Forgókínpad

Forgókínpad

Szele Tamás: Bomba vagy rakéta?

2024. augusztus 04. - Szele Tamás

Meglehetősen sűrű hét volt ez, kérem. Hétfőn érkezett a hír a Wagner-hadoszlop afrikai, tinzawateni megsemmisítéséről, de mire ráért volna az ember rendesen kielemezni, már meg is ölték Teheránban Iszmail Haníjét, de ezzel sem volt idő tisztességesen foglalkozni, hiszen időközben sor került az oroszországi politikai foglyok és a lebukott orosz kémek cseréjére.

kozel-kelet_augusztus_4_2024.jpg(Képünk illusztráció)

Külpolitikai szempontból nem volt egy nyugodt pillanat sem a héten, ma viszont úgy tűnik, hogy szenzáció nincs, csak a várható hírek érkeztek be délig, így van idő áttekinteni a Közel-Kelet eseményeit az ISW jelentése alapján. Azért pont a Kezel-Keletet vizsgáljuk és nem mondjuk Afrikát, mert az ottani helyzet eszkalálódha bármelyik pillanatban minim a teljes régiót érintő háborúvá, míg Afrikában ugyan állandóak a harcok, de ezek intenzitása alacsonyabb. Hát akkor lássuk, mi történik az olajfák alatt.

Semmi jó.

A legfontosabb hírek röviden:

- Irán: Az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) augusztus 3-án közleményt adott ki, amelyben azt állította, hogy Izrael egy robbanófejjel felszerelt, rövid hatótávolságú lövedékkel ölte meg Teheránban Iszmail Haníjét. A The New York Times augusztus 3-án arról számolt be, hogy Irán több mint huszonnégy személyt tartóztatott le, köztük magas rangú hírszerzési tiszteket, katonatiszteket és a vendégház személyzetét, a Haníje megöléséhez vezető biztonsági hiányosságokkal kapcsolatban.
- Irán és a Hezbollah: Irán és a libanoni Hezbollah megtagadta a tárgyalásokat az amerikai és arab diplomatákkal, akik megpróbálják a de-eszkalációt elérni Izrael és Irán között – írta a Wall Street Journal augusztus 3-án. A Wall Street Journal arról számolt be, hogy az Egyesült Államok és Izrael egy „kiszámíthatatlan”, szélesebb körű és összetettebb támadásra készül, mint Irán 2024 áprilisában Izraelre mért drón- és rakétacsapása.
- Gáza: Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) augusztus 3-án csapást mértek a Hamász egyik parancsnoki és irányítási központjára a Hamama iskolában, a Gázai övezetben lévő Sheikh Radwanban augusztus 3-án. A Hamász a helyszínt az izraeli erők elleni támadások megtervezésére, fegyverek gyártására és tárolására, valamint harcosok kiképzésére használta.
- Ciszjordánia: Az IDF augusztus 3-án két külön légicsapásban kilenc palesztin fegyverest, köztük egy Hamász-parancsnokot ölt meg Tulkarmban.
- Dél-Libanon és a Golán-fennsík: A libanoni Hezbollah legalább nyolc támadást hajtott végre Észak-Izrael ellen augusztus 2-a óta.
- Jemen: Az Egyesült Királyság tengeri tranzitszervezete (UKMTO) kisebb robbanást jelentett az M/V Groton kereskedelmi hajó közvetlen közelében, a jemeni Ádentől keletre, mintegy 170 tengeri mérföldre.
- Szíria: A jelentések szerint az IDF augusztus 3-án a szíriai Qusayirtól nyugatra, a libanoni Bekaa-völgybe tartó fegyverkonvojra mért csapást.

Az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) augusztus 3-án közleményt adott ki, amelyben azt állította, hogy Izrael egy robbanófejjel felszerelt, rövid hatótávolságú rakétával ölte meg Iszmail Haníjét Teheránban.A közlemény szerint a lövedéket annak az ászak-teheráni vendégháznak a külterületéről lőtték ki, ahol Haníje tartózkodott. Az IRGC azt is állította, hogy a lövedék „hét kilogrammos robbanófejjel” volt felszerelve. Az IRGC megesküdött, hogy a „megfelelő időben és helyen” kemény bosszút áll Izraelen Haníje megöléséért.

A nyilatkozatot a New York Times augusztus 1-jei jelentése követte, amely hét névtelenül nyilatkozó közel-keleti tisztviselőre hivatkozva azt állította, hogy Izrael úgy ölte meg Haníjét, hogy távirányítással felrobbantott egy robbanószerkezetet, amelyet hónapokkal korábban titokban csempésztek be a teheráni vendégházba. A jelentés szerint Haníje korábban többször is megszállt ebben az épületben. Az egyesült királyságbeli The Telegraph augusztus 2-án ráadásul arról számolt be, hogy az izraeli Moszad iráni biztonsági ügynököket bérelt fel az IRGC Ansar ol Mehdi védelmi alakulatától, hogy robbanószerkezeteket helyezzenek el a vendégház három különböző szobájában. A Telegraph azt is jelentette, hogy Izrael eredetileg úgy tervezte, hogy a Haníje ellen szánt robbanószerkezetet Ebrahim Raisi volt iráni elnök 2024. májusi temetése során robbantja fel. A jelentés szerint ez az eredeti terv az épületben lévő nagy tömeg miatt nem valósult meg. A jelentés szerint az ügynökök ezután elmenekültek Iránból, és külföldről robbantották fel a bombákat. Az IRGC felelős a vendégház biztosításáért és karbantartásáért. A Forradalmi Gárda talán azért állította, hogy egy lövedék ölte meg Haniyeh-t, hogy elterelje a felelősséget magáról, hiszen lehetővé tette a Moszadnak, hogy beszivárogjon a biztonsági erők közé.

A New York Times augusztus 3-án arról számolt be, hogy Irán több mint huszonnégy személyt tartóztatott le, köztük magas rangú hírszerző tiszteket, katonatiszteket és a vendégház személyzetét, a Haníje megöléséhez vezető biztonsági mulasztással összefüggésben.

Irán és a libanoni Hezbollah megtagadta, hogy tárgyaljon az amerikai és arab diplomatákkal, akik megpróbáltak de-eszkalálni Izrael és Irán között – írta a Wall Street Journal augusztus 3-án. 2024 áprilisában Irán Izrael elleni drón- és rakétacsapásánál „kiszámíthatatlanabb”, szélesebb körű és összetettebb támadásra készül az Egyesült Államok és Izrael. Iráni tisztviselők figyelmeztették Izraelt terveikről a 2024. áprilisi támadás előtt, időt adva ezzel az Egyesült Államoknak és Izraelnek a felkészülésre. Andrew Tabler, a Fehér Ház korábbi közel-keleti igazgatója a Wall Street Journalnak azt mondta, hogy „a kevesebb kommunikáció azt jelenti, hogy potenciálisan félre lehet ismerni a következő lépést az eszkalációs létrán”. Az amerikai védelmi minisztérium augusztus 2-án bejelentette, hogy „lépéseket tesz” Izrael védelmének támogatására és „a regionális eszkaláció lehetőségének mérséklésére.” A minisztérium arról is beszámolt, hogy légi és tengeri cirkálórakéta-védelem, ballisztikus rakétavédelemre alkalmas cirkálók és rombolók, valamint egy század F-22-es repülőgép települ a Közel-Keletre. A USS Abraham Lincoln a USS Theodore Roosevelt hordozó csapásmérő csoportját fogja helyettesíten.

Gázai Övezet

Az Ellenállás Tengelyének céljai:

- Az izraeli politikai vezetés és a közvélemény akaratának meggyengítése a Gázai Övezetben zajló tisztogató műveletek fenntartásával kapcsolatban.
- A Hamász visszahelyezése a Gázai Övezet élére.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) augusztus 3-án csapást mértek a Hamász egyik parancsnoki és irányítási központjára a Hamama iskolában, a Gázai övezetben lévő Sheikh Radwanban. A Hamász az épületet az izraeli erők elleni támadások megtervezésére, fegyverek gyártására és tárolására, valamint harcosok kiképzésére használta. Egy palesztin újságíró arról számolt be, hogy az iskolában kitelepített palesztinokat is elszállásoltak. Az IDF jelentése szerint a polgári áldozatok minimalizálása érdekében precíziós lőszert és felderítést használtak.

Az IDF 252. hadosztálya augusztus 3-án folytatta a Netzarim-folyosó körüli tisztogató műveleteket. A jeruzsálemi és a Harel brigádok légicsapásokat irányítottak egy Hamász-raktár és más katonai épületek ellen. Az IDF légiereje által lerombolt egyik épületet a Hamász fegyveresei arra használták, hogy páncéltöró lövedékeket indítsanak belőle itraeli célpontok ellen. A Hamász és a Népi Ellenállási Bizottságok rendszeres aknavetőtámadásokat hajtottak végre az izraeli erők ellen a Netzarim-folyosó mentén.

Az IDF 162. hadosztálya augusztus 3-án folytatta a tisztogatási műveleteket Rafahban és Tal al-Sultanban. A Nahal dandár légicsapást intézett egy épület ellen, amelyet a palesztin fegyveresek egy alagútaknán keresztül értek el. Az IDF 215. tüzérdandárja csapást intézett egy külön épület ellen, amelyből palesztin harcosok páncéltörő rakétákat lőttek ki a térségben lévő izraeli erőkre. Egy Hamász-mesterlövész saját állítása szerint lelőtt egy izraeli katonát a Rafah városától keletre lévő Keleti temető közelébe.

Az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai – a Fatah önjelölt militáns szárnya – és az Ansar Brigádok – a Palesztin Szabadságmozgalom fegyveres szárnya – augusztus 3-án kombinált rakétatámadást indítottak Nahal Oz ellen.

Ciszjordánia

Az Ellenállás Tengelyének célkitűzései:

- Ciszjordánia átalakítása Izrael elleni fronttá.

Az izraeli erők augusztus 2-a óta Ciszjordániában legalább négy helyen léptek harcba palesztin fegyveresekkel. A legnagyobb összecsapást Tulkarmban vívták.

Az IDF augusztus 3-án két külön légicsapásban kilenc palesztin fegyverest ölt meg, köztük egy Hamász-parancsnokot Tulkarmban. Az izraeli erők dróncsapást hajtottak végre, amelynek célpontja öt harcos volt egy járműben Tulkarm külvárosában, „akik épp támadásra indultak”. A PIJ Tulkarm zászlóalja a támadás után meggyászolta Haitham Balidit, a Hamász tulkarmi szárnyának egyik terepparancsnokát. Az izraeli csapatok a dróncsapást követően rajtaütést hajtottak végre Tulkarmban. Az IDF egy második dróncsapást is végrehajtott palesztin milicisták ellen, akiket elpusztítottak, mert izraeli katonákra lőttek Tulkarmban A második dróncsapás legalább négy további fegyverest ölt meg. A PIJ később négy milicistát gyászolt meg Tulkarmban.

Dél-Libanon és a Golán-fennsík

Az Ellenállás Tengelyének célkitűzései:

- Izrael visszatartása attól, hogy szárazföldi hadműveletet hajtson végre Libanonban.
- Felkészülés egy kiterjesztett és elhúzódó konfliktusra Izraellel a közeljövőben.
- Az Egyesült Államok kiűzése Szíriából

A libanoni Hezbollah legalább nyolc támadást hajtott végre Észak-Izrael ellen augusztus 2-a óta.

Irán és az „Ellenállás Tengelye”

Az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága (CENTCOM) augusztus 2-án megsemmisített egy houthi rakétát és indítóállást a houthik által ellenőrzött jemeni területen. A CENTCOM megállapította, hogy ezek közvetlen fenyegetést jelentenek az amerikai és koalíciós erőkre és a térségben lévő kereskedelmi hajókra.

Az Egyesült Királyság tengeri tranzitszervezete (UKMTO) augusztus 3-án a jemeni Ádentől keletre, mintegy 170 tengeri mérföldre az M/V Groton kereskedelmi hajó közvetlen közelében történt kisebb robbanásról számolt be. Az UKMTO jelentése szerint a hajóban nem keletkezett kár.

Az IDF a jelentések szerint augusztus 3-án a szíriai Qusayirtől nyugatra csapást mért egy fegyverkonvojra, amely a libanoni Bekaa-völgybe tartott. Al Qusayr a libanoni Hezbollah egyik fellegvára, és a libanoni Hezbollahnak szánt iráni fegyverszállítmányok gyakori tranzitútvonala. Az IDF a jelentések szerint augusztus 2-án a Homsz kormányzóságban lévő Dabaa katonai repülőtérre is csapást mért. A dabaai repülőtér szintén iráni fegyverszállítmányokat fogad a Hezbollah számára.

Röviden összefoglalva: a Közel-Keleten most sok minden függ attól, Irán miféle támadást indít Izrael ellen és milyen céllal. Az nem kétséges, hogy az izraeli és amerikai erők képesek lesznek visszaverni bármilyen agressziót, de mivel ezek után ők kerülnek lépéskényszerbe, Teheránban nem sok értelme lenne mostanság ingatlanfejlesztésbe kezdeni, ugyanis a válaszcsapásra történő újabb válaszcsapás valószínűleg kíméletlen lesz. Melyet csak tompíthat a helyi körülmények között erősnek számító, de globálisan mégsem dobogósnak számító iráni haderő – de el nem háríthatja teljesen. Biztató jelnek értékelhetjük a houthik megzabolázására törekvő erőfeszítéseket – és csak remélhető, hogy a libanoni Hezbollah kitart az eddigi harcmodora mellett, ugyanis az lehet nagyon zavaró Izrael számára, de van ellene módszer, stratégia, taktika. Egy inváziós kísérlet észak felől nyilvánvalóan erőket vonna el a gázai frontról, azonban a libanoni Hezbollah gyors feláldozását is jelentené, és kétséges, hogy ez mennyire volna érdeke Teheránnak.

Egyelőre itt tartunk. Nem, ez még nem világháború, akkor sem, ha az ukrajnai harcokat is beleszámítjuk. De akármi lehet belőle.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása