Forgókínpad

Forgókínpad

Jógi esetek

2019. november 23. - Szele Tamás

Ma megint megosztó téma következik, pedig senkivel sincs kedvem veszekedni, de akármibe lefogadom, hogy lesz némi koccanás soraim miatt. Meg hosszúnak is ígérkezik, szóval aki sokallja, annak javaslom inkább a háromrészes Garfield-képregényeket tanumányozásra, sokkal időtakarékosabbak, mint ez a kis tanulmány a jógáról és a propagandáról.

busojoga.png

Helyben is vagyunk, kérem. A magyar olvasó az utolsó pár szóból már tudja, hogy a Németh Sándor körül ezen a héten kitört viharra utalok, amit röviden úgy foglalnék össze, hogy a hülyeségből egy nap alatt álhír lett, az álhírből azonnal kormánypropaganda. Most tartunk itt. De azért ismertessük a helyzetet, a tényállást, tisztelt bíróság, hogy aztán tanulmányozhassuk.

Történt pedig, az elmúlt hét végén, hogy a Hit Gyülekezetének vezetője a közösség szokásos vasárnapi összejövetelén kifejtette nézeteit a jógáról. Miért pont most, miért pont arról, ő tudja, mintha egy kérdésre válaszolt volna. Ezek a nézete finoman szólva is sajátosak, lássuk őket röviden!

Világosan lehet látni, hogy ezekbe a jógaszalonokba járó hölgyek, kisasszonyok, akik nagyon szépek akarnak lenni és nagyon figyelnek a külsejükre, látni, hogy hatalmas pénzeket költenek el, mert nem véletlen, hogy Budapest legdrágább negyedeiben legnépszerűbb a jógázás. De az démontiszteletre rendelt mozgási kultúra. Csak tessék megnézni, a legprimitívebb barbár törzseken, hogy a démonok legősibb megidézése mozgás által történt. Nagyon sok ember bemegy ezekbe a jógaszalonokba, nem tud hinni. Mert a démonoknak az az egyik legfontosabb feladatuk, hogy az embernek a szívét rombolják le. Nem helyes, ha azt gondolod, a jógázás tégedet egészségessé tesz. Gonosz szellemekkel kerülsz kapcsolatba, a testedet gonosz szellemeknek áldozod, ha jógázol!”

Ez a Hit Gyülekezetének belügye lett volna, ha nem teszik ki a megnyilvánulásról szóló hangfelvételt nyilvánosan Németh Sándor hivatalos You Tube-csatornájára, ahol a mai napig is látható. Tényleg ezt mondja, nem mást, tessék meghallgatni, ha nem hiszik.

 Ez volt, mondhatni, a történet nyitánya.

 Következzék az első felvonás.

 Ebben a magyar sajtó független része körberöhögte a lelkészt, ugyanis a huszonegyedik század elején horrorfilmen és számítógépes vagy normál szerepjátékokon kívül démonokról beszélni a hétköznapi életben enyhén szólva is nevetséges. Megengedem, lehet olyan polgártársunk, aki ezt igényli, de a gyakorlatban ez a boszorkányperekkel együtt veszett ki a közbeszédből és a közhiedelmekből. Hogy Németh lelkész szerint ez helytelen, az legyen az ő baja és híveié – nem fogok démonológiai vitába keveredni, csak megjegyezném, hogy átlagembernek igen sokat kell inni évtizedeken keresztül, vagy igen vicces vegyi anyagokat kell használnia, hogy démonokat lásson a stelázsin.

 A közösségi oldalak népe is szakmányban gyártotta a röhejes mémeket, szóval publicitás szempontjából öngól volt ezt közzétenni, illetve ha az volt a cél, hogy mindegy mit, csak beszéljenek a lelkészről, akkor nem. Akkor siker volt, ugyanis beszéltek, éspedig pontosan mindegy, mit. Pontosabban: röhögött az egész ország.

 Azután tiltakozott a Magyar Jógaoktatók Szövetsége, ami teljesen érthető, és India budapesti nagykövetsége is, ami szintén: a jóga indiai kultúrkincsnek számít, nem örülnek, ha ilyen érdekeseket mondanak róla. Mindenképpen, a lelkésznek sikerült kirobbantania egy közepes diplomáciai botrányt, ami eddigi életének talán a legnagyobb teljesítménye – ha nem pénzben számolunk és nem vesszük tekintetbe a magyar belpolitikát választások idején.

 De itt jön a bonyodalom, ami a második felvonás cselekményét adja!

 A HVG-hez ugyanis a lelkész megszólalását elemző írásuk megjelenésének napján érkezett egy e-mail, a Hit Gyülekezetének címéhez megtévesztésig hasonló címről, melyben Németh lelkész tulajdonképpen elismerte volna, amit korábban mondott, sok új nem volt benne, ami mégis, az bizonyos Roland Colhoun ír katolikus pap jógaellenes kijelentései közül származott. A HVG jóhiszeműen közölte is a levelet – hogyne közölte volna, a feladó rendben lévőnek tűnt, a benne foglaltak nem voltak ellentétesek a korábban bizonyítottan elhangzottakkal (mely szavakat a Hit Gyülekezete sem tagadott), a HVG-től átvette a fél világ, de legalábbis a fél független sajtó.

 Ekkor robbant a bomba: a gyülekezet közölte, hogy a levél hamisítvány, sem Németh Sándor, sem ők nem írtak ilyesmit, azonnali helyesbítést követelnek, de még ez esetben is beperelnek mindenkit, aki közölni merte a mailt. Illetve, az nem teljesen világos, hogy csak az elektronikus levélre gondoltak, vagy magára az alaphírre is, ami hiteles volt, hiszen most is látható a lelkész csatornáján, márpedig ha hamisítvány lenne, levették volna.

 Jöttek a helyreigazítások, jöttek a közlések törlései. Legelőször a HVG-n. A franc fog pereskedni ilyen dolgok miatt a mai világban.

 Ez eltartott úgy péntekig, elég nagy volt a kavarodás, ugyanis valójában nem lehetett érteni, ki mit akar: a gyülekezet, élén a lelkésszel valószínűleg azt, hogy

  1. tűnjön el a mail a magyar sajtóból, nyom nélkül, és majd még akkor is pereskedni fognak, mert ha egyebük nem, pénzük és ügyvédjük van rá

  2. ha egy mód van rá, olyanok legyenek a helyreigazítások, miszerint Némethnek mindenben igaza van, volt és lesz

 Ezen a ponton még dűlőre juthatott volna a vita. Az első követelés teljesíthetetlen ugyan (az internet nem felejt) de elfogadható a jogrendszerünk szerint, a második elképzelhetetlen, de ha az elsőnek egyes részei teljesülnek, amennyire csak lehetséges, a másodiktól eltekinthet a gyülekezet jogi képviselete és szent a béke.

 Nos, következik a harmadik felvonás: színre léptek a hivatásos bajkeverők.

 Már péntek délután olvasható volt az Origo cikke

Hatalmas hazugságot terjeszt az ellenzéki propagandasajtó Németh Sándorról”

 címmel. Olvassunk bele! Németh Facebook-bejegyzésére hivatkoznak:

Durva álhír jelent jelent meg a hvg.hu-n, a 444.hu-n és a 24.hu-n Németh Sándorral, a Hit Gyülekezete lelkészével kapcsolatban.A mai napon 17.53-kor a hvg.hu egy minden elemében hamis hírt közölt arról, hogy Németh Sándor levelet juttatott volna el a szerkesztőséghez, amelyben spirituális kérdésekről, jógáról és keleti harcművészetekről értekezett volna. A hvg.hu-ra hivatkozva a fenti, hamisított levélben foglaltakat 18.37-kor a 444.hu, majd 19.30-kor a 24.hu is közölte, megismételve a hírhamisító hvg.hu hazug állításait. Németh Sándor nem küldött a hvg.hu-nak semmilyen levelet, amelyben a hvg.hu, a 444.hu és a 24.hu által közölt állításokat tette volna. A hvg.hu nyilvánvaló hamisítást követett el, és a hazug állítások terjesztésébe az a 444.hu is bekapcsolódott, amely a közelmúltban már kénytelen volt helyreigazítást megjelentetni egy, Németh Sándorral kapcsolatos valótlan híresztelésért. Szintén átvette a hvg.hu-n megjelent hamis hírt a 24.hu is. A hamisított levélben foglaltakkal Németh Sándor nem azonosul, és a fenti hazugságokat közlő lapokkal szemben jogi eszközökkel fog fellépni.”

 A bevezetőben pedig minden érintett sajtóterméket „ellenzéki propagandalapnak” bélyegeznek.

 Rendben, ez kiment az Origóra, hogy mi értelme volt, nem tudom, talán az állam által elismert egyházat akarták támogatni vele – annak okából, hogy az állam elismerte. Ma reggel, tehát szombaton megismételték a műsorszámot, nem hinném, hogy közönségkívánatra, ez esetben a Hit Gyülekezetének szóvivőjét, Kulifai Mátét megszólaltatva, aki érdemben annyi újat közölt, miszerint:

Első lépésként Németh Sándor, a Magyar Újságírók Közössége etikai bizottságához fordul az ügyben. Ezzel párhuzamosan sajtó-helyreigazítási kérelemmel él azon érintett orgánumokkal szemben, akik még nem kértek bocsánatot a hamis nyilatkozat miatt, valamint személyes adattal való visszaélés miatt is büntető feljelentést tesz.”

 Öreg hiba a MUK etikai bizottságához fordulni olyan kollégák esetében, akik nem tagjai a MUK-nak – maximum a MUOSZ-nek lehetnek, de annak sem mind. A MUK majd jól elítéli őket, de hatáskör híján nem tehet majd ellenük semmit, azonban ez az etikai állásfoglalás nagyon jól fog majd kinézni a vádirathoz csatolva. Ami a bocsánatkérést illeti: az egyszerű emberi hiúság miatt van, a helyreigazítás is épp elég volna.

 Hanem a sulyok már el volt vetve, a nehéz kő már repül. Milyen cím jelent meg ma a 888-on?

 „A Hit Gyülekezete szerint hazug és kitalált cikkekkel támadják Németh Sándort a balliberális portálok

Az Origo arról ír, hogy a napokban a közösségi médiákban mémesedő sztorit a balliberális újságírók találták ki.”

 Elég nehéz lett volna magát az alaphírt – amit Németh is hitelesnek fogad el! – és a videót kitalálni. A mail pedig lehetett átverés, de lehetett provokáció is, ezt már csak jövendő korok történészei fogják eldönteni, ahogy azt is, kinek állt érdekében – eldöntik majd, ha nem lesz jobb dolguk, bár szerintem lesz. Mostani korunk valósággal termeli a kérdőjeleket a jövendő historikusai számára.

 Akkor lássuk, mi várható?

 Várható egy bonyolult sajtóper, ami el fog húzódni, amennyire csak lehetséges.

 Várható, hogy a kormánymédia már az alaphírt is a független sajtó hamisítványának állítja be.

 Várható, hogy a megtévesztő mailt közlő orgánumokat – melyek csak úgy győződhettek volna meg a levél hitelességéről, ha külön csatornán keresik meg Németh lelkészt, és megkérdik, írt-e ő nekik aznap levelet. Csak hát egy szerkesztőségbe naponta több száz elektronikus levél érkezik, és ha mindegyiket visszaellenőrzik, ahogy a sajtójog megkívánná, a lap sosem jelenne meg. Nos, az illető orgánumok kapnak valami büntetést. A levél ismeretlen feladója sosem fog megkerülni, és ez nem véletlen.

 Ezek után a kormánymédia egy emberként ünnepli majd a „csaló lapok” büntetését, és újból összemossa a valóban elhangzott szavakat a hamis levél közlésével.

 Majd megszigorítják a sajtótörvényt és Németh lelkész a mennybe megy.

 És, hogy mi ebből a tanulság? Szedjük versbe a várható hivatalos álláspontot!

Mondja Jóska, mondja Zsóka
A Pokolból jött a jóga
Kormánysajtó elhúz jobbra:
jógadémon, hagyjál lógva!

Jógamester mind kárhozott
kecskebakot is áldozott
nem hisznek ők szépben-jóban
olvasd el az Origóban!

Szentéletű prédikátor
oltalmaz a sok jógától
Nincs tisztelet, megbecsülés
ahol sok a lótuszülés!

És ennyi.


Szele Tamás

süti beállítások módosítása