Forgókínpad

Forgókínpad

Borkai és az elefánt

2019. november 24. - Szele Tamás

Nem, szerencsére nem. Borkai elefánttal nem, ilyen videó nem került elő, aki emiatt kezdte olvasni, hagyja is abba. Akit viszont érdekel, tulajdonképpen mik az ügy eddigi tanulságai – mert vannak, nagyon is – az folytassa, kérem, bár hosszú az írás. És ígérem, lesz benne elefánt is, mert anélkül tapodtat sem. Tehát: mi tudunk most a Borkai-ügyről?

elefant_1.jpg

Mindenki mást, mindenki sokat, tehát senki és semmit. Jó volna, ha annyira egyszerűen le lehetne írni, ahogy azt a politika próbálja, mindkét oldalról, de itt másról és többről van szó – már amennyiben a teljes valóságra vagyunk kíváncsiak, mert ha beérjük azzal a szelettel, amit a politikusok mutatnak belőle, akkor nincs ennél a történetnél egyszerűbb a világon.

És most jön az elefánt.

A régi hindu tanmese szerint volt valahol egy falu, amiben csak vakok éltek. Bizony nem lehetetlen, arrafelé mindig is gyakori volt a trachoma, szerencsétlen esetben veszíthette el akár egész falu is a szeme világát. Egyszer odaérkezett jártában-keltében egy szerzetes, éspedig ez esetben elefántháton jött. Tanította is az embereket, a falu véneit, akik megkérdezték tőle:

- Akkor hát milyen a világ valódi természete?

- Egészen olyan, mint az elefántom.

- Az milyen?

- Vizsgáljátok meg.

Nosza, a falu hat legbölcsebb embere neki is látott megállapítani, miféle lehet az elefánt? Az első, aki az állat oldalánál állt, azt mondta:

- Az elefánt olyan, mint egy nagy vastag fal.

- Nem olyan – mondta a második, aki az elefánt agyarát fogta. – Az elefánt elég kicsi, kerek, sima, de nagyon éles, mint a lándzsa.
- Egyáltalán nem hasonlít sem falhoz, sem lándzsához. Olyan, mint egy hatalmas nagy levél, ami vastag gyapjúszőnyegből készült. Amikor pedig megérinted, mozog. – mondta a harmadik, akinek a füle jutott.
- Nem így van – mondta a negyedik, aki az ormányát fogta. – Én tudom, hogy az elefánt olyan, mint egy óriáskígyó!
Az ötödik az elefánt egyik lábát fogta, és arra a következtetésre jutott, hogy az elefánt kerek és vastag, mint egy fa.
A hatodik egyenesen felült az elefánt hátára, és megállapította:
- Az elefánt olyan, mint egy hatalmas, mozgó hegy!

Holott az elefánt egészen pontosan olyan, mint egy elefánt, a Borkai meg, mint egy korrupciós ügyekbe belebukott polgármester. Minket a bukásának körülményei zavarnak meg. Mivel az emberi természet olyan, hogy különösen érdeklődik a nemiség és az élvezetek iránt, sokan hajlamosak a bukást egy elvadult kéjutazásnak tulajdonítani, mely lenge kéjhölgyek társaságában zajlott, kokaint szipákolva. Hát ennek maximum annyi köze volt Borkai ügyeihez, mint a cirkuszban a reflektornak az artistához, ami megvilágítja a kupolában: a légtornász sötétben is végezhetné nyaktörő mutatványait, csak akkor nem látnánk, de a rászegezett fényszóró kiemeli, felhívja rá a figyelmet. Tény, hogy választási kampány idején nem sokat használ a népszerűségnek, ha az ember pucér alfeléről videó lát napvilágot, és terjed is az ilyesmi, mint a kolera – de én azért inkább foglalkoznék az ingatlan-ügyletekkel, mert abból lett az a rengeteg pénz, aminek a kedvéért a videó készülhetett. Amiből ugyanis valamennyit el akartak szedni vele Borkaitól.

Ha ugyan azért készült, de ne szaladjunk előre.

Szóval, inkább kéne foglalkozni az Audi-ingatlannal, annak az értékbecslésével, csak már nem lehet. Vagy csak nagyon kevéssé. Éspedig azért nem, mert, mint a 444 írta pénteken:

Csőtörés volt Rákosfalvy Zoltán ügyvéd irodájában, a víz dokumentumokat semmisített meg. Rákosfalvy Zoltán Borkai Zsolt volt győri polgármesternek volt a bizalmi embere, és vele együtt szerepelt azokon az orgiavideókon, amelyek nyilvánosságra kerültek.” (444)

Ez egy vizes ügy: az Adria hozta, a csőtörés viszi el. Valamennyi adat így is a rendőrség kezébe kerülhetett, ugyanis a Magyar Hang úgy tudja:

Az elmúlt hetekben házkutatást tartottak Szabó Ervinnél és Neumann Zoltánnál is. Mindkettőjüket Budapestre szállították gyanúsítotti kihallgatásra, amely után szabadon távozhattak. (…) Információink szerint nem a kiszivárgott felvételekkel kapcsolatos zsarolási ügyben, hanem gazdasági bűncselekményekkel összefüggésben tartott házkutatást a rendőrség. Szabó Ervin és Neumann Zoltán kihallgatására is ezen ügyekben került sor.” (Magyar Hang)

Az biztosan tudjuk, tiszta forrásból, magától a hatóságtól, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda hűtlen kezelés és más bűncselekmény gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen folytat nyomozásokat.

Akkor ez most vagy az ingatlanügy – vagy nem az. De aki azt hinné, ennyivel be kellett érnünk a hét végén Borkai kapcsán, nagyot téved. A Magyar Nemzet arról számolt be, miszerint:

Hamis vád és nagy nyilvánosság miatt elkövetett rágalmazásért hamarosan meggyanúsíthatják az „ördög ügyvédjét”, aki forrásaink szerint nem magányos elkövető, hanem több személy egy ellenzéki párthoz közelálló körből.”

Más lapok nem ilyen szégyellősek és meg is nevezik az ellenzéki pártot. Sőt, a gyanúsított prominenseit is. Én most nem teszem, amire jó okom van – ugyanis nem vagyok én abban olyan bizonyos, hogy az „ördög ügyvédjének” ilyen formában van köze a politikához. Meg tekintetbe véve annak következményeit, ha ebbe az irányba fordul az ügy, lehet még ebből hatalmas öngól is a kormány részéről.

Mielőtt rátérnénk az elemzésre, említsünk meg egy újabb, fontos mellékszálat: az RTL Híradó birtokába került néhány hangfelvétel, amelyeken a felvételek készítője szerint Póczik József hallható, amint arról beszél a Borkai-botrányban érintett Rákosfalvy Zoltán egyik emberének, hogy valaki 10 millió forintot kér az adriai hajóúton készült felvételekért.

Arról se feledkezzünk meg – és ez az, ami borítja az „ellenzéki összeesküvés” elméletét – hogy az Index kiderítette volt még régebben: bőven az önkormányzati választási kampány előtt már házaltak azokkal a felvételekkel, illetve a felvételek egy részével, amivel október elején az Ördög Ügyvédje nevű, ismeretlen szerzőjű blog sosem látott nézettséget ért el.

Mely blog hosszas hallgatás után tegnap újra megszólalt – hiszen megtudta, hogy nyomoznak utána, nem értem, mire számított, fáklyásmenetre tán? – és azt üzente:

Tényleg az a fontos, ki vagyok én?

Vagy inkább az, honnét és mennyit loptak Borkai, Rákosfalvy és a győri polip tagjai?
Vagy továbbá az, honnét volt pénzük örömlányokra, jachtozásra, sportautókra, óriási birtokra, éttermekre, repülőkre, Maldív-szigeteki utazásokra, balatoni luxusnyaralókra?
Vagy esetleg az, hogy összejátszottak-e az Audi egyes vezetőivel a telekbiznisz érdekében, vagy hogy ellopták-e a parkolóházat?
Vagy például nem az fontos, hogy elvégeztek-e drogtesztet?

A Fidesz-csicska Polt Péter ügyészsége valamiért mindig rosszul dönt ezekben a kérdésekben. A hatóságok a fideszes bűnözőket védik, és nem Benneteket szolgálnak!

Polt, kapj el, ha tudsz!”

Ebből következően aztán naiv emberek sokasága kezdte el ünnepelni a Facebookon ezt az arctalan valakit, kívánt neki jó munkát, aranyesőt a kis házára, családjára, és más hasonló terményeket. Nem tudom: szerintem nem egy magányos hőssel, magyar Robin Hooddal van dolgunk, nem azzal a népmesei alakkal, akit hosszú évek óta Messiásként várnak, időnként meglelik ilyen vagy amolyan formában, pajzson körbehordozzák, aztán mikor kiderül, hogy mégsem ő a Megváltó, ledobják a földle, dulván. Ugyanis szerintem vagy egy bűnözői csoportról van szó, vagy egy titkosszolgálati alakulatról. És semmiképpen sem Keserű Sándorról, aki egy másik, gazdasági természetű ügy miatt szökött Izraelbe, onnan küldözgetett videóiban viszont magát nevezi az Ördög Ügyvédjének. Nyilván azért, hogy megkapja a politikai menedékjogot, bár én ezzel az ő helyében nem kísérleteznék, abban az országban ugyanis kiváló hírszerzési szakemberek élnek, akik két perc alatt mutatják ki róla, ha hazudik.

Akkor mit látunk most?

Azt látjuk, hogy bár ez a nyomozás – hamis vád és rágalmazás ügyében – épp Borkai és ügyvédje feljelentésére indult, a korábbi vizsgálatokat, például kábítószer-fogyasztás ügyében bizonyítottság hiányában leállították. A szexuális kényszerítés vádja sem valószínű, hogy meg fog állni, tehát már csak két ügyünk van: az egyik a gazdasági visszaélések ügye, a másik Borkai harca az Ördög Ügyvédjével.

Ki lehet ez az izé?

Valószínűleg nem politikus. A videó elkészült, ahogy elkészült – ennek körülményei utalnak bizonyos titkosszolgálati rásegítésre, de az is igaz, hogy ma már bárki vehet megfelelő eszközöket az Alibabáról – azonban ha ezt valamelyik szolgálat készítette volna, nem kerül ki. Akkor felhasználják ők maguk, szolgálati célokra, zsarolásra, kompromatnak. Az is lehetett a készítésének a célja eredetileg, mert pont olyan az ügy, mint a kompromat iskolapéldája: van benne pénz, ingatlan, lányok, kokain.

Azonban a felvétel kikerült, és elkezdte keresni a helyét. Kínálgatták, politikusnak is, sajtónak is – de senki sem fizetett érte (nincs lap a világon, ami tízmilliót adna egy ilyen, biztos sajtópert jelentő felvételért, ha csak nem bombabiztos forrásból érkezik, de inkább akkor sem). Politikusok viszont épp megvehették. Aztán robbantotta a bombát az ismeretlen és igen rossz modorú Ördög Ügyvédje, aki ugyan ígérget mindenféle nagyszabású leleplezést, de valahogy eddig csak ebben az egy történetben mutatkozott járatosnak – ebben viszont nagyon. Vagy helyi potentátok csoportja állhat a név mögött, vagy helyi bűnözőké, akik valamiért így akarják levenni a konkurenciát a sakktábláról. Mondjuk a két csoport között nem is szokott lenni szabad szemmel látható különbség.

Akkor vegyük az ügy politikai szálát. A kormánynak és a hatóságoknak jelen pillanatban úgy tűnik, nagyon fontos, hogy rátolják a történetet arra a bizonyos ellenzéki pártra és prominenseire. Azt nem mondom, hogy még a kufárkodás fázisában nem landolhatott náluk is egy kópia, de abban bizonyos vagyok, hogy nincs közük az Ördög Ügyvédjéhez, már csak azért sincs, mert ezek az emberek képtelenek bármit titokban tartani, legalábbis ilyen horderejű dolgokat nem képesek. Maximum a magánéletben diszkrétek, ha ők állnának a legendás név mögött, a kormány egy héttel a botrány előtt egészen biztosan tudott volna az ügyről, és leállítja, vagy visszalépteti Borkait. Azonban így is erősen valószínű, hogy rájuk fogják fogni – pedig ebben az egyben nagy eséllyel teljesen ártatlanok. Más bűnük, hibájuk van elég, de ehhez sok közük nincs.

Azonban ez a megoldás nagyon jól jönne a kormány összes olyan emberének, hivatalnokának, sajtómunkásának aki most meg kéne indokolja az önkormányzati választások nem túl dicső eredményét. Azt nem mondhatják, hogy „elcsesztük”, de ha „ellenzéki összeesküvés” okozta a dolgokat, mindjárt más a leányzó fekvése. Csakhogy ily módon akkora nemzeti hőst fognak kreálni a megvádoltakból, amekkorát Rózsa Sándor óta nem láttunk – és ez befolyásolhatja a 2022-es választásokat is.

Viszont ők most vannak bajban, most kell megmagyarázzák, mi történt, hogy történt, tehát jól jönne nekik egy koncepciós per.

Mármost itt tartunk a Borkai-ügyben: mindenkinek megvan a saját elefántja és Borkaija, mindenki esküszik, hogy csak az övé az igazi, a többi tiszta hülyeség, mindenki veszekszik és az elefánt valódi formája már senkit sem érdekel – az már rég harmadlagos szempont, maximum a nyomozókat és az újságírókat érdekli. Van népi hős-elefánt, összeesküvő-elefánt, vérparázna elefánt, épp csak nagy, szürke elefánt nincs.

Meg az Audi-ügy is elveszni látszik a nagy tohuvabohuban.

Pedig az az egész történet kulcsa.

Az az egyetlen valódi bűnügy az esetben.

Kellemes elefántvadászatot!!

 


Szele Tamás

süti beállítások módosítása