Forgókínpad

Forgókínpad

Az Index csatája

2018. szeptember 18. - Szele Tamás

 

Mottó: „mi sohasem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek egyet velünk” (Orbán Viktor, a minap)

Kérem szépen, ne tessék még egyszer megkérdezni, főleg ne privát megkeresés útján. A tények attól nem fognak megváltozni, hogy egy embernek magyarázom őket, nem pár ezernek vagy tízezernek: tehát itt és most próbálom megvilágítani, a rendelkezésemre álló információk alapján azt a tegnap este óta állandóan visszatérő kérdést, hogy mi történt az Indexnél.

A hír arról szól, a facebookos köznyelvben, hogy „bedarálták az Indexet”. Ez így, ilyen formában igaz is, csak éppen a kín finomságait kell elemeznünk. Tehát, lássuk a közleményt, amivel foglalkozunk.

Gazdaság-média 
Spéder Zoltán eladta a CEMP-X Online Zrt.-ben lévő közvetett tulajdonát

Budapest, 2018. szeptember 17., hétfő (MTI) - Spéder Zoltán eladta a CEMP-X Online Zrt.-ben lévő közvetett tulajdonát, a társaság részvényeit Ziegler Gábor igazgatósági tag és Oltyán József médiavállalkozó vásárolták meg - közölte Bodolai László, a Magyar Fejlődésért Alapítvány (MFA) kurátora hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint Spéder Zoltán a Silhouette Capital Managementen keresztül értékesítette a CEMP-X Online Zrt.-ben lévő tulajdonrészét. Az adásvétellel Ziegler Gábor, valamint Oltyán József 50-50 százalékos tulajdont szerzett a vagyonkezelő társaságban, illetve kizárólagos irányításuk alá kerültek a CEMP-X Online Zrt. kiadóvállalatai, valamint az Inda-Labs Zrt. és a csoport érdekeltségébe tartozó portálok felületeit értékesítő CEMP SH Kft. 
Az adásvétellel párhuzamosan Bodolai László eladta az NP Nanga Parbat 17. Zrt.-ben lévő kizárólagos tulajdonát, amelyet 50-50 százalékos arányban a CEMP-X Online Zrt. és a CEMP SH Kft. vásároltak meg. Az NP Nanga Parbat 17 Zrt. az alapítója az Index.hu Zrt.-t tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítványnak.
A tranzakció az index.hu kiadóvállalatának és szerkesztőségének működését nem érinti, az Index.hu Zrt. részvényei a Bodolai László irányítása alatt működő Magyar Fejlődésért Alapítvány tulajdonában maradtak - áll a közleményben.   
A CEMP-X Online Zrt. kizárólagos érdekeltségébe tartozó kiadók olyan kiadványokat működtetnek, mint a Dívány, a Femina, a Port., a TotalCar, és a Napi, emellett ide tartozik az Inda szolgáltatáscsoport, illetve a csoport sales house tevékenységét ellátó CEMP SH Kft. 
Az új tulajdonosok célja a CEMP-X Online Zrt. érdekeltségébe tartozó vállalatok és szerkesztőségek további sikeres és független működésének biztosítása, továbbá a csoport hirdetési és egyéb bevételeinek növelése, a CEMP SH piacvezető szerepének megerősítése - áll a közleményben.
Az Index.hu Zrt. részvényeit 2017. januárja óta tulajdonló MFA-t egy személyben Bodolai László kuratóriumi elnök irányítja. A CEMP-X Online Zrt. új tulajdonosai számára az index.hu jogi képviseletét 15 éve ellátó, illetve az MFA létrehozása óta az alapítvány, illetve az Index.hu Zrt. elnöki pozícióját betöltő Bodolai László személye a garancia arra, hogy az Index.hu továbbra is megőrizze politikai függetlenségét és ennek köszönhető sikeres működését - hangsúlyozták a közleményben.
A közleményben beszámoltak arról is, hogy az INDEX.HU Zrt. igazgatóságának elnöke felmentette tisztégéből Nagy Ajtony Csaba, valamint Kereszty Gábor igazgatósági tagokat. A társaság háromfős igazgatóságát a jövőben Bodolai László elnök, Szombathy Pál igazgatósági tag mellett az index mindenkori főszerkesztője alkotja majd.

gpp \ bpt

MTI 2018. szeptember 17., hétfő 21:44”


Eddig a hír, remélem, világos?

Ja, nem.

Nem világos, mert nem is akar az lenni.

Akkor most lefordítom.

Arról van szó, hogy a sajtó: üzlet. Ipar is, művészet is, ha jól csinálják, de mindenképpen üzlet. Csak pénzből lehet csinálni, jóllehet csodákra képesek a kis, pár fős szerkesztőségek is (ha megfelelő emberekből állnak), de ha egy lap növekszik, az nem szimplán a kapitalizmus mellékhatása: minél nagyobb a lap, annál jobban tudja tenni a dolgát. Egy pár fős cég, ha csak nem a Bill Gates az egyik fő belőle, nem lesz képes tudósítókat kiküldeni távoli országokba, mert nincs miből, és míg odavan a tudósító, ki dolgozik helyette? De közelebbre sem küld tudósítót, ugyanezért, gyakorlatilag Bivalybasznádra is csak akkor lehet lemenni, ha épp útba esik, vagy a munkatárs basznádi illetőségű. Ugyanez a helyzet a hosszú, türelmes munkát és rengeteg technikát igénylő tényfeltárásokkal: az a legdrágább műfaj, hiszen lehet, hogy négy ember fél éves munkájával sikerül összehozni öt flekket, ez sosem fogja behozni az árát, hiszen az a négy ember az alatt a fél év alatt evett, ivott, lakott, nem tudott más munkát végezni, mert lehet, hogy váltásban figyeltek valamit vagy éppen az összes kapcsolódó hírt ellenőrizték. Szóval, drága műfaj, de majdnem mindegyik az.

Megint más kérdés – laptulajdonosnak még sosem sikerült elmagyarázni – miszerint a sok pénztől még nem lesz jó egy lap, a tehetséges emberektől sem okvetlenül, a helyes megoldás az, amikor tehetséges emberek kapnak minél több pénzt, erős pénzügyi kontroll mellett és abból dolgozhatnak. Például a TV2-be hiába tolják bele a Dárius kincsét, attól még a Tények nem lesz hírműsor, hiszen gondosan eltávolítottak még a környékéről is mindenkit, aki nem volt beoltva sajtó ellen. Ugyanez vonatkozik a teljes kormánymédiára.

Tehát azt látjuk, hogy a jó sajtóhoz kell a pénz és kell a megfelelő ember, vagyis nem baj, ha egy lap növekszik. Az Indexnél kiváló csapat gyűlt össze, természetes úton (ez a médiában a legjobb szelekció), és mivel a legolvasottabb magyar online lap volt, a gazdasági háttér sem volt rossz. Kapitalizmusban ez így működik: a jó portéka hasznot hajt, a hirdetők nem sajnálták a pénzt a laptól. És nem érdekelte őket semmiféle pártállás. Nem térnék ki a lap tulajdonosváltása körüli ködfoltra, bár a jelenleg kialakult helyzet nagyban köszönhető az akkor meghúzott demarkációs vonalaknak: sajnos, nem, hogy én, de más sem tudná pontosan megmondani, mi játszódott le akkor, illetve, aki meg tudná, nem teszi, ha mégis tenné, nem biztos, hogy hosszú életű lenne ezen a Földön.

Elég az hozzá, hogy magát az Indexet nem vette meg a kormány, a lap részvényei továbbra is a Magyar Fejlődésért Alapítvány tulajdonában maradtak. Akkor mi a baj?

Az, hogy ezzel szemben a lap hirdetési felületeit értékesítő CEMP-X Online Zrt. került kormánykézbe. Nem vették meg a lapot, á, dehogy. Nem is volt rá szükség. Megvették a kábelt helyette, amin az áramot kapja! Megvették azt a forrást, amiből a bevételei származnak, amiből él – de magát a lapot nem vette meg senki. Minek? Így is az övék lett.

Előre látom a kormánypárti kommentelőket, amint halálos magabiztossággal írják: „de hiszen ez tisztán üzleti ügy, semmi köze a politikához!”, viszont sajnos nagyon jó a memóriám: bizonyos Pecina úr is ilyeneket mondott a Népszabadság eladásáról. És utána – micsoda véletlenek vannak! - megszűnt, tragikus hirtelenséggel, elvágták a kábelt.

Ne játsszuk a naivat: a Kurírt az 1998-as Postabank-csőd után szerezte és szüntette meg a kormány (állításuk szerint tisztán üzleti alapon), a Népszabadságot megvette és megszüntette, az Origót megvette és tönkretette, a TV2-vel együtt, a Magyar Nemzet, a HírTV és a Válasz történetének még a szereplői is részben azonosak, a többi elpusztított lapot, szerkesztőséget nem is sorolom – a kormány hadat visel a független magyar sajtó ellen, de tisztán üzleti alapon harcol.

Az új tulajdonosok személyéről annyit – csak Oltyán Józsefre térnék ki – hogy az illető jelenleg a KDNP Bács-Kiskun megyei szervezetének elnökségi tagja, bizottsági elnöke. Közismert kormánypárti kommentelő, sosem titkolta mély, őszinte ellenszenvét a HVG és, kérem, maga az Index iránt, amint azt mellékelt ábránk is mutatja, azt mondta: „nem érdemi lap”. Hát: csak a legolvasottabb.

oltyan1.jpeg

Volt.

Mi lesz?

Három lehetőséget látok, tapasztalataim alapján.

  1. Az Index napokon, vagy maximum heteken belül megszűnik. Ez a lehető legnagyobb veszteség lenne a magyar sajtónak, főleg a függetlennek, amely így már tényleg csak néhány végvárból fog állni.

  2. Az Indexet lassan sorvasztják el, leépítésekkel, profilváltásokkal, átszervezésekkel, és jelentéktelenné teszik, majd ezután szüntetik meg.

  3. Az Index szerkesztőségét nagyarányú személycserékkel „átalakítják”, „átállítják”, mint az Origot, a lapot végképp lealjasítják és – meghagyják ugyan, a kormányszócsövek egyikének, de a valódi Indexhez semmi köze nem lesz. Ez a módszer a legkegyetlenebb, ugyanis ez nem csak magukat a mostani munkatársakat hagyja kenyér nélkül, de a lap brandjét, szakmai hírnevét is szétrombolja. Ez a teljes pusztítás, ugyanis ez után már legenda sem marad majd meg.

És a gőzhenger nem áll meg, robog tovább, először a nagyobbakat gázolja el, aztán majd minden független sajtóterméket. Az Index vége a magyar blogszféra nagyon nagy részének a végét is jelenti majd.

Ez az a bizonyos leszámolás, ezek azok a csodák, amiket szeptemberre ígért Orbán Viktor.

Nyugalom, már csak pár lépés, és nincs független sajtó. Majd ha nem lesz, akkor tessenek szidni, bár nincsenek illúzióim: fogják. 

Ne tessenek crowdfundingot, gyűjtéseket, mecenatúrát, mindenféle délibábos struktúrákat emlegetni. A sajtó: üzlet, ipar és bizonyos szerkesztőségi méret (max. tíz fő) fölött ezekkel a kézműves módszerekkel nem lehet fenntartani.

Az online lapkészítést rövidesen szabályozni fogják, éspedig uniós irányelv változása miatt.

Ne tessenek jönni a színes hőslegendákkal, hogy „majd a stencil, majd a szamizdat”. Hogy majd úgyis lesz szabad sajtó. Gondoljunk már bele: a legendás szamizdat-korszakban a Beszélőnek pár ezres példányszáma volt a legerősebb hónapokban, és csak egy, adott, szűk kör fért hozzá, ma egy átlagos, napi írásomat többen olvassák online, mint akkor egy havi számot.

Hogy tetszenének terjeszteni?

Majd személyesen kimegy a munkatárs ahhoz a háromszáz emberhez, aki hajlandó heti ezer forintot adni négy stencilezett ívért? Mert ha nem megy házhoz, ők nem keresik meg, azok az idők elmúltak. Tehát kimegy, míg le nem csukják, csak hamar lecsukják. 

Mondjuk már az első körútján. 

Tessenek már belegondolni, hogy még az ingyenes független sajtót is mennyit átkozzák minden nap!

Hát még, ha pénzbe kerülne.

Szóval, nem lesz Index. Se. Aztán más se. És amikor majd semmi sem lesz, csak kormánymédia, majd nem siratják, hanem el tetszenek átkozni a valamikori sajtót: „Miért hagyták abba? Gyáva senkik!”

Nem abbahagyjuk mi, kérem. 

Mi nem abbahagyjuk, mi belehalunk.

És holtan kurva nehéz ingyenes, független lapot csinálni.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása