Forgókínpad

Forgókínpad

Tessék abbahagyni

2019. május 23. - Szele Tamás

Kérem, ezt most sokan nem fogják szeretni, és részben fideszbérenc, részben pedig lila idealista leszek, aki nem néz szembe a politika kőkemény valóságával, de akkor is megírom. Megírom, mert az a véleményem, hogy jó ügy érdekében sem szabad hazudni, aki mégis megteszi, az a jó ügyet mocskolja be, rontja el.

Meg azért is, mert ma reggel ugyan még nem volt érkezésem végigmolyolni az összes álhírlapot, de ha valami, hát ez a fotó mindenképpen komoly karriert fog befutni rajtuk. Ehhez ugyanis semmit sem kell hozzáhazudni, ez már hazugság így, ahogy van. Naiv ember találhatta ki, nem érzek ebben semmi finkelsteini fortélyt: akadt egy ellenzéki magyar, aki azt hitte, hogy ha hazudik egy vaskosat, azzal rosszat tesz a kormánynak és az milyen jó lesz.

Csak éppen nem rosszat tett nekik, hanem jót.

Sosem titkoltam abbeli véleményemet, hogy a mostani kormányzás – ami már messze nem egy kormány tevékenysége, hanem kiépült, saját politikai rendszer – a legrosszabbak közé tartozik a magyar történelemben és már jóval hosszabb ideje tart, mint Rákosi áldatlan időszaka. Meg is kéne tőle szabadulni mielőbb. De nem így. Ugyanis az ilyen fotók, mémek nem ellenségei, hanem részei a rendszernek, amely alapvetően hazugságra épül – zavart kelthetnek, de eredményt nem lehet velük elérni, még választási kampány idején sem.

Hazugsággal hazugság ellen harcolni nem lehet.

De lássuk a medvét.

Tegnap álmatagon böngészgettem a Facebookot, mikor elém került egy fotó. Akkor még azt hittem, hogy fotó, nem azt, hogy mém. Azt mondja rajta egy plakát, hogy Vácott ingyenes krumpliosztás lesz, a Rétvári Bence és a polgármesteri hivatal rendezi, ráadásul vasárnap, reggel kilenctől, az újdeákvári CBA parkolójában. Kicsit fura volt, hogy a plakát szerint „afrikai migráncs krumplit” osztanak, mert „a Magyar elfogyott”, gondoltam is, hogy ennyire hülye nem lehet senki, még az önkormányzatnál sem. Meg hát ez lehet ugyan önkormányzati akció, de az uniós választások napján akkor is megsértése a kampánycsendnek, mivel országgyűlési képviselő rendezi.

Jutott eszembe tehát számtalan, szebbnél szebb gondolat, másoknak is jutott eszébe sok minden, mivel egy politikai oldalon találtam (https://www.facebook.com/groups/166371427388932/permalink/327037001322373/), leginkább politika. Amolyan egyszerűsített politika. Idéznék pár hozzászólást.

Ezért drága a krumpli a boltokban!”

Mocskosok a szart is oda adják egy szavazatért!”

Melyik FIDESZ nagybirtokos krumpli termését vásároltátok föl? Csak nem a geci deszkaseggű asszonyáét!”

Év közben miért nem osztotok akkor is éhesek az emberek!”

Azért tartják a népet rövid pórázon, ha szükség van a szavazataikra, akkor pár filléres dologgal meg tudják vásárolni azt.”

A krumplit el lehet fogadni, csak ne rájuk szavazni! BÁRKIRE, csak ne rájuk!”

Ezeknek van jó vastagbőr a pofájukon, az anyukat is eladnák 10kg szarért ennél már lejebb nem lehet sülyedni,de még ettől is van lejebb ? Ezekszerint !”

Sajnos! Ezt minek nevezi a fényestekintetű csutitörpe!! Erről beszélünk már hónapok óta!! Kell a szavazat? Ilyen nevetségesen olcsón meg lehet venni a rászorulókat!!?”

Aki elfogadja egyen egész életében burgonyát a fidesszel együtt, mást nem.”

Szégyen, hogy ma Magyarországon krumplival lehet választast nyerni! A rohadt életben, miért ilyen buták az emberek!?”

Időközben a kép megosztója is rájött, hogy hiba van a kréta körül, és legalább hatszor jelezte, hogy viccről lehet szó, aminek ő is bedőlt, az eredeti fotó egy 2017-es írásból származik, ezt buherálta át valaki ideire, sőt, aktuálisra. Szólt a derék ember, figyelmeztetett, sok ízben is – de a népharagot nem lehetett megállítani. Áradt az, annak ellenére, hogy már mindenki tudhatta, akinek szeme van a látásra, hogy bizony kamuról van szó. Csak éppen a nép szeret haragudni, volna is rá oka - de most nem volt.

Igen, a kép hamisítvány.

Az eredetije a 24.hu-ról származik, 2017. december hetedikéről (https://24.hu/poszt-itt/2017/12/07/gerloczy-ingyenes-krumpliosztas/?fbclid=IwAR2844xUcWyq6GpCEMnXLjjYHEDSY6vwH86u21ISkUMYw1RIHpjvDW8nzWI), mikor is az általam mindig is kivételesen tisztelt Gerlóczy Márton kolléga úr glosszintotta meg briliáns módon az akkor valóban megrendezett krumpliosztást. Akkor ez tényleg megtörtént, csak most nem. Az írás kőkemény, kiváló, olyan, mint a gyémánt: minden szavával üveget lehetne vágni. Akkor és ott nagyon a helyén volt.

Az ismeretlen mémlovag (mert nem hinném, hogy a képet megosztó úr lenne a szerzője a hamisításnak, ahhoz ő túl becsületes, hiszen még figyelmeztet is rá) azonban nem foglalkozott stílusbravúrokkal, miegymással, lenyúlta a képet és átírta.

Akkor lássuk előbb az eredeti fotót:

migrancs_krumpli2.jpg

És lássuk a hamisat.

migrancs_krumpli.jpg

A kettő között tényleg csak a migráncskrumpli (egyáltalán, termelnek Afrikában burgonyát kivitelre?) és a dátum a különbség. Annyira, hogy - hiába, a képmester nem olvasott Stendahlt, különben tudná, miszerint „részletekben az igazság” - a háttérben tükröződő épület megvilágítása is megegyezik, ami még lehetséges volna, de a fák ágai is ugyanúgy állnak, ami már kisebb világcsoda lenne két év különbséggel. Azt már nem is mondom, hogy az ágakon nincsenek levelek, ami decemberben természetes volt, de most, májusban, főleg ebben a nedves májusban szintén különös.

Egyszóval világos: egy nem túl intelligens valaki megbuherált egy több, mint két éves fotót és most ettől partizánnak képzeli magát. Nagy Ellenállónak, hatalmas csapást mért a kormányra. Azok a váciak, akik első pillantásra elhiszik a mesét (a Facebookon nem szokott lenni második pillantás), és vasárnap reggel odamennek zsákostól, guruló szatyrostól, ahol nem lesz krumpliosztás, bizonyára sokat fogják emlegetni. Ékes szavakkal.

Lehet, hogy ő abban reménykedik, hogy inkább a Rétvárit fogják illetni ezekkel az ékes szavakkal, és ez befolyásolja majd a szavazást is: de ez beteg logika. Kevés rossz van, amit én Rétváriról nem tudok elképzelni, vagy nem tudom róla bizonyosan, hiszen tevékenysége közismert: de épp elég azért szidni, amit tesz, azért, amiben ártatlan, felesleges. Csak a valóságból is ki tud hozni egyszer majd egy független bíróság egy meglepően magas számot, időtartamot, semmi szükség a hazudozásra.

És ugyanez vonatkozik a teljes kormányra is. Tavaly tavasszal jelentek meg a tipikusan álhírlapokban terjedő őrültségek, magam is írtam róluk eleget, ugyanis az álhírlapok készítői rájöttek a tavalyi választási kampány alatt, hogy a politikában van kattintás. Csak ők úgy dolgoznak, hogy vesznek egy húzónevet – saját tapasztalataim alapján érdekes módon a legjobban utált két ember ebben az országban nem Orbán Viktor és Kövér László (azt érteném), hanem Orbán Ráhel és Schmidt Mária, ők a leghúzósabb nevek. Mi több, tesznek is sok olyasmit a valóságban, amivel rászolgálnak az ellenszenvre. Tehát veszi az álhírlapos a húzónevet és hazudik róla valami alig hihetőt, valami vaskosat. Teszi ezt a miniszterelnökkel is, ha olyanja van, volt álhír, ami egy keddi napon tudósított, fotóval Orbán Viktor egy következő szombati repülőútjáról, belefotóztak a jövőbe, de tipikusan ilyen álhír volt Orbán Ráhel elhúzódó állítólagos botránya is a szülészeten. Ezekből a marhaságokból egy szó sem igaz, de félmilliós olvasottságot – és így sok milliós reklámbevételt – produkálnak. Osztja, terjeszti mindenki, ahogy a csövön kifér. És közben hős partizánnak, ellenállónak képzeli magát.

Holott pont a rendszert támogatja, ezt a rendszert, ami hazugságokra épül - most rakja bele a falába a saját kis hazugság-tégláját, épp ezzel relativizálja a valós hírek hitelét! Nem, Orbán Ráhel nem rúgott ki a szülőszobáról senkit, ennek alapján soha nem lehetne megbüntetni, a vád hamis: azonban ha a kínai vasútszerződést átnézzük, különös tekintettel a szerződő felekre, abból kinéz akár tízezer év börtön is az aláíróinak – csak azt hiába írja meg a valódi sajtó, hiába magyarázza meg, el tetszenek felejteni két perc múlva, mert 1. igaz, 2. bonyolult.

Kényelmesebbek az egyszerű, lebutított hazugságok, és kendőzném a tényeket, ha nem világítanék rá: ezt az ellenzék egyes pártjai, csoportjai is tudják. Alkalmazzák is őket jó kedvvel, bőséggel. A kormány gépezetét sosem tudják felülmúlni, a hazugságverseny esélytelen, a kormánynak ez hazai pálya – de azért próbálkoznak. És ezzel is a saját hitelüket rombolják, a kormány meg jókat röhög.

A népharagról annyit, hogy hiába állt ott a rengeteg figyelmeztetés, ha verbálisan lehetne lincselni, Rétvári már nem élne. És nem a tegnapelőtti, vérlázító, megalázó, nőellenes kijelentései miatt haragszanak rá, holott azok a mondatok tényleg elhangzottak. És már azokért is büntetést érdemelne egy épeszű országban.

Nem: egy állítólagos, de többször is leleplezett krumpliosztás miatt.

A nép hangja nem haragszik a nők jogainak semmibevételéért, a nép hangja a krumpliért haragszik. Ami nincs is.

Akkor nem értem, miről beszélünk, mikor politikai hazugságokkal elbutított szavazótömegeket emlegetnek egyes politikusok? Persze, hogy nincs menekültinvázió, persze, hogy hazugság és persze, hogy sokan mégis elhiszik, miszerint van. De ha ellenzéki oldalról hangzik el egy könnyen leleplezhető, átlátszó és le is leplezett kamu, akkor is ugyanolyan tömeghisztéria tör ki, és nincs az a bizonyíték vagy szép szó, ami megállítsa.

Sajnos, ahogy látom, a tömegnek erős hajlama van minden politikai oldalon a csőcselékesedésre. És jobban szereti a hazugságot az igazságnál – de ez nem jelenti azt, hogy akkor hazudni is kell nekik!

Nem, a szent cél nem szentesít minden és bármely eszközt.

Hazudozni akkor sem szabad, ha az ellenfél azt teszi.

Így győzni nem lehet: a másik oldal sokkal jobb formában van hazugság terén a mi amatőr versenyzőinknél.

Tessék abbahagyni.

Most.


Szele Tamás

süti beállítások módosítása