Forgókínpad

Forgókínpad

Szele Tamás: A Sátán, mint Mikulás

2024. július 18. - Szele Tamás

Kicsit nagy fába vágom most a fejszémet, hosszú lesz az írás, jelezném is előre, hogy egyfelől időbe telik majd elolvasni, másfelől eléggé sokkoló dolgokról szól, tehét gyenge idegzetűek inkább ne foglalkozzanak ezzel, erősebb idegzetűek is készítsenek kézügybe valami komolyabb italt, mert hogy kelleni fog közben vagy utána némi nyugtató, az biztos.

gonosz_mikulas1_julius_18_2024.jpg

(Képünk illusztráció)

Annyit még előre kell bocsátanom, hogy ezt a történetet én a magam részéről elképzelhetetlennek tartottam volna, ha nem állna előttem az amerikai ügyészség vádemelése, nem is hinném el – de erről még szó lesz. Én magam Grúziában sosem jártam de néhány grúz emberrel azért találkoztam: általában a szinte túlzó kedvesség és vendégszeretet jellemezte őket, jó kedély és a legjobb indulatok, antiszemitizmusról szerintem nem is hallottak – nyilvánvaló, hogy az, akiről szó lesz, a legrosszabb és szerencsére nagyon ritka kivétel a grúz társadalmon belül. A grúzok ősi kultúrnép, sok ezer éves gyökerekkel, voltaképpen a régi kolkhisziaktól származnak, egyáltalán nem tapasztaltam grúz emberektől agresszivitást vagy előítéleteket, sőt, inkább ellenkezőleg. Jó ízlést és műveltséget annál inkább.

De lássuk inkább dolgozatom tárgyát, akit a világ egyik legveszélyesebb potenciális terroristájának neveznék, viszont legalább sikerült időben lekapcsolni. Nem is szaporítanám tovább a szót, inkább bemutatnám a New York-i ügyészség vádiratát, de szó szerinti fordításban.

Az amerikai hatóságok vádat emeltek Mihail Chkhikvishvili, egy 21 éves grúziai neonáci ellen gyűlölet-bűncselekményekre való felbujtás és tömeges erőszakos cselekmények elkövetésének vádjával New Yorkban – közölte sajtóközleményében az amerikai igazságügyi minisztérium.

A nyomozók a „Mészáros parancsnok” álnéven ismert Chkhikvishvilit a Maniacs Murder Cult („M.K.Y.”) mozgalom feltételezett vezetőjeként nevezik meg. Tagjai – írja az amerikai igazságügyi minisztérium – „neonáci ideológiát vallanak, és erőszakot hirdetnek a faji kisebbségek, a zsidó közösség és más, általuk „nemkívánatosnak” tartott csoportok ellen”.

Az M.K.Y.-nak vélhetően Oroszországban és Ukrajnában van a központja, de más országokban, köztük az Egyesült Államokban is vannak tagjai – írja a The Washington Post. Magát Chkhikvishvilit július 6-án tartóztatták le Moldovában egy Interpol-parancs alapján.

Az igazságügyi minisztérium szerint Chkhikvishvili körülbelül 2021 szeptembere óta terjesztette „A gyűlölködők kézikönyve” című kiáltványát, amely megfogalmazta a mozgalom alapelveit, és erőszakra szólított fel. Chkhikvishvili azt állította, hogy „a fehér fajért ölt”, és „etnikai tisztogatás” végrehajtására szólította fel támogatóit. Javasolta többek között gyermekek öngyilkos merénylőként való felhasználását.

Az útmutató külön bátorította az amerikai földön elkövetett támadásokat. Maga a vádlott 2022 tavaszán és nyarán legalább kétszer ellátogatott az Egyesült Államokba. A nyomozók úgy tudják, hogy az első alkalommal a nagymamájánál lakott Brooklynban. Legkésőbb ugyanezen év júliusában Chkhikvishvili nyilvánvalóan elkezdett támogatókat toborozni. Egy beépített FBI-ügynök ilyen támogatónak adta ki magát.

Az ügynök 2023 szeptemberében levelet írt Chkhikvishvilihez, amelyben megkérdezte, hogy az M. K. Y.-hoz való csatlakozáshoz szükséges-e valamilyen „jelentkezési” procedúra. Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint a mozgalom állítólagos vezetője azt válaszolta, hogy egy „brutális verésről, gyújtogatásról/robbantásról vagy gyilkosságról” készült videót kell neki elküldeni. Azt is hozzátette, hogy e bűncselekmények áldozatainak „alsóbbrendű fajokhoz” kell tartozniuk.

Novemberben a nyomozók szerint Chkhikvishvili elkezdte előkészíteni a New York-i tömeges támadást, amelyet szilveszterkor akartak végrehajtani. Az Igazságügyi Minisztérium szerint a terv az volt, hogy egy Télapónak öltözött férfi mérgezett cukorkát osztogat „faji kisebbségeknek” és „a brooklyni zsidó iskolák gyermekeinek”.

Ekkoriban Chkhikvishvili egy beépített FBI-ügynökkel részletes kézikönyveket is megosztott arról, hogyan kell halálos mérgeket készíteni és összekeverni. Az anyagok egy része radikális iszlamista csoportokhoz, köztük az Iszlám Államhoz kapcsolódott. Az ügy iratai szerint a vádlott arra számított, hogy a támadás nagyobb hatású lesz, mint az Anders Behring-Breivik által végrehajtott terrortámadás.

A Washington Post azt írja, hogy Chkhikvishvili később azt javasolta, hogy a tervet egy másik időpontban, „valamilyen zsidó ünnepnapon” hajtsák végre egy„gyerekekkel teli zsidó iskolákban”. A Jewish Telegraphic Agency (JTA) a pedig arról számol be, hogy kapcsolatba került a Feuerkrieg Division (FKD) nevű neonáci csoport vezetőjével. A vele folytatott levelezésben azt állította, hogy egy rehabilitációs központban dolgozik. „Azért fizetnek, hogy megkínozzak egy haldokló zsidót” – írta.

A New York-i Egyesített Terrorelhárítási Munkacsoport megerősítette, hogy Chkhikvishvili valóban egy brooklyni rehabilitációs központban dolgozott. Egy ortodox zsidó család vette fel, hogy egy rokonát ápolja.

A brooklyni esküdtszék helybenhagyta a vádakat. Ha elítélik, Chkhikvishvilit súlyos bűncselekmények elkövetésére való felbujtásért akár 20 év börtönbüntetésre, súlyos bűncselekmények elkövetésének elősegítéséért akár öt évre, robbanószerkezetek gyártásával és használatával kapcsolatos információk terjesztéséért akár 20 évre, fenyegetések közléséért pedig akár további öt évre is ítélhetik.

Eddig a vádirat, most nézzük meg kicsit alaposabban. Chkhikvishvili neve létezik, bár nekem is segítséget kellett kérnem, hogy ezt kiderítsem: be kell vallanom, grúzul mindig csak szerettem volna megtanulni, de sosem sikerült. Hanem a szervezet neve sehogy sem akar összejönni grúz nyelven, ami nem véletlen, ugyanis oroszul van: „Маньяки: культ убийств”, így lett a szegény New York-i jogászoknál a rövidítése M.K.Y. Lényegében olyasmit jelent, hogy „Mániákusok: a gyilkosság kultusza”, annyit meg szeretnék jegyezni, hogy oroszul a „mániákus” szónak sokkal negatívabb a konnotációja, mint magyarul.

Azt ép eszű ember fel nem bírja tételezni, hogy ilyen szervezet spontán módon létrejöhet, azért az nem úgy van, hogy ülünk a Szásával, iszogatunk, aztán valamelyikünk azt mondja, hogy „Te, ma még nem öltünk meg senkit, gyilkoljunk már kicsit, ha lehet, valami kisebbségit!” és megtesszük. Ilyen ember nem létezik. Ezer és egy veszélyes terrorszervezet létezik a világon, de ezeknek mind ennél több motivációja van: többnyire politikai, nemzeti, vallási alapú, de az a legnagyobb ritkaság, hogy valaki csak úgy, különösebb ok nélkül, hirtelen felindulásból, ösztönös ellenszenv miatt mészárlásba kezdjen. Idegen az az emberi természettől.

Viszont nem ez az első eset, hogy hallunk ezekről a különös figurákról. Tekintsük a Nasztojasaja Vremja (magyarul körülbelül: Jelenidő) című, prágai székhelyű orosz ellenzéki lap 2022 szeptember 6-i írását.

 

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) bejelentette, hogy az Oroszországi Föderáció 46 régiójában összesen 187 orosz állampolgárnál tartanak házkutatást. Az ügynökség „a tömeggyilkosság ideológiáját támogatók internetes közösségeinek résztvevőinek” nevezi őket, amelyeket a „Columbine” terrorista mozgalom és a „Mániákusok: a gyilkosság kultusza” ukrán radikális csoport moderátorai kezelnek.

Állítólag harmincuktól foglaltak le hideg fegyvereket, kommunikációs eszközöket, propagandaanyagokat, „levelezést a tömeggyilkosság ukrán ideológusaival és nacionalista fegyveres formációk tagjaival”, valamint úgynevezett közvetlen akciókról készült felvételeket és utasításokat „az Oroszországi Föderáció hatósági, oktatási és közlekedési infrastruktúrájának objektumai ellen robbanó- és gyújtószerkezetek használatával végrehajtandó akciók végrehajtására”. Az FSZB dönt a büntetőeljárás megindításának kérdésében.

A „Columbine-mozgalom” diákok elleni támadást jelent egy oktatási intézményen belül. A jelenség elnevezése az 1999 áprilisában a coloradói Columbine középiskolában történt tragédiából ered, ahol két középiskolás diák megölt 12 diákot és egy tanárt, 23 másikat megsebesített, majd agyonlőtte magát. Úgy tartják, hogy ez volt az a tragédia, amely elindította az iskolai lövöldözéseket az Egyesült Államokban.

2020-ban a 14 éves krasznojarszki diáklányt, Aljona Prokudinát „kivizsgálásra” egy pszichoneurológiai rendelőintézetbe küldték. A rendfenntartók azzal magyarázták tettüket, hogy Aljona hat hónappal korábban feliratkozott a betiltott „Columbine” fiókjára. A lány 16 napot töltött az elmegyógyintézetben, és csak azután engedték ki, hogy emberi jogi aktivisták kiszabadították, és történetét nyilvánosságra hozták a médiában.”

Annak idején maga Patrusev nyilatkozta, hogy ezeket a mozgalmakat el kell tüntetni a Föld színéről is, amiben igaza is lett volna (kivételesen), csak egy baj volt: az orosz ellenzéki sajtó lázasan elkezdte keresni az illető csoportokat, és – nem talált senkit, aki akár csak a szimpatizánsuk is lett volna. Vagy egyáltalán, hallott volna olyan emberről, aki tagjuk. Pedig a Meduza vagy az Insider, esetleg a Novaja Gazeta srácai nagyon tudnak keresni, ha az kéne, előszednék ők még akár a Rézhegyek Királynőjét is a bánya fenekéről. Nagyon úgy nézett ki, hogy ezeket a lehetetlen terrorszervezeteket maga az FSZB találta ki, hogy legyen kik ellen harcolni.

Aztán most lám, mégis lebukott egy ilyen figura, igaz, az amerikaiak kapták el. Viszont nem árt szem előtt tartani a tényt, hogy Chkhikvishvili mennyi idős. Összesen húsz éves... mint Trump merénylője, vagy a tavaly nagyon különös kémkedési ügybe keveredett Jack Teixeira. Már büntethető, már nagykorú, de még nagyon befolyásolható az emberfia ebben az életkorban, jobb kocsmárosok két féldecinél többet nem is adnak az ilyen fiatal srácoknak. És mindhárom esetben hiányzik a valódi motiváció. Nincs, nem értjük, miért tették, amit tettek.

Innentől már kissé spekulálok. Mi van akkor, ha az FSZB vagy az SZVR rájött arra, hogyan képes nem egyszerűen befolyásolni bizonyos fajta fiatal felnőtteket – bizonyára komoly statisztikai és pszichológiai módszerek bevetésével – és eszközként használja őket? Volt már erre kísérlet a történelem folyamán, bár amikről tudunk, azok mind kudarcba fulladtak. De amiről nem tudunk, az akár még sikerülhetett is. Universal soldier, mandzsúriai jelölt... sok neve van az ilyesminek, bár talán csak egyszer látott ehhez hasonlót a világ, Robert Kennedy gyilkosának, Sirhan Sirhannak a személyében, akit máig nem értünk, sőt: ő sem érti saját magát. Fogalma sincs, miért ölt.

Összegezve: nem kizárható, hogy ezt az MKY-t valamelyik orosz szolgálat hozta létre különböző okokból, a 2022-es letartóztatási hullám a rosszul sikerült kísérletek nyomait takarította el, és mivel a módszer nagyon alacsony hatásfokkal működik, alig néhány ilyen figura létezhet, akik azonban bármire képesek is, alkalmasok is. És a most lebukott Chkhikvishvili – akit azért nem éles elméjéről fog megismerni a világ – az egyik ilyen ügynök volt. Még az is lehet, hogy lebukni küldték, hadd higgye el a világ, miszerint léteznek ezek a terrorszervezetek, tehát jogos is harcolni ellenük. Az külön érdekesség, hogy a grúz Chkhikvishvili az ISIS-hez kötődő módszereket és dokumentumokat használt, ez talán magyarázná, hogy miért nem keres pont az FSZB ISIS-hátteret a Crocus City Hallban elkövetett tömegmészárlás mögött, holott még vállalták is a cselekményt.

Kérdőjelek, mindenhol kérdőjelek, kedves Watsonom, sehol egy pont. Ez is csak spekuláció, nem több.

Mindenesetre szándékaiban ilyen ördögi kegyetlenségű, alig serdült terroristát, mint ez a Chkhikvishvili eddig keveset fogtak.

Remélhetőleg példás büntetést kap. Illetve ez már biztos, száz év alatt nem nagyon ússza meg. Lesz az tán háromszáz is. Ami meg az antiszemitizmus és az Egyesült Államok viszonyát illeti, idekívánkozik egy régi amerikai katonavicc.

Valahol a mély Délen a földbirtokos teadélutánt akar rendezni a lányai kedvéért, de hát messze földön nem akad hozzájuk korban és rangban méltó táncpartner, gondol egy nagyot, merészet és átküld egy levelet a közeli laktanyába:

Tisztelt parancsnok úr!

Nagyon örvendenék, ha a jövő pénteken tartandó teadélutánomra meghívhatnám néhány tehetséges és jól nevelt, szépreményű fiatal tisztjét. Az az egyetlen kérésem, hogy zsidó ne legyen közöttük.”

Elérkezik az időpont, csengetnek, meg is jelenik három fiatal tiszt. Csakhogy – mindhárman feketék. Földbirtokos sápadozik:

  • Uraim, nem magukat vártam, nem lesz ez valami tévedés?

  • Kizárt dolog. Cohen ezredes úr sosem téved...

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása