Forgókínpad

Az elszólás

2020. február 21. - Szele Tamás

Most szeretném jelezni, hogy aljasul nagy disznóságok készülődnek a Parlamentben – mikor készülődtek ott rendes dolgok? – és ha hagyjuk őket megtörténni, megérdemeljük a sorsunkat. Nem tévedett sokat a Sargentini-jelentés, mikor azt mondta, hogy Magyarországon veszélyben forognak az európai értékek, de most már az emberi jogok sem fognak sokat érni.

(Fotó: MTI)

Tovább

Dobozolt rabok

Érdekes lehetőséget fogok most bemutatni a következő spekulációban: spekulációt írok, mert nincsenek emberfeletti képességeim, nem látok bele a magyar kormány tagjainak fejébe, mellesleg, ha belelátnék, se sokra mennék vele, akkora káosz kavarog ott, ami ma így van, holnap másképp lesz – az azonban biztosnak tűnik, hogy a rabokat dobozolni fogják.

szogesdrot.jpg

Tovább

Cowboyok Kelet-Texasban

Azért nem akármilyen spektákulumra számíthat az, aki holnap a budapesti Google-székház felé sétál délután ötkor, valóságos cirkuszi előadás várható, kabaréval vegyesen, igen nagy kár, hogy az események távolról sem olyan viccesek, mint amilyennek tűnnek. De hát mi lesz ott? Nos, a Pesti Srácok tüntet, éspedig azért, mert letiltották a videócsatornáját.

cowboyok3.jpg

Tovább

Marx, Engels, Stefka

Lenin helyére bőven befér, mert Stefka is élt, él, élni fog. Mindezzel nem azt kívánom sugalmazni, hogy Stefka kommunista lenne, vagy az lett volna, bár mivel mellesleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem címzetes docense, diplomásnak diplomás kell legyen, azt remélhetőleg nem tagadja le, és nem is fog perelni, ha oklevelesnek nevezem.

stefka_kituntetes.jpeg

(Fotó:444)

Tovább

Orbán a zaciban

Megint év volt, ez monoton rendszerességgel ismétlődik a naptárnak köszönhetően és Orbán Viktor megint értékelte, mint egy ügyfél a zaciban: az embernek van egy olyan érzése, mikor ezeket az évértékelőket hallgatja, hogy a szónok épp alkudozik, és azt magyarázza, hogy ugyan, dehogy gyűrött, kopott, pecsétes, ez remekül nézett ki, megér legalább egy ezrest.

orban_tintas_kez_1.jpg

(Fotó: Index)

Tovább

A pülümfák szélhámosa

Nem láttak még pülümfát? Én sem, ez talán azért lehet, mert ilyen fa nem létezik. Soha nem is létezett. Ezt a fát egyedül Egres Béla ismeri, én is tegnap hallottam róla először – de azt tudom, hogy a közismert szélhámos sokáig fogja emlegetni a mostani húzását, ugyanis most speciel az én nevemben szélhámoskodott, és ezt már nagyon bünteti a törvény.

egres_bela1.png

Tovább

Halott témák

Nem először írom, de érdemes megismételni: az újságírásban nem csak az a fontos, amit megírunk, az, amit nem írunk meg, legalább annyira lényeges. Csak mintegy negatívban: az benne a fontos, hogy miért nem foglalkozunk vele, miért nem megyünk utána, részletezzük, derítjük fel a hátterét. Sok oka szokott lenni az ilyesminek, lássuk, ma miről nem írok?

kofaragas.jpg

Tovább

Fröccsöntött hazafiság

Napok, hetek óta gyűlik a feszültség, érlelődik a keserűség ennek a NAT-vitának a kapcsán: és nem, nem csak annyiról van szó, hogy deklaráltan nyilas és vállaltan fasiszta szerzők művei lettek kötelező olvasmányok. Mindenki érzi, de senki sem mondja, hogy alapvetően arról szól a dal: mit nevezünk valójában hazafiságnak? Mi az, amire a tanterv nevelni akar?

takaro_mihaly.jpg

Tovább

Tábordiákok

Elsőre az jut az ember eszébe, akárhány éves is legyen, hogy most sem lenne fiatal. Pedig nem túl kellemes felnőttnek lenni, így ötven fölött főleg nem, de ahogy elnézem, mostanság 16-18 évesnek lenni sem lesz az a kifejezett, felhőtlen boldogság, szóval akit megszólít a kormány, az minálunk alaposan meg vagyon szólítva, a rosseb egye meg a szólongatást.

jurtatabor.jpg

Tovább

Interjúk és alanyok

Sokszor mondtam: az interjú nem az én műfajom, még akkor sem, ha időnként készítek egyet-egyet. Nem az enyém, mert őszinte alany kell hozzá, csak akkor látok neki egyáltalán, ha tudom, hogy nem hazudnak nekem: szerencsére akad pár évente egy-egy ilyen ember is. De azért sem, mert műfajként minimum válságban van, mint a mellékelt ábrák mutatják majd.

meglancolt_mikrofon.jpg

Tovább