Forgókínpad

Forgókínpad

Szele Tamás: Hej, kozákok...

2024. július 25. - Szele Tamás

Időről időre felvetődik a kérdés, hogy mi a helyzet ebben a mostani, háborús világban a kozákokkal. Nos, az oroszországiakat már rég államosították, az ukrajnaiak harcolnak ukrán oldalon, időnként egymás ellen is, de a megszállt területeken még bonyolultabb a helyzet: a Jamestown Intézet tanulmánya szerint Herszon egyes részein kifejezetten kinevezik, kötéllel fogják a kozákot.

kozakok1_julius_25_2024.jpg

(Képünk illusztráció)

Tovább

Szele Tamás: Tárgyalások, tűzszünetek

Érdekes hírek érkeznek, kérem, érdekes helyekről, de hát erről szól a sajtószakma. Meg arról, hogy ezeket a híreket valahogy megpróbáljuk értelmezni is, mert többnyire semmi sem az, aminek látszik, főleg manapság, amikor a háború béke, a béke meg háború, legalábbis Magyarország Ukrajna-politikájában. Ami most végleg kátyúba szaladt, de tán még tengelye is tört.

kina_julius_24_2024.jpg

(Képünk illusztráció)

Tovább

Szele Tamás: Apró képek balladája

Ez a mai írás inkább csak egy szösszenet, viszont eléggé szerteágazó és remélem, tanulságos is. Az apropóját a Nemzeti Sport Magazin olimpiai kiadásának címlapcseréje adta – elég sok minden jut eszembe erről a sajnálatos afférról. De lássuk a medvét! Mi is történt azzal a szerencsétlen címlappal, miért kellett lecserélni?

nyomda_julius_23_2024.jpg

(Képünk illusztráció)

Tovább

Szele Tamás: Joe és Kamala

A tegnap este vezető híre mindenképpen Joe Biden visszalépése volt az elnökjelöltségtől, és az, hogy saját maga helyett Kamala Harrist ajánlotta erre a pozícióra. Igaz, szóba jöhetne még számos demokrata jelölt, de ők valamiért inkább szintén Harrist támogatják, valóságos egységfrontot alkotnak körülötte, ami arra utal, hogy kevesen szeretnék elveszíteni ezt a mostani elnökválasztást, megnyerni pedig még kevesebben lennének képesek. Inkább hagyják, hogy vigye el a balhét a vidám, mindig mosolygós Kamala.

biden_es_kamala_julius_22_2024.jpg

(Képünk illusztráció)

Tovább

Szele Tamás: A csekisták rémálmai

Azt, hogy mit mernek az orosz szolgálatok, röviden el lehet mondani: egyre több mindent. De ne higgyük, hogy legyőzhetetlen vasemberek volnának, ezeknek a szervezeteknek bizony nagyon is megvannak a maguk félelmei, ahogy ideológiai hátterük miatt a jellegzetes hibáik is, melyekhez következetesen ragaszkodnak. Ezekről írt tanulmányt a témakör két legkomolyabb szakértője, Andrej Szoldatov és Irina Borogan, mely a Moscow Times-ban jelent meg. Terjedelmi okokból inkább kivonatolnám, ki kellett hagyni belőle két hosszú idézetet is – mindenkit megnyugtatnék, így is elég hosszú lesz.

kgb1_julius_21_2024.jpg

(Képünk illusztráció)

Tovább

Szele Tamás: Egy terrortámadás utóélete

Mindannyian emlékszünk a Moszkva melletti Crocus City Hall ellen zajlott márciusi terrortámadásra, melyet minden rendelkezésre álló bizonyíték szerint az ISIS-K közép-ázsiai származású tagjai követtek el. A bűnösök nagy részét viharos körülmények közepette letartóztatták, meg is kínozták őket, a főtárgyalás még várat magára, de ezen kívül volt következménye az eseményeknek?

bevandorlok1_julius_20_2024.jpg

(Képünk illusztráció)

Tovább

Szele Tamás: A Sátán, mint Mikulás

Kicsit nagy fába vágom most a fejszémet, hosszú lesz az írás, jelezném is előre, hogy egyfelől időbe telik majd elolvasni, másfelől eléggé sokkoló dolgokról szól, tehét gyenge idegzetűek inkább ne foglalkozzanak ezzel, erősebb idegzetűek is készítsenek kézügybe valami komolyabb italt, mert hogy kelleni fog közben vagy utána némi nyugtató, az biztos.

gonosz_mikulas1_julius_18_2024.jpg

(Képünk illusztráció)

Tovább

Szele Tamás: Békegalamb és trójai faló

Több, mint érdekes elemzést közöl a CEPA Orbán Viktor aktuális politikai tevékenységéről – érdekeset, de a legkevésbé sem hízelgőt. Viszont az érvei nagyon is megfontolandóak, főleg azok számára, akik még mindig valamiféle békegalambnak hiszik a magyar kormányfőt. Ez a békegalamb olajág helyett gépágyút visz a csőrében és esetleg bombázni is képes.

fegyveres_bekegalamb_julius_17_2024.jpg

(Képünk illusztráció)

Tovább

Szele Tamás: Életveszélyes fenyegetések

Ritka dolog az, hogy én örvendezzek bárminek, amit ifjabb Lomnici Zoltán mond, de ma mégis így alakult a dolog. Nyugalom, nem ment az agyamra a hőség, nem is kaptam napszúrást, a helyzet ennél komolyabb – vagy nem ennyire komoly – ugyanis Lomnici mester hiába a Századvég igazgatója, úgy elnyilatkozta magát, mint egy tapasztalatlan kóristalányka az operettből.

troll_julius_16_2024.jpg

(Képünk illusztráció)

Tovább

Szele Tamás: Béketervek, háborús hazugságok

Most, hogy nagyjából túl vagyunk az első riadalmon a Trump elleni merénylet miatt, nézzünk kicsit körül Orbán Viktor híres-nevezetes béketerve táján, amire úgy mellesleg legújabban belpolitikáját is alapozza, azzal a felkiáltással, miszerint aki abban nem hisz, az háborúpárti, aki háborúpárti, az idegen ügynök, és aki idegen ügynök, az vesszen.

szekesegyhaz_moszkva_julius_15_2024.jpg

(Képünk illusztráció)

Tovább
süti beállítások módosítása