege. Muszavi ezt a kijelentést az Artesh Orvostudományi Egyetemének ápolóhallgatóival november 26-án, Teheránban tartott találkozón tette. Muszavi azt állította, hogy a Hamász, amelyet az Ellenállás Tengelyének „egyik ágaként” emlegetett, „legyőzte” Izraelt. Muszavi megismételte a korábbi iráni retorikát, miszerint Izraelnek nem sikerült katonai sikereket elérnie a Gázai Övezetben, és ezért „kénytelen” volt elfogadni a Hamász feltételeit a négynapos humanitárius szünetben. A CTP-ISW nem észlelte, hogy az Artesh erői a Gázai Övezetbe vagy annak közelébe települtek volna.

Mint láthatjuk, ez még nem a béke, ez még csak a tűzszünet, és addig tart, ameddig a fogolycserék zajlanak. Ha a Hamász kifogy a túszokból, újra kitörnek a harcok. Jó lenne tudni, milyen fordulatra vár a Hamász, miért húzza az időt az egyetlen ütőkártyájának, a fogolycserének kijátszása árán is – mire számítanak? Miféle segítségre, diplomáciai vagy katonapolitikai eseményre?

Ezt pár héten belül meglátjuk.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása