Forgókínpad

Forgókínpad

Oroszország zengő DNS-e

2023. május 12. - Szele Tamás

Hogy a harctéren jelenleg mi zajlik, azt teljes bizonyossággal senki sem tudná most megmondani. Ismerőseim már napok óta faggatnak, megindult-e az ukrán offenzíva, de nem állíthatom sem azt, hogy igen, sem azt, hogy nem: az orosz milbloggerek hisztérikus beszámolói szerint valami zajlik, de hát őket mégsem lehet hiteles forrásnak tekinteni. Viszont nem kell csalódnunk Oroszországban, mindig képes meglepni az embert.

zengo_dns_majus_12.jpg

Míg eldől, hogy Bahmutnál (és Zaporizzsjában, Herszonban, Mariupolnál, mindenfelé) mi lesz, lássunk egy igen érdekes kísérletet, melynek során az Oroszországi Föderáció illetékesei felfedezték a Zengő ABC-t és azonnal propagandafegyverré is fejlesztették.

Igen, azt, amit magyarul Móra Ferenc talált ki és írt meg majd’ száz évvel ezelőtt. Csak a mi derék Móra igazgató urunk – akármilyen hazafias, sőt, negyvennyolcas-liberális szellemű ember volt – semmiféle propagandát nem csempészett a saját művébe, úgy volt vele, hogy előbb tanuljanak meg a gyerekek olvasni, aztán majd eldöntik, mit gondolnak a világ rendjéről. Így a mi Zengő ABC-nk egyszerű, nevelő célzatú eszköz maradt, nincsen abban politika, hogy:

Aranyalma ághegyen.
Bari bég a zöld gyepen.
Cirmos cica egerész.
Csengős csikó heverész.
Dongó darázs döngicsél.”

Bezzeg az orosz változatban annál több akad! De lássuk, mit ír erről a „Jelen idő” („Настоящее Время”) című, Csehországban megjelenő, prágai központú orosz hírcsatorna?

Több mint egy év telt el az Ukrajna elleni teljes körű orosz háború kezdete óta, és ez idő alatt az orosz állam számos módszert talált ki arra, hogy a gyerekeket is bevonja a háborúba. Az iskolák olyan előadókat hívnak meg, akik Ukrajnában harcoltak (köztük a Wagner PMC zsoldosait), a tanárok kötelező „Beszélgetés a fontos dolgokról” órákat és tanórán kívüli foglalkozásokat tartanak lövészárok-gyertyák készítéséről, iskolákat neveznek el a halottakról, és „hősi faliújságokat” (az Ukrajnában elesett katonák és tisztek tiszteletére felállított emléktáblákat) állítanak fel az osztálytermekben és folyosókon. Az Oroszországban már régóta működő Junarmia mellett létrehozták az Első Hazafias Gyermekmozgalmat, az új tanév kezdetétől pedig a Szovjetunió összeomlása után az iskolákban megszüntetett katonai alapkiképzés is bekerül a kötelező tananyagba. Ezt (Szergej Kravcov oktatási miniszter szerint) a „különleges katonai művelet” – ahogy Oroszország továbbra is nevezi az ukrajnai háborút – veteránjai fogják tanítani.

2023 tavaszán az orosz Távol-Kelet tisztviselői egy másik projektet kezdtek el népszerűsíteni, „A fontos dolgok ABC-jét”, amely a hazafias nevelést még korábban, az óvodákban és az iskolák első osztályaiban javasolja elkezdeni. A hazafias ábécé olyan szavakat fog tartalmazni, mint „hadsereg”, „hit”, „becsület”, „haza”, „szülőföld” és „hagyományok”. A lista azonban még nem teljes; a projektet „össznépiként” emlegetik – az ábécét online fogják kiegészíteni. Hogy mi ez a projekt, kik költenek rá költségvetési pénzt, és hogyan „tesztelik” az Egységes Oroszország politikai technológusai a hazafias nevelés ötletét a Távol-Keleten, arról a Jelen idő című lap külön riportban számol be.

Hogyan találták fel a „fontos dolgok ABC-jét”?

Március végén a Sber Egyetem moszkvai régióbeli campusán egy régóta beharangozott rendezvényt tartottak. Ez volt a távol-keleti oktatás, felvilágosítás és kultúra területén folyó nevelési és hazafias munka szervezőinek 2. kerületi továbbképző szemináriuma, melynek címe: „Beszélgetés a fontos dolgokról – felnőtteknek”. Putyin elnök távol-keleti meghatalmazottjának, Jurij Trutnyevnek a hivatala és a „Társadalmi Kezdeményezések Fejlesztési Alapja” állami nonprofit szervezet szervezte, az Elnöki Adminisztráció támogatásával. Grigorij Kuranov, az elnök távol-keleti megbízottjának helyettese elmondta, hogy 2022 márciusa óta Trutnyev elnöki megbízott kezdeményezésére a Távol-Keleten „a Propaganda projekt, a fiatalokkal való nevelő és hazafias munka rendszere” valósul meg. Az eseményen az orosz Távol-Kelet mind a 11 régiójának kormánytisztviselői részt vettek. Voltak ott tanárok, iskolaigazgatók, minisztériumi vezetők és legalább egy miniszterelnök-helyettes – a Transz-Bajkáli Területről.

Összesen mintegy tizenöt órán keresztül beszéltek a színpadról a hazaszeretetről és a hagyományos értékekről. „Díszvendégként” Szergej Lukjanenko sci-fi írót (az Éjszakai őrség című regény szerzőjét és a háború támogatóját) és Igor Kimakovszkijt, az úgynevezett „DNK” vezetőjének tanácsadóját – akit 2015-ben az SBU letartóztatott a Krímben, többek között azért, mert Oroszország és a „DNK” javára kémkedett – hívták meg.

A résztvevők nemcsak előadásokat hallgattak, hanem „szimulációs játékokat” is játszottak (kegyetlenül unhatták magukat...), többek között további módokat találtak ki a másként gondolkodók elleni küzdelemre a helyszínen. Így született meg állítólag a „Fontos dolgok ABC-jének” ötlete. Minden egyes betűhöz egy olyan szót kellett kitalálniuk, amely „a hazához kötődik”, majd valamilyen hazafias vagy spirituálisan értékes kijelentést kellett hozzáfűzniük. Például az volt az elképzelés, hogy a gyerekek a „Cs” betűhöz a „becsület” szót (oroszul „честь”, vagyis „cseszty”) társítsák, egy példával: „Életet a hazának, becsületet senkinek”. A játék után másnap a műhelymunka résztvevői már az „ABC” papírpéldányaival a kezükben fényképezkedtek. A füzet szerzői között vannak Habarovszk és az Amuri régió kulturális miniszterei, összességében a lista mintegy 200 ember nevét tartalmazza. De ez még nem a végleges változat: a valamivel később létrehozott „A fontos dolgok ABC-je” című honlapon felajánlják, hogy a szavak és hazafias jelszavak saját változatait is hozzáadhatja bárki.

A projektet április óta népszerűsítik a távol-keleti régió lakosai körében a tisztviselők, a helyi média és az iskolai tanárok, akik a Kamcsatkai Regionális Adminisztráció YouTube-csatornáján dicsérik az „ABC-t”.

A fontos dolgok ABC-je és az Egységes Oroszország politikai technológusai”

Az ingyenes Tilda platform által létrehozott „A fontos dolgok ABC-je” weboldalán azt írták, hogy a projektet a „Társadalmi Kezdeményezések Fejlesztési Alapja” nonprofit szervezet (ismert rövidítéssel FSI) valósítja meg. A civil szervezet, amely most az óvodásoknak szóló propagandával foglalkozik, 2017 óta létezik, és főként a Távol-Kelet számára készített reklámokra szakosodott. A SPARK-rendszer szerint évente szerződik a távol-keleti területek – elsősorban Szahalin és Magadan régiók – gazdaságfejlesztési minisztériumaival. Az átlagos összegek 5 és 8 millió rubel (65 000 és 100 000 dollár) között mozognak, a pénzt elsősorban a „Távol-keleti régiók napjai Moszkvában” elnevezésű éves projekt megszervezésére fordítják. Tavalyig a Társadalmi Kezdeményezések Fejlesztési Alapja, mint minden olyan civil szervezet, amelynek éves bevétele meghaladja a hárommillió rubelt, köteles volt jelentést közzétenni az igazságügyi minisztérium honlapján az elköltött pénzről. A 2021-es évben közel 150 millió rubelt (kb. 2 millió dollárt) költöttek a „Távol-Kelet pozitív képének” kialakítására. Mivel a törvényt 2022-ben átírták, és az állami civil szervezeteket mentesítették a jelentéstétel alól, nem tudni, hogy most mennyit költenek a pozitív imázsra.

Az FSI alapítója a VEB.RF állami vállalat, amelyet 2018 óta Igor Suvalov, az orosz kormány korábbi miniszterelnök-helyettese vezet. Suvalovnak nem idegenek a távol-keleti régiók: 2008 és 2013 között ő vezette a „Távol-Kelet társadalmi-gazdasági fejlődésével foglalkozó” kormánybizottságot, amely később szakminisztériummá alakult. Ugyanakkor az elnök távol-keleti megbízottjának hivatala szponzorálja az SFI szinte valamennyi projektjét. Az alap vezetője egy „magánszemély” – Andrej Kajszarov, az Egységes Oroszország szentpétervári politikusa. Kajszarov hosszú ideig élt Permben: a helyi törvényhozás egyik képviselőjének asszisztense volt, és a helyi belügyminisztériumban dolgozott. Aztán politikai technológus lett a „reklámmal és politikával foglalkozó” Kucser ügynökségnél, ahol a főnöke Grigorij Kuranov, a jelenlegi távol-keleti nagykövethelyettes volt – ugyanaz, aki megnyitotta a tanárok és kulturális dolgozók hazafias szemináriumát, és a Propaganda projektről beszélt.

Kuranov és Kajszarov a 2000-es évek elején együtt vettek részt több permi választási kampányban. A 2000-es Permi Területi kormányzói választásokon a Kucser Ügynökség biztosította a Távol-keleti Szövetségi Körzet jelenlegi nagykövetének, Jurij Trutnyevnek a győzelmét. Trutnyev négy évig volt a régió (2005 óta Permi terület) vezetője, mielőtt kinevezték az Oroszországi Föderáció természeti erőforrásainak miniszterévé, és Moszkvába távozott. Egy idő után Kuranov és Kajszarov is elhagyta Permet. Pétervárott egy darabig közös civil szervezetük volt, amely a közvélemény elemzésével foglalkozott volna, de az alapot hamar bezárták. Kajszarov ezután az Egységes Oroszország regionális végrehajtó bizottságát vezette, döntő szavazattöbbséggel tagja lett a szentpétervári választási bizottságnak, és ezzel párhuzamosan vállalkozást vezetett. Viszonylag nemrég, 2020-ban vált a Társadalmi Kezdeményezések Fejlesztési Alapjának vezérigazgatójává, és így visszatért Trutnyev csapatába.

A jelenlegi helyettes teljhatalmú képviselő, Grigorij Kuranov a 2000-es években (amikor Valentyina Matvijenko szentpétervári kormányzó volt) Valentyina Matvijenko asszisztense volt, a kormányzói adminisztráció vezetőjeként került ismét Permbe, majd az Állami Duma hatodik ciklusának képviselője lett. 2017-ben visszatért Trutnyevhez – elnöki megbízottként, a távol-keleti elnök helyetteseként. Kuranov évek óta foglalkozik a propagandaoktatás módszereinek kidolgozásával: még 2017-ben publikált egy cikket, amelyben a „szellemiség és hazaszeretet mátrixának” feltalálásáról írt – egy olyan képzési rendszerről, amely „a hazaszeretetet” sulykolja, és ezzel párhuzamosan elmagyarázza, hogy az oligarchák azok, akik „valóban fellendítik az ország gazdaságát”.

Mi minden szerepel még a „Propaganda” projektben?

A fontos dolgok ABC-je” a távol-keleti „Propaganda” projekt része, amelynek célja, hogy „oktatási és propagandamunkát hajtson végre a régióban”. Ezt a Trutnyev irodája kezdeményezte. Március végén, a Távol-Kelet tanárai számára rendezett területi szemináriumon Trutnyev képviselője, Kuranov azt mondta, hogy a távol-keleti oktatási munka rendszere az elnöki rendeleteken (a nemzetbiztonságról és a szellemi értékekről), valamint egyfajta „Pentabázison” és „Oroszország DNS-én” alapul.

Nagy ügy, legyint a magyar olvasó, nálunk meg Európa DNS-ét tartják, egyenesen miniszterelnökbe csomagolva, az oroszok sehol sincsenek. Egyébként tényleg gyanús, hogy ez a Trutnyev tudhat magyarul, már a második magyar ötlet köszön vissza tőle. Csak ez is kicsit másképp.

Az „Oroszország DNS-e” az Elnöki Adminisztráció és az Oktatási és Tudományos Minisztérium közös projektje. Ez az oroszországi humanitárius oktatás globális „értékalapú” reformját javasolja, elsősorban az egyetemeken. Jelenleg kidolgozás alatt áll egy ötrészes előadás- és szemináriumsorozat „Az orosz államiság alapjai” címmel: „Mi Oroszország”, „Az orosz állam-civilizáció”, „Az orosz ideológia és az orosz civilizáció értékei”, „A politikai rendszer” és „A jövő kihívásai és a nemzeti fejlődés”. Hogy pontosan mit fognak tanítani, még nem tudni, de a kurzust már idén be kívánják vezetni.

Andrej Polosin, a Roszatom régiókkal való együttműködésért felelős köztestületének tagja vezeti az „Oroszország DNS-ét”. Polosin Alekszandr Hariscsevet váltotta, aki jelenleg a Roszatomnál Szergej Kirijenko vezérkari főnök-helyettes irányítása alatt dolgozik, és a projekt egyik ötletgazdája. Polosin és Hariscsev 2022-ben közösen írtak egy cikket „Az alapvető értékek, tényezők és struktúrák észlelése Oroszország társadalmi és történelmi fejlődésében” címmel (kutatás és hitelesítés alapján). Ez a cikk mutatta be a rejtélyes „Pentabázist”, amelyre most a hazafias nevelési program épül. A tisztviselők úgy vélik, hogy feltalálták a „személy – család – társadalom – állam – ország” működő modelljét, és ha ezt megvalósítják, akkor lehetségessé válil egy egységes „nemzeti stratégia” kidolgozása, amelyben az emberek „a megfelelő értékekkel” rendelkeznek majd.

Itt álljunk meg egy szóra: az a helyzet, hogy az orosz totális állam abban különbözik a többitől, hogy míg a szovjetben, németben de még a kínaiban is előbb volt az ideológia és a totális hatalmat annak követői később szerezték meg, a mai Oroszországi Föderációban előbb volt ezerféle nacionalizmus, „nemzeti bolsevikoktól” kezdve (Limonov) „eurazsianistákig” (Dugin, bár az ötlet régebbi), aztán jött Putyin egyeduralma, amihez csak most próbálja meg összekanalazni az „orosz nemzeti ideológiát”, a háború kitöréséig csak akkor vették elő mondjuk Dugint, ha éppen kellett. Tehát nincs még szerves, egységes ideológiája az államnak, az még a szerelőállványon van, próbálnak valamit összebuherálni abból, amijük van. Ilyen eredménnyel. De térjünk vissza a témánkhoz.

A tervek szerint a „megfelelő értékeket” a leginkább a sport és a katonai kiképzés útján kívánják terjeszteni. Így 2023. május 11-én Oroszország 12 régiójában „katonai-sportkiképzéssel és az ifjúság hazafias nevelésével” foglalkozó központokat nyitottak meg. Munkájuk elindításáról márciusban Jurij Trutnyev és Szergej Kirijenko, az Orosz Harcművészeti Szövetség (RUMA) társelnökei tartottak találkozót. A Rosszijszkaja Gazetának adott 2022 őszi interjújában Trutnyev elmondta, hogy ő és Kirienko javasolta Putyinnak a harcművészetek szövetségén alapuló központok ötletét. Putyin parancsot adott a megnyitásukra. A program általános katonai kiképzést, harcművészetet, lövészetet, elsősegélynyújtást a harctéren és „ideológiai képzést” tartalmazna (hogy ez miből állna, egyelőre nem hozták nyilvánosságra, egységes és rögzített ideológia híján). A diákok életkora 14 és 35 év között van. Kiképzésben részesülnek a gyerekek, az önvédelmi oktatók (szakmai fejlődésük részeként) és a katonák – különös figyelmet fordítanak majd azokra, akiket a „kiképzés” után háborúba küldenek. A központok elhelyezkedése alkalmas ilyen célokra: az egyik az Ukrajnával határos Belgorodi Területen található, a másik pedig az úgynevezett „DNK” területén nyílt meg. A Távol-Keleten Trutnyevnek szintén vannak központjai – Habarovszk körzetben és Burjátföldön, amely az ukrán háborús halottak számát tekintve a második helyen áll az országban.

Miért a Távol-Kelet az új propaganda „tesztpályája”?

A Meduza politikai megfigyelőjét, Andrej Percevet arról kérdezte forrásom, a Jelen idő, hogy miért pont az orosz Távol-Kelet válik a „hazafias nevelés” és a gyermekkor militarizálása terén az újítások kísérleti terepévé. Percev megjegyezte, hogy Jurij Trutnyev távol-keleti elnöki megbízott hatékony, és a politikus:

Érti, mi a fontos, mire van szüksége Putyinnak. Folyamatosan igyekszik megmutatni, hogy a legjobb módszereket alkalmazza, például a gazdaságfejlesztési gyakorlatot, a korszerű fejlesztési területeket, a lakások elosztását. Jelenleg a legjobb módszerek a háború területén vannak. Ezt teszi azért, hogy az elnök látókörében maradjon. Hogy a felszínen maradjon, hogy senki ne kerekedjen föléje – ez egyfelől így van, másfelől viszont mindig az előléptetését tartja szem előtt.”

Hogy a „Fontos dolgok ABC-je” szövetségi projektté növi-e ki magát, nehéz megjósolni. A politikai megfigyelő szerint a kezdeményezés valóban helyi, nem Moszkvából „felülről” származik, de az nem világos, hogyan fogadják majd magában a régióban:

A Távol-Keleten minden tiltakozó hangulat ellenére meglehetősen erősek a hazafias érzelmek – a lakosság egy része úgy érzi, hogy ez Oroszország előőrse, hogy „megvédi hazája határait”. A háború messze van tőlük, másrészt viszont kívülről „szurkolhatnak”, bekapcsolódhatnak – ez látszik azon, ahogyan az onnan származó emberek önkéntesen szolgálatra jelentkeznek, ahogyan a hatóságok viselkednek. Például Szibériához, sőt Közép-Oroszországhoz képest viszonylag kevés a mozgósított férfiak és családjaik tiltakozása.”

Valóban, ugyanakkor meg kell jegyeznünk, miszerint a lakosság jelentős részben száműzöttek, gyakran ukránok és kozákok leszármazottja, mármint a kozákok vigyáztak a száműzöttekre, tehát ők is ott ragadtak, így az ellenzékiségnek épp úgy van hagyománya az orosz Távol-Keleten, mint a kormánypártiságnak, tehát ambivalens a helyzet – ám az is igaz, hogy a mai döntéseket kevésbé befolyásolja az, kinek mik voltak a nagyszülei, ahhoz képest, jelenleg mi a helyzet.

Azt mindenképp leszögezhetjük, hogy ha „A fontos dolgok ABC-je” valóban kap támogatást és sikeresen átmegy a „próbaidőn” a távol-keleti régiókban, akkor az év végére Oroszország-szerte megjelenhet az óvodákban és iskolákban – legalábbis a Távol-Keleten a regionális televíziós műsorokért felelős tisztviselők ezt tervezik.

Ej, be szép lesz. Már látom is magam előtt a pöttöm orosz legénykéket-leánykákat, ahogy nagy buzgalommal szavalják a mondókákat, miáltal létrejön Oroszország DNS-e, kiugrik a kemencesutból és az egész világot hamm, bekapja.

Komolyabban: soha a történelem folyamán ilyen gyermekkori agymosás sikerrel nem járt. Egészséges a gyermeki természet: minél többet erőltetik rá az ostobaságokat, annál jobban megutálja őket.

Viszont Trutnyevből még lehet tányérnyaló a cári udvarban. És ez az egész történet valódi célja.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása