Forgókínpad

Forgókínpad

Szele Tamás: En brera

2024. április 16. - Szele Tamás

Ez egy héber kifejezés, körülbelül azt jelenti, hogy „nincs más választás”, „nincs alternatíva”. A hatnapos háború idején híresült el, mert Izraelnek akkor tényleg nem volt más választása: vagy megvédi magát, vagy elpusztul az utolsó emberig. Hát, most is amolyan „en brera”-helyzetbe került: nem nagyon tehet egyebet, mint azt, hogy valamilyen válaszcsapást ad Teheránnak.

izraeli_zaszlo_aprilis_16_2024.jpg

(Képünk illusztráció)

Tovább

Szele Tamás: Vihar előtti csend

Nagyon nehéz megmagyarázni, mi is a helyzet jelenleg a Közel-Keleten. Az iráni támadás óta egymásnak ellentmondó hírek érkeznek, az egyelőre biztosnak tűnik, hogy a mai nap folyamán nem lesz izraeli válaszcsapás, Biden elnök személyes beavatkozásának köszönhetően. Az izraeli kormány különböző tagjai két óránként adnak ki egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat, egyelőre ott tartunk, hogy ha és amennyiben mégis lenne ellencsapás, azt az Egyesült Államok nem támogatja, ellenben Izrael állam védelmét teljes mértékben segíti.

izraeli_vadasz3_aprilis_15_2024.jpeg

(Fotó: Jerusalem Post)

Tovább

Szele Tamás: Irán tévedése

Nagyon nehéz megmagyarázni, pontosan mi történt tegnap Izrael légterében, valószínűleg az ismert hadtörténet legnagyobb tévedésével találkoztunk, mindenesetre Irán légitámadásának történelmi jelentőségű következményei lesznek. Nem is értem Khameneit, de az IRGC-t sem: ezt meg se lett volna szabad próbálni. Soha nem fogjuk megérteni... Tekintsük a tényeket.

izraeli_vadasz2_aprilis_14_2024.jpg

(Képünk illusztráció)

Tovább

Szele Tamás: Kína csődközelben

Sokan hisznek, főleg mifelénk, Kelet-Európa vidékén a „kínai gazdasági csodában” (főleg azok, akik hisznek az oroszban is), Kelet kincseinek kimeríthetetlenségében és más népmesékben. Nos, erről szó sincs, mint a The Insider elemzése kimutatja, a csodás kínai gazdaság a csőd szélén táncol és nagy a veszélye annak is, hogy egy összeomlás a világgazdaságot is megrendítheti. Akkor lássuk, mi is a helyzet Kínában.

kinai_csod1_aprilis_13_2024.jpg

(Képünk illusztráció)

Tovább

Szele Tamás: Energiaháború Ukrajnában

Ma nem érkeztek különösebben jó hírek Ukrajnából, illetve kifejezetten rosszak érkeztek: az orosz hadsereg tovább folytatta az ukrán energetikai és egyéb kritikus infrastruktúra rombolását, egyre nagyobb erőket vet be, hiszen a szankciók megsértése révén képes rakétáit – ha lassan is – de újratermelni. Ez semmi jót nem jelent, ahogyan az ukrán hadsereg krónikus létszámhiánya is aggodalomra ad okot – de lássuk, mit mond erről az ISW napi jelentése.

eromu_aprilis_12_2024.jpg

(Képünk illusztráció)

Tovább

Szele Tamás: Lermontov ártatlan

Tulajdonképpen nem történt semmi különös, csak beszélgettünk a szomszédokkal. Tulajdonképpen minden rendben van, sőt, a lehető legnagyobb rendben, csak kicsit fura ez az egész... szóval itt nálam tegnap lomtalanítás volt, és hát egy ilyen hét emeletes bérház olyasmi, mint egy bihari falu, úgy is működik, mindenki tud mindenkiről mindent és ilyen alkalomból át is jön szomszédolni.

szasa_bacsi_aprilis_9_2024.jpg

(Képünk illusztráció)

Tovább

Szele Tamás: Orosz kultúra

Az ember lassan hozzászokik ahhoz, hogy az Apokalipszisben él, nálunk még nem annyira aktív, de Oroszországban szó szerint tombol az elmebaj – az a legfájóbb, hogy igazából maguk az orosz emberkék is szenvednek ettől, nekik is rossz, és kesernyés humorral szemlélik az őrületet, aminek a közepébe cseppentek.

lomonoszov_egyetem_aprilis_8_2024.jpg

(Képünk illusztráció)

Tovább

Szele Tamás: Harkiv, Habarovszk és az Origo

Ez a mai írás – sokak örömére – nem lesz nagyon hosszú, de annál groteszkebb helyzetet mutat be, és rávilágít arra, hogyan is készül a magyar kormánymédia. Úgy nézem, hogy például az Origót leginkább vasvillával hányhatják össze, mindegy, milyen lesz, az is mindegy, mi van benne, csak Moszkvában szeressék. Ennyi a lényeg – és ez már nem kényszer a valamikor rangos sajtóterméknek, ez már önkéntes alapon megy.

harkiv-habarovszk2_aprilis_6_2024.jpg

(Képünk illusztráció)

Tovább

Szele Tamás: Szegény Afrika

Csak nem tudok elszakadni Afrikától, de hát a szegény krónikás nem találhatja ki a híreket, ő van a hírekhez kötve, fut utánuk, és ha most úgy tűnik, hogy Afrika kerül nagyon hamar a világpolitika figyelmének fókuszába, akkor bizony afrikai ügyekről kell írni. Márpedig a jelek nagyon kedvezőtlenek, nem akarok jósolgatni, de úgy tűnik, nemsokára ezen a kontinensen ütköznek majd közvetlenül is a nagyhatalmi érdekek.

orosz_afrika_aprilis_5_2024.jpg

(Képünk illusztráció)

Tovább
süti beállítások módosítása