Forgókínpad

Forgókínpad

Ürügyek, mentségek, bombák

2022. október 24. - Szele Tamás

Írtam én erről a hírről tegnap este röviden egy másik lapba, de folytatnom kell: azóta ugyanis történt egy és más. Inkább más történt, mint egy. Azért is veszem elő, mert csodás példája az eset a maszkirovkának: van benne dezinformáció, nyílt hazugság, manipulált állami sajtó, védelmi miniszter, akinek ennyi jó kevés, azt érje gáncs és megvetés.

sojgu_oktober_24.jpg

(Fotó: The Insider)

Minden tegnap reggel nyolckor kezdődött, mikor megjelent az orosz állami médiához tartozó, hiperlojális RIA Novosztyin egy hír, gondosan a legkiemeltebb helyen, nehogy elkerülje valakinek a figyelmét, mely azt állította, hogy:

Különböző országok – köztük Ukrajna – hiteles forrásai szerint a kijevi rezsim állítólag provokációra készül, amely egy úgynevezett „piszkos bomba” vagy egy kis hatóerejű nukleáris robbanófej felrobbantásával járna a területén.

A provokáció célja, hogy Oroszországot azzal vádolják, hogy tömegpusztító fegyvereket vetett be az ukrajnai hadszíntéren, és ezzel erőteljes oroszellenes kampányt indítsanak a világban, amelynek célja Moszkva hitelességének aláásása.

Különböző forrásokból kiderült, hogy Kijev már megkezdte ennek a tervnek a gyakorlati megvalósítását nyugati irányítók vezetésével. A Dnyipropetrovszki terület Zsoltije Vodi városában található Vosztocsnij bányászati és feldolgozó üzem vezetősége, valamint a Kijevi Nukleáris Kutatási Intézet kapott megbízást a „piszkos bomba” előállítására. A munka már a végső fázisban van.”

Nyilvánvaló manipulációt látunk, ugyanis az illető „hiteles forrásokat” nem jelölik meg, sőt, az írás sincs szignálva (bár mondjuk ez nem lenne kötelező: a RIA Novosztyi elvileg hírügynökség is, nem csak ideológiai zászlóshajó, a híreket pedig nem szokás szignálni). Mármost épelméjű és független újságíró azért nem ír le megalapozatlan állításokat, olyasmit, aminek nincs forrása, mert egyrészt utál hazudni, másrészt tart a sajtópertől. Ez az álhír viszont igen alkalmas politikai célokra, valahol ott teremhetett, ahol a biolaborok legendája is, ugyanúgy is működik: olyan csodafegyvert emleget, amiről nem sokan tudják, hogyan is működne (ezért aztán bármit lehet róla állítani) de mindenki tudja, hogy borzalmas hatása lenne.

Nem hinném, hogy ez a RIA Novosztyi szemétdombján termett, azt már inkább, hogy tollba mondták nekik, ők csak a nevüket adták hozzá. Ugyanis amint megjelent az írás, Sojgu védelmi miniszter eljátszotta a naiv állampolgárt, és a sajtóhír miatt felhívta az amerikai, brit, francia és török hadügyminisztereket, hogy értesítse őket arról, mit tudott meg. Az urak jól nevelt diplomaták, komoly önfegyelemmel, ugyanis egyik sem mondta neki, hogy sajtóhírekkel ne zavarogjon nála és egyik sem kérdezte meg, miszerint miért nem a saját katonai hírszerzéséhez fordult először – azonnal rájöttek, mire megy ki a játék.

Arról van szó, hogy Ukrajnának sem taktikai nukleáris fegyvere, sem piszkos bombája nincs. Amije volt, azt nemzetközi – többek között orosz – ellenőrzés mellett szerelte le 1994 és 1996 között, ugyanis lemondott ezekről a Budapesti Memorandumban. Ellenben Oroszországnak elég sok nukleáris fegyvere van, mindenféle méretben és típusban, sőt, fenyegetőzik is velük. Azt a pontosság kedvéért tegyük hozzá, hogy „piszkos bombájuk” nekik sincs, amennyire ezt lehet tudni, sőt, senkinek nincs, ugyanis ez a fegyver csak elméletben létezik, a gyakorlatban soha nem is kísérleteztek vele (az volna a lényege, hogy hagyományos robbanóanyag szór szét nagy mennyiségű sugárzó anyagot, és ettől azok, akik a közelben tartózkodnak, sugárbetegséget kapnak, majd meghalnak).

Tehát most az orosz védelmi miniszter arra figyelmeztette négy kollégáját, hogy Ukrajna olyan fegyver bevetésére készül saját maga ellen, amilyenje nincs, sőt, esetleg olyant készül használni, amilyenje senkinek sincs. Ellenben Oroszországnak bőven van taktikai nukleáris töltete, hadban is áll Ukrajnával, tehát ha elpukkan egy ilyesmi a harcok közepette vagy egy ukrán nagyváros fölött, azok biztosan nem ők lesznek, hanem az ukránok, akik így akarnak rájuk rossz fényt vetni.

Hát nem mondom, hihető egy érvelés. Ja, nem. Viszont egetverő marhaság.

Nos, itt tartottunk tegnap este. Világos, hogy az orosz hadsereg valamiféle nukleáris vagy radioaktív eszköz alkalmazására készül, de azért azt is szeretné, hogy emiatt ne őket hibáztassák, hanem az áldozataikat. Hogy ezt gyermekmesék szintjén mozgó maszkirovkával próbálják elérni, és a nagy nyilvánosság előtt zajló telefonhívások nem a hadügyminisztereknek szóltak, hanem főként az orosz nagyközönségnek? Az egy dolog, de a dezinformációs hadművelet már zajlik. Közben viszont a felhívott kormányok sem henyéltek. A törököt kivéve – Erdogan külön úton jár ebben a kérdésben is, mely remélem, végre elviszi a Pokolba – közös közleményt adtak ki az ügyben. Idézzük:

Az alábbi nyilatkozat szövegét az Amerikai Egyesült Államok, Franciaország és az Egyesült Királyság kormánya tette közzé.

Mi, Franciaország, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok külügyminiszterei megismételjük, hogy Oroszország folyamatos agressziójával szemben szilárdan támogatjuk Ukrajna szuverenitását és területi integritását. Továbbra is elkötelezettek vagyunk amellett, hogy továbbra is támogassuk Ukrajna erőfeszítéseit, hogy megvédje területét, ameddig csak szükséges.

A mai nap folyamán mindhárom ország védelmi minisztere beszélt Szergej Sojgu orosz védelmi miniszterrel az ő kérésére. Országaink világossá tették, hogy mindannyian elutasítjuk Oroszország azon átlátszóan hamis állításait, miszerint Ukrajna piszkos bomba bevetésére készül a saját területén. A világ átlát minden olyan kísérleten, amely ezt az állítást ürügyként használná fel az eszkalációra. Elutasítunk továbbá minden olyan ürügyet, amely Oroszország részéről az eszkalációra adhat okot.

A külügyminiszterek megvitatták azt a közös elhatározásukat is, hogy továbbra is támogatni fogják Ukrajnát és az ukrán népet biztonsági, gazdasági és humanitárius segítségnyújtással Putyin elnök brutális agressziós háborújával szemben.”

Elegánsan fogalmazták meg azt, amit a pesti flaszteren, tömörebb megfogalmazásban úgy mondanának, hogy „ne nézz minket verébnek, nem tollas a hátunk”.

Ukrajna is elutasította a vádat, mégpedig kategorikusan. Dmítro Kuleba külügyminiszter azt közölte, miszerint:

Az orosz hazugságok arról, hogy Ukrajna állítólag „piszkos bomba” bevetését tervezi, legalább annyira abszurdak, mint amennyire veszélyesek. Először is, Ukrajna elkötelezett a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződés mellett és NPT-tag: nincs „piszkos bombánk”, és nem is tervezzük annak beszerzését. Másodszor, az oroszok gyakran vádolnak másokat azzal, amit ők maguk terveznek.”

Rendben, mindenki elmondta a magáét, de mi következik ennek a kacsamadárnak a röptéből?

Az világos, hogy a hír egyenesen Sojgutól kellett a RIA Novosztyi szerkesztőségébe kerüljön. De Sojgu mit akar vele? Oroszos propagandamódszer zörgetni a harasztot, hogy aki hallja, higgye azt: fúj a szél. Ha még visszaemlékezünk az invázió megindulása utáni pár napra, február 24. után, akkor az volt az orosz kormány fő érve, hogy „muszáj volt támadni, ez csak megelőző csapás volt”, ugyanis tudomásukra jutott biztos forrásokból (melyeket máig nem neveztek meg), miszerint „Kijev nukleáris és biológiai fegyverekkel készült csapást mérni az Oroszországi Föderációra.” Bizonyítékokat nem mutattak be, illetve amiket összezagyváltak biolabor-ügyben Konasenkov hadügyminisztériumi szóvivő útján, az teljesen tudománytalan halandzsa volt, nemzetspecifikus vírusokkal, melyek megkülönböztetik egymástól az ukránokat és az oroszokat, és csak az utóbbiaknak ártanak. Nem is hitte el senki, aki csak kicsit is foglalkozott a témával, de nem is az volt a célja, hogy hihető legyen. Hanem az, hogy beépüljön az orosz kollektív tudatba és tudattalanba, és lehessen hivatkozni rá, mint „a háború kiváltó okára”.

Nos, ennek a mostani legendának is hasonló lehet a mechanizmusa. Lévén, hogy igazából semmiféle információt nem tartalmaz, azon kívül, hogy Zsoltije Vodiban tényleg van egy uránbánya, csak azt azért dúsítás nélkül nem lehet felhasználni semmilyen területen, a mesét az hiszi el, aki akarja. Innentől már az érzelmeké a terep, a rokon- és ellenszenvé, a tények a sutban hevernek. Tehát ha elsül mostanság egy taktikai nukleáris fegyver Ukrajna területén, az orosz kormány a következő módokon reagálhat erre:

  1. Nem mi voltunk azok, sőt: mi épp, hogy szóltunk, miszerint erre készülnek az ukránok, ez provokáció!

  2. Mi voltunk azok, de volt rá okunk: megelőző csapással kellett megsemmisítenünk a készülő ukrán nukleáris fegyvert, a tulajdon biztonságunk érdekében.

Hogy nincs és nem is volt készülő ukrán nukleáris fegyver? De bizony volt, hiszen ők mondták róla, hogy készül. Megírta az újság is.

Megírta, hogyne, csak nem bizonyította. Azzal nem is foglalkozott.

Ráadásul Sojgunak mostanság nincs is könnyű dolga. Ő is, a védelmi minisztérium is igen népszerűtlen: az oroszok egyik fele azért utálja őket, mert nem képesek megnyerni a háborút, csak elveszíteni: most is futnak Herszon alól, de annyira, hogy a friss hírek szerint Szuvorov tábornok és Usakov admirális szobrait is evakuálják, az oroszok másik felének meg azért ellenszenvesek, mert egyáltalán elkezdték az inváziót. Ez még hagyján, de az egész minisztériumot ellenségének tekinti a Wagner-csoport tulajdonosa, Jevgenyij Prigozsin, aki jelenleg épp minden haditervnek fittyet hányó védelmi vonalat épít Ukrajnában és Ramzan Kadirov, a csecsen vezető, szóval a Kremlben sem állnak jól – Sojgu ettől az ostoba tündérmesétől annyit talán várhat, hogy visszakerül Putyin kegyeibe, elvégre az egészből nem lehetett volna semmi, ha nem veszi komolyan védelmi miniszteri szinten, ő a hitelesítő pecsét a hazugságon, rá szükség lesz még jó ideig. Neki meg ez a legenda az életbiztosítása.

Lássuk mit tudunk és mit nem.

Tudjuk, hogy Ukrajnának nincs sem nukleáris fegyvere, sem „piszkos bombája”.

Tudjuk, hogy Oroszországnak vannak nukleáris fegyverei, de nincs piszkos bombájuk, viszont olyant bármikor készíthet bárki.

Tudjuk, hogy a Sojgu által megkeresett nyugati kormányok nem hisznek neki.

Nem tudjuk, Oroszország készül-e taktikai nukleáris fegyver bevetésére Ukrajnában, katonai haszna nem volna, maximum politikai, de az sem lenne egyértelmű.

Azonban, ha mégis ilyesmire vetemednének, ürügyük és „mentségük” van rá.

Épp most gondoskodtak róla.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása