Forgókínpad

Forgókínpad

Spöttle, az elemző

2022. július 02. - Szele Tamás

Tényleg nem akarok sorozatot írni a magyar „biztonságpolitikai szakértőkről” (azért az idézőjel, mert vannak igaziak is, tőlük különböztetem meg így a kóklereket). De ha zsinórban jönnek a magas labdák, le kell ütnöm őket. Tegnap nem is neveztem meg kritikám tárgyát, hogy ne személyeskedjek, ma ez elkerülhetetlen: Georg Spöttle adott olyan interjút, hogy nem hagyhatom annyiban.

spottle2_ufo.jpeg

(Fotó: 444)

Tovább

Kovács államtitkár és a sajtó

Ma nem a háborúról lesz szó, tehát lehet elrakni a sarkos véleményeket, csak mindenkit kérek, hogy előtte csukják össze, nehogy megszúrják magukat a tulajdon nézeteikkel (tudják, olyanok az elvek, mint a bugylibicska, vigyázni kell velük). Ma kicsit szakmáznék, merengve, álmodón, Kovács Zoltán államtitkár kapcsán.

kovacs_laptoppal.jpg

Tovább

Ágyúval verébre

Rossz híreim vannak a kremencsuki rakétacsapás(ok) kapcsán, nagyon rosszak, de aki most azt akarja itt olvasni, hogy a bevásárlóközpont fegyverraktár, biolabor vagy kiképzőközpont volt és különben is kiürítették a támadás előtt, az itt hagyja abba az olvasást, ajánlom nekik az orosz propagandát terjesztő lapokat, van belőlük elég.

kremencsuki_tamadas.jpg

Tovább

Egy patrióta pacifizmusa

Úgy hadakozik egymással Ukrajna ügyét illetően a magyar közvélemény, mintha legalábbis a Hortobágyon folynának a harcok és a Vérmezőt bombáznák. Ami igen nagy ostobaság részünkről, bár az nagyobb volna, ha nem is foglalkoznánk a kérdéssel – előttem nem kétséges, hogy a felkorbácsolt magyar indulatok a csúcsra járatott Kreml-propagandának köszönhetőek.

roman_anin.png

Tovább

A pétervári előzetes

Kevés népnek van olyan kiterjedt és bőséges börtön-irodalma, mint az orosznak. Dosztojevszkij várfogságától indulhatott ez a hagyomány, de már előtte sem számított valamirevaló orosz értelmiséginek, akit legalábbis nem száműztek, mint a dekabristákat – aztán jött a múlt században Oszip Mandelstam, Szolzsenyicin, Salamov, Baldajev, őket már gulágra küldték. Most sem jobb a helyzet.

szasa2.jpg

Tovább

A sajtótlanság felé

Ma előre jelzem, hogy nehéz dolguk lesz a trolloknak, ugyanis olyasmiről lesz szó, amire nem kaptak kiképzést: sajtóról. Bár persze ahhoz is jobban értenek, ahogy mindenhez is, mint azok, akik művelik a dolgokat – de nem féltem őket, ebbe is bele fognak kötni majd. Aztán, ha nem lesz sajtó, hiányozni fog, mert nem lesz mivel kötekedni, bár lehet, nekik akkor jön el a Kánaán.

torott_irogep1.jpg

Tovább

A donyecki sivatag

Igazság szerint elég régóta érkeznek a rossz hírek az ukrajnai vízvezetékek rémítő állapotáról, de a világot jobban érdeklik a rakéta-sorozatvetők. Az oroszok is, az amerikaiak is, pedig a vízhiánynak sokkal több áldozata lehet nemsokára, mint akár Mariupol ostromának is: és elég valószínű, hogy nem csak Ukrajnában, de a vele szomszédos országokban is, ha járványok törnek ki.

neni_vizzel.jpg

Tovább

„Вкусно – и точка”

Oroszul nem beszélő olvasóimnak meg kell magyaráznom, mit jelent a cím: ez mostanában az orosz McDonald’s hálózat neve, amit ha nem is államosítottak, de orosz tulajdonban üzemeltetnek, mióta a világcég a háború miatt kivonult az országból. Magyarul annyit tesz, hogy „Finom – és pont”, de aki érez benne egy olyan értelmet, hogy „Eszed, nem eszed – nem kapsz mást”, az nem téved nagyot.

vkuszno_i_tocska_kontra.jpg

Tovább
süti beállítások módosítása