Forgókínpad

Forgókínpad

Szele Tamás: A bénult Hezbollah

2024. szeptember 30. - Szele Tamás

Először is elnézést kell kérnem az olvasóktól, hogy az elmúlt napokban, mikor pedig kulcsfontosságú események zajlottak a Közel-Keleten, nem ezzel a területtel foglalkoztam, de mentsen a tény, hogy sokkal közelebb, kis hazánkban is lényeges dolgok zajlottak, és a prioritás logikus elve azt diktálta, hogy ezekről írjak, most viszont van annyi csend Hunniában, hogy visszatérhessek a külpolitikához.

arab_szeptember_30_2024.jpg

(Képünk illusztráció)

Azonban lenne pár megjegyzésem. A sajtószakmát érik bizonyos kritikák részint a hírközlés sebessége, részint annak minősége miatt. Nos, a minőségről én nem tehetek, ha valaki azt szeretné olvasni, hogy a Hezbollah bevonult Jeruzsálembe (vagy fordítva) annak külön és hazug lapot nem írhatunk: mi nem kitaláljuk a híreket, hanem összeszedjük, megfogalmazzuk, ha szükséges, megmagyarázzuk, megszerkesztjük és közzétesszük őket. A lassúság is ennek köszönhető: minden hír ellenőrzése időbe telik. Meg nem erősített, esetleg manipulatív hírt akkor sem szabad és nem is érdemes közzétenni, ha az nagyon jó vagy nagyon rossz. Az általam gyakran – tehát most is – használt ISW épp a szakmai hitele miatt közöl minden hírt egy napos késéssel, ugyanis ennyi időbe telik az ellenőrzés.

Amiben a kritikusoknak mégis van némi igaza, az az, hogy a magyar sajtó nagy részében húsz, de inkább harminc éves rutin szerint folyik a hírforrások kiválogatása és ellenőrzése. Ami mondjuk 1994-ben szempont volt, most már teljesen másként néz ki, hogy mutassak be egy példát: éppen akkor jelent meg magyarul a BBC etikai kódexe és lelkesen tanulmányoztuk – szakmai szempontból valóban alapmű, de így, harminc év után tudom, hogy a BBC sem mindig szentírás, például közel-keleti ügyekben nem érdemes használni, mert igen elfogult (talán a mandatárius múlt miatt) Izraellel szemben. Alapvetően ma azt találnám megfelelő álláspontnak, hogy vagy magunk ellenőrizzünk minden hírt legalább három, egymástól független forrásból, vagy bízzuk ezt az ISW-re, ami megteszi és meg is jelöli a forrásait. Csak hát ez mindenképpen késedelemmel jár. A különböző blogok és X-fiókok jó és hasznos nyomokat adnak, de hírforrásnak nem szabad tekinteni őket, mert volt rá eset, hogy egy orosz milblogger a teljes világsajtót átverte, elég volt a dologhoz két szerkesztőségben félrenézni, és máris hitelesnek tűnt egy összfegyvernemi hadsereg pusztulása Ukrajnában, aztán másnap írhattuk a helyreigazításokat Kuala Lumpurtól Budapesten át Hamburgig mindenhol, mikor üzent a hadsereg, hogy köszönik, jól vannak. Olyasmi ez, mint bukósisak nélkül motorozni: lehet, hogy soha nem éri az embert baleset, az is lehet, hogy két perc múlva csúszunk meg egy olajfolton. Jobb a biztonság.

Szóval: sajnálom, de vagy megbízható a hírszolgáltatás, vagy gyors. Ezek után lássuk az ISW jelentését a tegnapi eseményekről.

Az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) megpróbálja támogatni a libanoni Hezbollahot abban, hogy kilábaljon az Izrael által okozott súlyos zavarokból. Két névtelenül nyilatkozó IRGC-tisztviselő a New York Timesnak elmondta, hogy Teherán megpróbál segíteni a Hezbollahnak egy biztonságos kommunikációs hálózat létrehozásában, új vezető kinevezésében és a parancsnoki struktúra újjáépítésében. A források azt is elmondták, hogy az IRGC Quds Erők egy magas rangú tisztje Bejrútba utazik, hogy támogassa ezt a helyreállítást. Ez a jelentés azt követően készült, hogy a CTP-ISW felmérte, miszerint az izraeli katonai műveletek belső zavart okoztak a Hezbollahban és súlyosan megzavarták stratégiai és operatív szintű katonai vezetését. Az IRGC Quds Erők dandártábornoka, Esmail Ghaani szeptember 29-én Teheránban találkozott a Hezbollah iráni képviselőjével, Abdullah Safi ed Din-nel, ami összhangban van a New York Times cikkével. Abdullah Safi ed Din Hashem Safi ed Din testvére, aki a találgatások szerint az egyik legfőbb esélyes arra, hogy Haszan Naszrallah utódja legyen a Hezbollah vezetői posztján. Az iráni állami média széles körben ismertette Ghaani találkozóját, amely megerősíti az Irán és a Hezbollah közötti szoros koordináció tényét.

Az iráni biztonsági apparátus valószínűleg azzal van elfoglalva, hogy kezelje a válsághelyzeteket, amelyekkel szembe kell néznie egy azonnali megtorló csapás tervezése miatt, amellyel megbosszulná Naszrallahot. Egyrészt az izraeli hadműveletek súlyosan megtizedelték, és egyes esetekben legyőzték a Hamász egységeit a Gázai Övezetben, másrészt a Hezbollah úgy tűnik, átmenetileg megbénult. Az iráni katonai vezetésnek sürgősen foglalkoznia kell a felmerülő kérdésekkel arra vonatkozóan, hogy a Hezbollah milyen formában fog kikerülni a háborúból. Egyes iráni vezetők, akik nem foglalkoznak e katonai vészhelyzetek kezelésével, mint például Massoud Pezeshkian és Saeed Jalili, a New York Times szerint eközben arra a vitára összpontosítottak, hogy miként reagáljanak Naszrallah megölésére.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) folytatta a Hezbollah elleni lefejezési hadjáratát. Az IDF az elmúlt napokban folyamatosan légicsapásokat hajtott végre, amelyek a Hezbollah magas és középszintű parancsnokait, így Naszrallahot is célba vették és megölték. Az IDF megerősítette, hogy több mint 20 Hezbollah-tiszt halt meg a Naszrallahot elpusztító légicsapásban. Ezek között volt Ali Karaki, aki a Hezbollah Dzsihád Tanácsának tagja volt és az Izrael elleni déli tengelyt irányította. De a tisztek között voltak Naszrallah vezető tanácsadói és személyes biztonsági részlegének vezetője is. Az IDF nemrégiben, szeptember 28-án egy légicsapásban megölte Nabil Qaouqot, aki a Hezbollah Végrehajtó Tanácsának elnökhelyettese és valószínűleg a Hezbollah Dzsihád Tanácsának tagja volt. Az izraeli hadsereg rádiója arról számolt be, hogy Qaouk várhatóan „Naszrallah utódjaként” vett részt a Hezbollah vezetésében. Az izraeli média legutóbb arról számolt be, hogy az IDF szeptember 29-én Bejrútban csapást mért Abu Ali Reda, a Hezbollah Badr egységének parancsnoka ellen, A Hezbollah tagadta a jelentést, miszerint Reda meghalt volna.

Az IDF folytatta törekvéseit a Hezbollah képességeinek csökkentésére és a Szíriából Libanonba irányuló fegyverszállítások megakadályozására. Ebből következően több mint 120 Hezbollah-célpontot, köztük rakétavetőket, fegyverraktárakat és egyéb katonai infrastruktúrát támadott és semmisített meg Dél-Libanonban és a Bekaa-völgyben. Az IDF a szíriai al-Kusayrban fegyvercsempészethez kapcsolódó célpontokat is támadott. Helyi szíriai források külön jelentették, hogy Izrael légicsapást mért egy meg nem határozott célpontra Yafou közelében, néhány kilométerre a libanoni határtól, Délnyugat-Szíriában.

A Hezbollah továbbra is támadja az izraeli polgári és katonai célpontokat. A Hezbollah több rakétát lőtt ki az IDF állásaira, köztük az „Ofek táborra”, ez volt az első alkalom, hogy a Hezbollah megtámadta ezt a helyszínt a háborúban. A Hezbollah azt állította, hogy az IDF állásait a libanoni civilek elleni „izraeli jogsértésre” válaszul támadta meg. Az IDF egy Libanonból indított rakétát is észlelt, amely Ciszjordániában, a Rámalláhtól északra fekvő al-Binyamin közelében zuhant le. A Hezbollah korábban szeptember 23-án nagy hatótávolságú rakétákat indított ciszjordániai izraeli települések ellen. A Hezbollah drónokat is bevetett az izraeli erők ellen az Eliakim táborban. Az izraeli légvédelem két drónt semmisített meg izraeli felségvizek felett.

Ezek a következetes, de viszonylag alacsony szintű támadások arra utalnak, hogy a Hezbollah jelenleg nem képes kifinomult csapásmérő hadjáratot indítani Izrael ellen. A CTP-ISW megfigyelte, hogy a Hezbollah a jelek szerint átmeneti szervezeti bénulásban szenved, mivel nem reagált érdemben Izrael fellépésére, és nem tudta megakadályozni, hogy Izrael célba vegye kulcsfontosságú vezetőit, vagy megtegye a szükséges lépéseket a vezetők védelmére Az izraeli légicsapások által okozott zavarok azonban lehetséges, hogy csak átmeneti hatásúak. Bármely szervezett hadsereg újjá képes építeni a vezetését és a kommunikációját, ha időt és teret kap hozzá. A CTP-ISW nincs felkészülve arra, hogy felmérje a Hezbollah taktikai szintű egységeinek harci hatékonyságát, bár ezek valószínűleg különböző mértékben legyengültek az izraeli légicsapások miatt.

A jordániai hadsereg jelentése szerint egy Dél-Libanonból indított Grad rakéta szeptember 29-én a jordániai Ammántól délkeletre, egy „lakatlan sivatagi területre” zuhant. A rakéta al Muwaqqarban ért földet, amely mintegy 160 kilométerre van a libanoni határtól. Al Muwaqqar továbbá mintegy 22 kilométerre fekszik a Marka polgári repülőtértől, amelyet az amerikai erők használnak. A Hezbollah tévedésből indíthatott rakétát, amelyet Izrael vagy Ciszjordánia felé irányítottak. Az Irán által támogatott iraki milíciák, köztük a Kataib Hezbollah, az elmúlt napokban jelezték, hogy támadásokat kívánnak végrehajtani Jordánia irányába, bár jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy egy Irán által támogatott iraki milícia indította volna a rakétát Jordániába.

Az IDF légiereje szeptember 29-én légicsapást hajtott végre a jemeni al-Hudaydahban és Ras Issa-ban lévő houthi létesítmények ellen, hogy megtorolja a korábbi támadásokat, és hogy helyreállítsa az elrettentő erőt a houthikkal szemben. A houthik legutóbb szeptember 28-án jelentették be a Palesztina–2 kódnevű ballisztikus rakétatámadást a Ben Gurion nemzetközi repülőtér ellen. Az IDF szerint a támadás célpontja a houthik által olajimportra és iráni fegyverek Jemenbe történő csempészésére használt infrastruktúra volt. Az IDF megjegyezte, hogy a houthik az elmúlt évben együttműködtek az Irán által támogatott iraki milíciákkal, és megtámadták Izraelt. A CTP-ISW korábban beszámolt a houthik és az Irán által támogatott iraki csoportok közötti fokozott együttműködésről, beleértve azt is, hogy a houthik egy drónszakértőt küldtek Irakba, hogy iraki milicistákat képezzen ki. Az IDF légiereje korábban 2024 júliusában mért csapást a houthik katonai célpontjaira al-Hudaydahban egy Tel-Avivot célzó dróntámadást követően.

Az Iraki Iszlám Ellenállás – az Irán által támogatott iraki milíciák koalíciója – a CTP-ISW legutóbbi, szeptember 28-i adatmegvonása óta hét Izrael elleni támadást jelentett be. Az állítások között a következők szerepeltek:

- Három dróntámadás, amelyek nem részletezett „létfontosságú célpont(ok)” ellen irányultak Eilatban.
- Két dróntámadás, amelyek nem meghatározott izraeli helyszíneket céloztak.
- Két al-Arqab cirkálórakéta támadás, amelyek nem részletezett izraeli helyszíneket céloztak.

Az IDF szeptember 29-én elfogott egy drónt, amely izraeli terület felé tartott a Vörös-tenger felett.

Az Iraki Iszlám Ellenállás forrásai szeptember 29-én azt mondták az al Akhbar libanoni kiadványnak, hogy amerikai és izraeli érdekeltségeket fognak célba venni, hogy megbosszulják Hassan Nasrallahot. A források hozzátették, hogy az Iraki Iszlám Ellenállás rakétákat fog kilőni Tel-Avivra, hogy „képes legyen megölni az izraeli miniszterelnököt, Benjamin Netanjahut”. Az Al Akhbar arról is beszámolt, hogy az Iraki Iszlám Ellenállás „általános mozgósítást” rendelt el, hogy felkészüljön egy Izrael elleni „átfogó háborúra”, bár a csatorna nem adta meg az állítás forrásait. Az Irán által támogatott iraki milíciák korábban megesküdtek, hogy harcosokat küldenek a Hezbollah védelmére, ha Izrael szárazföldi hadműveletet indít Libanonban.

A szíriai ellenzéki média arról számolt be, hogy egy meg nem nevezett fél szeptember 28-án légicsapásokat hajtott végre az Irán által támogatott milícia állásai és infrastruktúrája ellen a szíriai Deir ez Zor tartományban. A légicsapások célpontjai hidak, milíciaállások és egy nemrég telepített radarrendszer voltak Albu Kamal és Deir ez Zor város környékén. A légicsapásokban az ellenzéki jelentések szerint több milicista meghalt vagy megsebesült.

A legfontosabb hírek röviden:

- Irán: Az IRGC megpróbálja segíteni a libanoni Hezbollahot, hogy kilábaljon az Izrael által okozott súlyos zavarokból. Az iráni katonai vezetés valószínűleg a válságkezeléssel van elfoglalva ahelyett, hogy azonnali megtorló csapást tervezne Hassan Nasrallah megbosszulására.
- Libanon: Az IDF folytatta hadjáratát a Hezbollah képességeinek gyengítése, a Hezbollah vezetőinek megölése és a Libanonba irányuló fegyverszállítások megakadályozása céljából. A Hezbollah továbbra is támadta az izraeli polgári és katonai objektumokat.
- Jemen: Az IDF légicsapást hajtott végre egyes jemeni houthi helyszínek ellen, megtorlásul a houthik Izrael elleni támadásaiért és az elrettentés helyreállítása érdekében.
- Irak: Az iraki Iszlám Ellenállás hét Izrael ellen irányuló drón- és rakétatámadást jelentett be. Az IDF elfogott egy drónt, amely Izrael felé tartott a Vörös-tenger felett.
- Szíria: A szíriai ellenzéki média arról számolt be, hogy egy ismeretlen fél légicsapásokat

hajtott végre az Irán által támogatott milícia állásai és infrastruktúrája ellen Kelet-Szíriában.

Gázai Övezet

Az Ellenállás Tengelyének céljai:

- Az izraeli politikai vezetés és közvélemény akaratának meggyengítése a Gázai Övezetben zajló tisztogató műveletek fenntartása érdekében.
- A Hamász visszaállítása a Gázai Övezetet irányító hatóságként.

Az izraeli erők a jelentések szerint szeptember 29-én folytatták a műveleteket a Gázai Övezet északi részén lévő Beit Lahiya közelében. Egy palesztin újságíró szeptember 29-én jelentette, hogy Beit Lahiya északnyugati részén izraeli járművekből lövéseket adtak le. Ez a jelentés összhangban van azzal, hogy az IDF szeptember 25-én precíziós műveletet indított Beit Lahiyában a Hamász infrastruktúrájának megsemmisítése érdekében. A szeptember 27-én készült, kereskedelmi forgalomban kapható műholdképek a Beit Lahiyában lévő Al Shafei eperfarmtól nyugatra sík terepet és lerombolt épületeket mutatnak, ami arra utal, hogy izraeli harckocsik vagy buldózerek tevékenykedtek Beit Lahiyától keletre.

Az IDF légiereje szeptember 29-én csapást mért a Hamász egyik parancsnoki és irányítási központjára a Gázai Övezet északi részén lévő al-Salatenben. Az IDF jelentése szerint a központ az egykori Um al-Fahm iskolában volt (mely már régóta kizárólag aHamász céljait szolgálja), és a Hamász fegyveresei ezt a helyet használták az izraeli erők elleni és izraeli területre irányuló támadások megtervezésére és végrehajtására.

Az IDF 252. hadosztálya szeptember 29-én folytatta a Gázai Övezet középső részén a tisztogatási műveleteket. Az IDF közölte, hogy az IDF 5. dandárja „az elmúlt hetekben” a Netzarim-folyosótól északra egy egy kilométeres földalatti alagutat talált, vizsgált át és semmisített meg. Az IDF több helyiséget, létesítményt és a Hamász által használt fegyvereket azonosított az alagútban. Egy palesztin forrás arról is beszámolt, hogy szeptember 28-án és 29-én izraeli katonai járművek voltak jelen a Netzarim-folyosótól északra és délre lévő városrészekben.

Ciszjordánia

Az Ellenállás Tengelyének célkitűzései:

- Ciszjordánia átalakítása Izrael elleni életképes fronttá.

Az izraeli erők a CTP-ISW legutóbbi, szeptember 28-i adatszolgáltatása óta legalább három ciszjordániai helyszínen vették fel a harcot palesztin fegyveresekkel.

Dél-Libanon és a Golán-fennsík

Az Ellenállás Tengelyének célkitűzései:

- Izrael visszatartása attól, hogy szárazföldi hadműveletet hajtson végre Libanonban.
- Felkészülés egy kiterjesztett és elhúzódó konfliktusra Izraellel a közeljövőben.
- Az Egyesült Államok kiűzése Szíriából

Az Irán által támogatott milíciák, köztük a Hezbollah, legalább 14 támadást hajtottak végre Észak-Izrael ellen a CTP-ISW legutóbbi, szeptember 28-i adatszolgáltatása óta.

Az IDF légiereje szeptember 27-én csapást mért és megölte a Hamász egyik magas rangú tisztségviselőjét egy meg nem határozott helyen, Dél-Szíriában. Ahmed Muhammad Fahd rakétatámadásokat irányított a Golán-fennsíkon tevékenykedő izraeli erők ellen, és éppen újabb támadást tervezett, amikor találat érte.

Mint látjuk a Hezbollah állapotát egyetlen pontos magyar kifejezéssel írhatjuk le: teljes a fejetlenség. És ezen Teherán sem lesz képes segíteni. A Hamász sem áll sokkal jobban, tehát főhet a feje Khameneinek a titkos óvóhelyén.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása