Forgókínpad

Forgókínpad

Keresztesek, lovagok

2018. augusztus 30. - Szele Tamás

Nyergelnek, hozzák a lovakat, darukat - lovakat, mert mennek a hadba, darukat, mert a jó páncélos lovag daru nélkül fel nem kecmereg a nyeregbe. Az első keresztes hadjáratot Második Orbán hirdette a szaracénok ellen, az utolsót Első Orbán, a liberálisok ellen, de azért a szaracénokkal sincs jóban. Kezdődjék hát a Hatalmas Csörömp!

gottfried_von_bouillon.jpg

Útra kelnek, mennek a hadba, vijjogva indulnak a kalandba, a seregeket Bouillon Godofréd, Tarantói Bohemund, Vödörfejű Rajmund palotagróf és Táncoslábú Tankréd vezeti, jönnek a gyülevész hadak is, Remete Péter, Nincstelen Walter szónokol nekik, mindnek megígérte Orbán pápa a bűnbocsánatot. Csak úgy villog az augusztusi napfényben a rengeteg vaskalap, vitézi sisak, csak úgy nyelik a nyársat a büszke lovagok, okádják a lángot, miként megannyi sárkány. Hej, reszkessenek a szaracénok, akarom mondani a liberálisok, a Magyar Idők mezején pocsékká verik őket. Az igaz, sehol máshol, de ott mindenképp.

Hát hiába, hazai pálya.

Csak azt a sok barmot, ami egy ekkora sereggel jár, azt miből fogják etetni, de főleg itatni?

No, szóval én már békén hagynám a Magyar Időket, ha lehetne, de nem engedik, és ha ennyire igénylik a figyelmet, hát továbbra is foglalkozom velük, érezzék a törődést. A kormányoldal médiájának Jeanne d'Arcja, Jurák Kata tegnap valóban kibontotta a keresztes háború lobogóját, meghirdette a harcot a Szentföldért – az igaz, elég későn, ha nem hordozza körbe a véres kardot, a kutya nem foglalkozott volna Morvai Krisztina és az RTL klub mondvacsinált konfliktusával. De hordozta, sőt, elsütötte tegnap megjelent kis dramolettjében a rendelkezésére álló összes pattantyút, így ez már háború (mondjuk, eddig is az volt, csak eddig a magyar kultúra, sajtó és online közösségek ellen zajlott, most belékeverték az RTL Klubot is).

De hát mi a casus belli? Miért indult a keresztes háború?

Jenkins kapitány füléért. Ja, nem, az egy másik háború, nem is keresztes. Akkor miért? A Szentföldért, esküszöm, nem viccelek, azt akarják visszafoglalni a szaracénoktól és liberálisoktól. Ahogy Jurák lovagnő fogalmaz (https://magyaridok.hu/velemeny/az-rtl-alaposan-tullott-a-celon-3425363/):

Valószínűleg a nyájas olvasó is jól tudja, hogy a magyarságnak kiemelten fontos szakrális terület a Pilis, Dobogókő környéke. Egészen véletlenül az RTL Klub úgy találta megfelelőnek, hogy a XIII. század óta szinte folyamatosan lakott, idilli patakvölgyben létrejött Pilisszentlélek lenne a legalkalmasabb helyszíne annak a sorozatnak, amelyikben „a magyar vidéki élettel humorizálnak”, bár ezt a megfogalmazást azért némiképpen kiigazítanám azzal, hogy gyakorlatilag kifigurázzák a falusi embereket, akiket alkoholistának, könnyen befolyásolhatónak, butának, korruptnak ábrázolnak.”

Először is az olvasó nem okvetlenül és csakis a búsuló juhász, annak van nyája, tehát tessék kollektíve nyájasnak és nyájatlannak szólítani, vagy elfelejteni ezt a tizenkilencedik századi, modoros közhelyet. De ez csak stiláris elem: az lenne tehát a baj, hogy vágjunk a közepébe, miszerint az RTL megszállta a szakrális Pilist és ott a magyar vidéki élettel humorizál.

Mondom én, hogy a Szentföldért harcol.

Haj, nehéz a sora a Pilisben a magyar vidéki életnek: nevetnek rajta. De főleg Pilisszentléleken. Azt, kérem, azonnal fel kell szabadítani, kerül, amibe kerül, bármi áron, ahogy Bouillon Godofréd lovag Jeruzsálemet (nagy kár, hogy a korabeli Jeruzsálem lakossága nem élte túl a saját felszabadítását, ugyanis mind egy szálig kardélre hányták őket, de ez természetesen fikarcnyit sem rontott a keresztes hadjárat dicső mivoltán).

Beszéljünk magyarul: arról van szó, hogy ott forgatják az RTL Klub „A mi kis falunk” című sorozatát, nem ingyen, eddig sosem volt rájuk panasz, hanem most nemrég vett ott egy házat Morvai Krisztina, és egyből van. Azt mondja az EP-képviselőnő, akinek abszurd módon az EP-nek alig van nagyobb ellensége, miszerint:

Nincs lehetőség a falun belüli szabad mozgásra sem, a naponta többszöri lezárások miatt egy kiló kenyér megvásárlása is tervezhetetlenné válik, magam láttam több ízben, hogy például a falu idős lakói megalázottan, csalódottan ballagnak hazafelé, mert nem sikerült elintézni, amit szerettek volna. De láttam már a könnyeit visszatartó, mélyen megalázott olyan idős asszonyokat is, akik a faluban összefutva néhány szót váltottak volna egymással, de a stáb rájuk ripakodott, hogy ne merjenek beszélni, mert felvétel van.”

Ez annyira nincs így, hogy a botrány kitörése óta a fél magyar sajtó megfordult a faluban, a helyiek mindenkinek elmondták, miszerint semmi bajuk a stábbal, őket nem zavarják, amit kérnek, mindig rendesen megfizetik, közlekedni lehet is, szabad is, és nem értik, Morvai Krisztinának mi a baja azzal, hogy a falunak kicsit megszaladt – mert bizony a forgatás bevételt hoz. Magánembereknek is, önkormányzatnak is. Az Index videót forgatott erről, aki nekem nem hisz, járjon utána, nézze meg (https://index.hu/video/2018/08/24/mi_kis_falunk_morvai_krisztina_pilisszentlelek_palotaszeg/).

Normális körülmények között ez lenne az ügy vége. Baj nincs, még ha a falu alkalmi lakója, Morvai Krisztina azt is hiszi, ellenben a pénz jól jön, ne tessék zavarni minket. De Pilisszentlélek Magyarországon fekszik, tehát normális körülmények szóba sem jöhetnek. A falu ostroma folytatódik, most már nemzeti ügy, csataterévé vált a kultúrharcnak, ahogy a Magyar Időket és a Pesti Srácokat ismerem, akár fel is gyújtják, csak ne maradjon az RTL kezén. Akkor folytassuk tovább Jurák Kata szentbeszédével!

Talán nem is az a legnagyobb baj, hogy a filmesek a faluban mit és hogyan tesznek, hanem az, hogy mi tűrjük, hogy meggyalázzák az embereket, sárba tiporják nemzeti értékeinket, a történelmünket, és olyan értékeket közvetítsenek a gyerekeinknek, amelyek tökéletesen ellentétesek mindazzal, ami számunkra fontos.

De azt gondolom, hogy a fizikai határvédelem után most a szellemi honvédelem következik majd: megvédjük értékeinket, a gyerekeinket, a társadalmunkat.”

Megvédeni, azt nagyon tud ez a kurzus: amit ők megvédenek, annak annyi, Pilisszentlélek is csődbe mehet a nagy védelemben, annyit mondok. Ha ugyan – mint említettem – porig nem égetik, mert néha fel kell gyújtani egy falut ahhoz, hogy felszabadítsa az ember, mondták Vietnamban a hadviselő felek.

De hát lássuk, mi a baja Jurák Katának és kereszteseinek?

Az, hogy a magyar élettel viccelni mernek. Nem mondom, hogy vidéki élettel, mert ha Pesten forgatna valami sorozatot az RTL Klub, akkor az volna a bajuk, hogy a nemzet fővárosán röhögnek.

Tulajdonképpen az a bajuk, hogy bárki is – röhögni mer.

Meg még van egypár: a konfliktus veleje az, hogy valamikor, valaki kormányszinten elhitte, miszerint az RTL Klub Soros György tulajdonában van, csak ügyesen titkolják, ez körülbelül akkor lehetett, amikor az oroszok „nem vették meg” Orbánnak ezt a tévécsatornát. Nem vették meg, mert nem volt eladó, a tulajdonosok amúgy is haragudtak az akkoriban belengetett reklámadó miatt, nem adták és kész, az illető Valaki meg azonnal bekönyvelte ezt is Sorosnak. Érdekelne, hogy ez a Valaki tesz-e még különbséget a tények és a fantazmagóriái között, de ez legyen az ő és az elmeorvosa édes, diszkrét titka.

Mi maradjunk Pajkeszeg, vagyis Pilisszentlélek dolgainál: tehát azért a keresztes háború, mert viccelnek a magyar emberrel?

És a cseh vagy az angol emberrel szabad?

Tessék az érintett országokban hadat üzenni a Svejknek is, a Gyalog-galoppnak is magyar mintára, a Magyar Vándort már amúgy is be akarja tiltani a nemzeti öntudat sok-sok buzgára, akik pont úgy törnek fel az iszapból, mint árvíz idején a szivárgó, szennyes lé a töltésből.

De menjünk tovább. Tiltsuk be a röhögést is, magyar ember nem viccel, nem röhög, magyar ember maximum a vasárnapi ebéd után adomázik egy kicsit. És akkor sem mosolyog. A magyar ember áll a vérzivatarban, a Kárpátoktól az Adriáig áll, és retúr, körbeveszi a sorsharag, kezében penge szikrázik és fölötte turul kering. Nem viccel.

Hogy meri a magyar embereket kávéházban ábrázolni az a sok idegenszívű pesti nemzetáruló? A magyar rögvalóságban Hacsek szánt, Sajó vet, a vörös Simek meg boronál! Árulás, nemzetgyalázás, ez vért kíván!

Vért kívánt, vért is kapott...

Jurák nagymesterasszony sem hiheti komolyan, hogy a mostani kultúrkampfban egyik oldalon keresztesek, lovagok állnak, a másikon csillagosok, katonák.

Hogy Jurák nagymesterasszony mit hisz, az az ő magánügye, nézetem szerint egészen pontosan mindig azt, amit anyagi és politikai szempontból pillanatnyilag érdemes.

A többi lovagok meg vele azonos nézetet vallanak.

Csak győzni ne engedjük őket, mert ha sikerül nekik, elődeik példáját követve lemészárolják Jeruzsálem minden lakosát.

Ja: utána egymást is, meg kell majd szabaduljanak a templáriusoktól.

Nehogy felkeljen a sírból a jó Jehan de Molay szelleme, mert úgy szétkergeti ezt a gyülevész kultúrhadat, hogy ahhoz képest Hattín szarvainál és Akkónál teadélután volt.

Nem keresztesek ezek.

Hanem rablólovagok.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása